ΤΟΠΙΚΑ

Πολλές μέρες με άδεια ταμεία: «Υπό διωγμό οι μικρομεσαίοι»

πολλές-μέρες-με-άδεια-ταμεία-υπό-διωγ-327613

Για πτωτική πορεία στην κίνηση της αγοράς κάνουν λόγο έξι έμποροι του Βόλου, οι οποίοι μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τα καθημερινά τους προβλήματα, με αφορμή την εκπτωτική περίοδο που ολοκληρώνεται μεθαύριο, Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου. Κοινή θέση των επαγγελματιών είναι ότι ο θεσμός των εκπτώσεων δεν αποδίδει πλέον τα αναμενόμενα στους εμπόρους, οι οποίοι πολλές φορές βρίσκονται αντιμέτωποι με μηδενικές εισπράξεις, ακόμη και στη συγκεκριμένη περίοδο. Οι καταναλωτές, τονίζουν, είναι διστακτικοί, διότι ιεραρχούν τις υποχρεώσεις τους, λόγω της μείωσης των εισοδημάτων τους, δίνοντας βαρύτητα στα είδη πρώτης ανάγκης, με αποτέλεσμα η εμπορική αγορά να βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος και οι μικρομεσαίοι «υπό διωγμό».

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Υποτονική κίνηση

«Ανάσα δεν είναι οι εκπτώσεις, ανάσα θα ήταν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ούτως ώστε να μπούμε σε ένα ρυθμό ανάπτυξης, και αναφέρομαι στην άρση των κάπιταλ κοντρόλς, στη φορολογία, η οποία θα πρέπει κάποια στιγμή να μειωθεί, στο ασφαλιστικό, σε όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία ταλανίζουν την επιχειρηματικότητα», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, Απόστολος Οντόπουλος. Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι εκπτώσεις έδιναν ώθηση στην αγορά κάποια εποχή, αλλά πλέον δεν διαφαίνεται διαφορά στην κίνηση της αγοράς, ενώ υπάρχουν μέρες που οι έμποροι δεν έχουν εισπράξεις στο ταμείο, ακόμη και στη διάρκεια των εκπτώσεων. «Σίγουρα, υπάρχουν κάποιοι κλάδοι που ευνοούνται περισσότερο από κάποιους άλλους, κάποιοι κλάδοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα περισσότερα σε σχέση με άλλους. Η αίσθηση είναι ότι ο Ιούλιος ήταν πάρα πολύ άσχημος, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου ήταν καλό, υπήρχε κινητικότητα, αλλά από τις 15 Αυγούστου και μετά υπήρχε και πάλι μια ύφεση, και γι’ αυτό τον λόγο βλέπουμε ότι έχουμε μια απώλεια της τάξης του 10 έως 15%, που σημαίνει ότι σίγουρα η εκπτωτική περίοδος κλείνει με αρνητικό πρόσημο. Το θετικό θα ήταν να είχαμε έστω και μια οριακή αύξηση», τονίζει ο ίδιος.

Συγκρατημένοι καταναλωτές

Ο Βασίλης Γκιλομανάκης, β΄ αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, αναφέρει από την πλευρά του ότι σε γενικές γραμμές υπήρξαν διακυμάνσεις της εκπτωτικής κίνησης, με θετικό πρόσημο για ορισμένους επαγγελματίες. Όπως υπογραμμίζει: «Είναι πάρα πολύ δύσκολες οι συνθήκες και λόγω του φορολογικού, του ασφαλιστικού, των γνωστών προβλημάτων που έχουμε ως κλάδος. Πολύ δύσκολα θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε. Εξακολουθεί να είναι δύσκολη και κρίσιμη η κατάσταση των εμπόρων. Δηλαδή πάντα κρεμόμαστε από σεζόν σε σεζόν, σε μια λεπτή κλωστή, για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, και είναι αβέβαιο το μέλλον σίγουρα. Οι καταναλωτές είναι αρκετά συγκρατημένοι, ο κόσμος θέλει να ψωνίσει, γιατί και πληθώρα εμπορευμάτων υπάρχουν και καλές τιμές, αλλά δυσκολεύεται. Όλοι κάνουμε προσπάθεια να ρίξουμε τις τιμές, αλλά ο καταναλωτής θέλει, αλλά δεν μπορεί πλέον να διαθέσει χρήματα, με αποτέλεσμα κι εμείς να μην μπορούμε πλέον να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας. Τα μηνύματα είναι λίγο αμφίβολα, αλλά πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι κάποια στιγμή θα αναστραφεί το κλίμα».

Αρνητικό αποτέλεσμα

Ο Μιχάλης Σαμπεθάι, μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου, κάνει λόγο για «χαμηλά επίπεδα» στην κίνηση της αγοράς, με αντίστοιχη εικόνα στην εκπτωτική περίοδο. Αναλύοντας τους παράγοντες που διαμορφώνουν το αρνητικό αποτέλεσμα, ο ίδιος αναφέρει ότι ο κόσμος δεν έχει διάθεση, ούτε χρήματα, ενώ ταυτόχρονα οι μακροχρόνιες εκπτώσεις, που ισοδυναμούν με διάστημα πέντε περίπου μηνών στη διάρκεια του έτους, δεν συνεπάγονται κέρδος για τον έμπορο, ούτε κατ’ ανάγκη όφελος για τον καταναλωτή. «Οι εκπτώσεις είναι υποτονικές και παρά τις αυξομειώσεις που σημείωσαν, το ζήτημα είμαι η συνολική εικόνα. Τον Ιούλιο ήταν υποτονικές οι εκπτώσεις, τις δύο πρώτες βδομάδες του Αυγούστου καλύτερη η ροή, την τρίτη εβδομάδα ήταν κακή η κίνηση και την τελευταία μέτρια», σύμφωνα με την εκτίμηση του ίδιου. Η χρονιά προβλέπεται δύσκολη για τους εμπόρους, οι οποίοι βάλλονται από παντού. «Είναι τόσο μεγάλοι οι φόροι που πρέπει να πληρώσεις, που δεν σου μένει τίποτα. Ο κόσμος, από την άλλη πλευρά, δεν έχει χρήματα. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι η ραχοκοκαλιά της Ελλάδος, βρίσκονται υπό διωγμό, διότι προσπαθούν να εφαρμόσουν ένα μοντέλο με μεγάλα μαγαζιά, στα πρότυπα της υπόλοιπης Ευρώπης και η αλλαγή γίνεται με βίαιο τρόπο» επισημαίνει.

Ζημιά για τον έμπορο

Η έμπορος Βάσω Καλοπίτα αναφέρει ότι είναι μια ανάσα οι εκπτώσεις αλλά είναι ταυτόχρονα ζημιά για τα μαγαζιά η μεγάλη εκπτωτική περίοδος. «Η μακρόχρονη περίοδος των εκπτώσεων δεν σημαίνει ότι είναι καλό για ένα μαγαζί, ότι είναι αποδοτική για τον έμπορο και τον πελάτη. Προσωπικά, προσπαθώ να είμαι στο πλαίσιο των τιμών που πρέπει, στις τιμές που μου δίνουν οι εταιρείες με τις οποίες συνεργάζομαι, αλλά το κέρδος που αποκομίζω εγώ δεν είναι μεγάλο. Όταν γίνονται, λοιπόν, εκπτώσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι ζημιά για τον έμπορο. Βέβαια οι εκπτώσεις δίνουν μια ανάσα στον καταναλωτή, ο οποίος έχει στην ουσία κέρδος και εγώ, ως έμπορος, έχω κέρδος από τον τζίρο μου, από την κατανάλωση, διότι αν δεν είχα τόση δουλειά, όση έχω, δεν θα τα έβγαζα πέρα», όπως επισημαίνει η κ. Καλοπίτα. Η ίδια τονίζει επίσης ότι ο καταναλωτής είναι πλέον επιλεκτικός, διακρίνει την ποιότητα και τις συμφέρουσες τιμές και κινείται ανάλογα στην περίοδο των εκπτώσεων. «Οι εκπτώσεις της θερινής περιόδου είναι μια ανάσα για να ανταπεξέλθω στις υποχρεώσεις του χειμώνα, αλλά η σεζόν είναι πολύ δύσκολη και με λυπεί η εικόνα των κλειστών μαγαζιών που αντικρίζω, περνώντας από κεντρικούς δρόμους», σημειώνει.

Αλλαξε το εμπόριο

«Δύσκολη είναι η κατάσταση» επισημαίνει ο έμπορος Γρηγόρης Χριστοφίδης, ο οποίος κάνοντας την αποτίμηση της εκπτωτικής κίνησης, αναφέρει ότι είναι σε σταθερά επίπεδα με πέρυσι, ενώ ο κόσμος και στις εκπτώσεις, πλέον, ψωνίζει στοχευμένα, έστω και την τελευταία μέρα. «Ο τζίρος είναι στα περσινά επίπεδα, αλλά αυτό δεν φτάνει, διότι οι ρυθμίσεις που έχουμε, με όλες τις πάγιες εισφορές εφορείας, ΦΠΑ κλπ, δεν φτάνουν και βλέπω ότι γενικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα είναι πάντα σε δύσκολη θέση και θα προσπαθούν πάντα να επιβιώσουν στο παρά ένα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος είναι τρίτη γενιά έμπορος και η εικόνα που έχει από τις εποχές του παππού και του πατέρα του είναι τελείως διαφορετικές. «Το εμπόριο άλλαξε από τότε που ήρθαν τα εισαγωγής παπούτσια στην αγορά. Από το 1991 άλλαξε ριζικά η εικόνα της αγοράς. Δυσκόλεψε πολύ η καθημερινότητα των εμπόρων και πλέον είναι δύσκολη η επιβίωση. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Βόλος είναι μια φοιτητική πόλη, οπότε στοχευμένα οι νεαρές ηλικίες ψωνίζουν στα brand name καταστήματα, και ο Βολιώτης έμπορος πρέπει να κρατηθεί με ποιότητα και καλές τιμές, βιώνοντας πολύ δύσκολες καταστάσεις», όπως τονίζει ο ίδιος.

Να ληφθούν μέτρα

«Μικρός κόκκος στην προσπάθεια επιβίωσης είναι οι εκπτώσεις, διότι δεν έχουν πλέον το ενδιαφέρον που είχαν παλιότερα, για το 70% των καταναλωτών, γιατί όταν ο καταναλωτής βάλλεται και σκέπτεται πώς θα εξοικονομήσει χρήματα για το ρεύμα ή τη φορολογία, δεν του μένει το ποσό που θα ήθελε να καταναλώσει», σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνει η Σοφία Βλαχοπούλου, μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου. «Οι τιμές στη αγορά είναι πάρα πολύ καλές, αλλά όσο λιγοστεύει το διαθέσιμο εισόδημα του καταναλωτή, θα περιοριστεί σε αυτά που έχει ανάγκη. Κοιτάνε να επιδιορθώσουν τα παλιά, ακόμη και το χερούλι της κατσαρόλας όταν χαλάσει, όχι να αγοράσουν καινούργια. Κατά συνέπεια δεν μπορούν να στηριχθούν οι επιχειρήσεις. Ένα μαγαζί για να λειτουργήσει χρειάζεται το ελάχιστο, γύρω στα 400 ευρώ την ημέρα, αν υπολογίσουμε το ενοίκιο, την εφορεία, τις υποχρεώσεις και τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα. Υπάρχουν έμποροι που δεν έχουν καθόλου εισπράξεις ορισμένες μέρες, στην διάρκεια των εκπτώσεων», τονίζει η ίδια. Παράλληλα η κ. Βλαχοπούλου χαρακτηρίζει «πολύ δύσκολο και ψυχοφθόρο τον αγώνα επιβίωσης», ενώ προσθέτει ότι «οι περισσότεροι από εμάς χρωστάμε και προσπαθούμε να μπούμε σε ρύθμιση». Κλείνοντας, επισημαίνει ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος για τους εμπόρους, γιατί η δουλειά 15 ημερών σε όλο το διάστημα των εκπτώσεων δεν είναι αρκετή για να καλύψει ο επαγγελματίας τις υποχρεώσεις του. «Αν δεν ληφθούν γρήγορα μέτρα, τονίζει, για να μπουν σε ρύθμιση ο έμποροι, θα είναι δύσκολη η επιβίωσή τους, λόγω του ασφαλιστικού, του φορολογικού, των δανείων και της έλλειψης ρευστότητας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου