ΤΟΠΙΚΑ

Πεζόδρομοι, δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας, ποδηλατόδρομοι αναβαθμίζουν τον Βόλο

πεζόδρομοι-δρόμοι-ήπιας-κυκλοφορίας-328641

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 27 ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΟΥΝ

Νέοι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας στο κέντρο του Βόλου και σύγχρονο δίκτυο ποδηλατοδρόμων, που θα ενώνει τον Βόλο με τη Ν. Ιωνία (και θα συνδυαστεί με τη λειτουργία σταθμού ενοικίασης ποδηλάτων), ανάπλαση της επιβαρυμένης συνοικίας παλιού Λιμεναρχείου, διαμόρφωση της πλατείας Πανεπιστημίου, δύο νέοι χώροι στάθμευσης στη Ν. Ιωνία, είναι μερικά από τα έργα πνοής που εντάσσονται στον κατάλογο των 27 έργων και δράσεων συνολικού προϋπολογισμού 15,1 εκατ. ευρώ, που πρόκειται να δημοπρατηθούν και να ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το σύνολο των παρεμβάσεων που αφορά τόσο σε έργα μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα όσο και σε δράσεις υπέρ των ανέργων, αστέγων και ευπαθών ομάδων, εντάσσονται στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Βόλου, που υπέγραψε μέσα στην εβδομάδα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κων. Αγοραστός, στο γραφείο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, παρουσία του εκτελούντος χρέη Δημάρχου Βόλου, Θάνου Θεοδώρου.

Το μεγαλύτερο έργο που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα, που έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και αναμένεται να αλλάξει την εικόνα της πόλης, είναι αυτό της επισκευής του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου, που σήμερα «σαπίζει», και για το οποίο πέρα από τα 5 εκατ. ευρώ που έχουν ανακοινωθεί, θα διαθέσει και ο Δήμος Βόλου από τα δικά του ταμεία επιπλέον ποσό της τάξης των 2,2 εκατ. ευρώ.

5 εκατ. ευρώ για το Δημοτικό Θέατρο Βόλου

Ποσό 5 εκατ. ευρώ θα διατεθεί μέσα από το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων για την επισκευή-ενίσχυση του φέροντα οργανισμού και την ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου.

Το 2007 το Δημοτικό Θέατρο Βόλου σταμάτησε να λειτουργεί με σκοπό την ανακαίνισή του, και έκτοτε, εξαιτίας προβλημάτων στατικότητας που προέκυψαν, παραμένει κλειστό. Η αποκατάστασή του αποτελεί ένα χρέος απέναντι στην ιστορία της πόλης. Η πρόταση αφορά στο έργο της επισκευής-ενίσχυσης του φέροντα οργανισμού και ανακαίνισης του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Η ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου αφορά εργασίες ενισχύσεων, αποκαταστάσεων και επιδιορθώσεις στο εσωτερικό και εξωτερικό του κτιρίου (αποκατάσταση φθαρμένων τμημάτων των επιχρισμάτων και αντικατάσταση των κουφωμάτων), τον χώρο της εισόδου (φουαγιέ), τους χώρους των καμαρινιών, τις κτιριακές Η/Μ εγκαταστάσεις, τις Η/Μ εγκαταστάσεις και το δάπεδο στον χώρο της σκηνής.

Δίκτυο ποδηλατοδρόμων και σταθμοί

Ένα σύγχρονο δίκτυο ποδηλατοδρόμων, προϋπολογισμού 1.520.000 ευρώ θα ενώσει τον Βόλο με τη Ν. Ιωνία.

Η πρόταση του νέου δικτύου ποδηλατοδρόμων αφορά στις οδούς Ρήγα Φεραίου (από Φ. Ιωάννου έως Ιωλκού), Κασσαβέτη (από Ρ. Φεραίου έως Δημητριάδος), Αντωνοπούλου (από Γαζή έως Ρ. Φεραίου), Μεταμορφώσεως (από 28ης Οκτωβρίου έως Ρ. Φεραίου), 54ου Συντ. ΕΛΑΣ (από Ρ. Φεραίου έως Δημητριάδος), Πανθεσσαλικό Στάδιο, οδός Δοξοπούλου, Πάρκο Ν. Ιωνίας, οδός Εθν. Αγώνων, οδός Ειρήνης. Τέλος η σύνδεση του δικτύου με τον ποδηλατόδρομο της Νέας Ιωνίας θα γίνει μέσω των οδών 2ας Νοεμβρίου (από Ζάχου έως Ξενοφώντος) και Δημητριάδος (από Ξενοφώντος έως Μεταμορφώσεως).

Στο συγκεκριμένο έργο θα «κουμπώσει» και μία ακόμη δράση. Πρόκειται για τη δημιουργία σταθμών ενοικίασης ποδηλάτων προϋπολογισμού 252.000 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν πρόσβαση σε δεκάδες κοινόχρηστα ποδήλατα σε διάφορα μέρη της πόλης, που θα τα χρησιμοποιούν μέχρι τον προορισμό τους, και μετά θα τα παραδίδουν για χρήση από άλλους. Θα εγκατασταθούν δέκα σταθμοί αυτόματης ενοικίασης σε κεντρικά σημεία της πόλης, όπως σημεία μετεπιβίβασης κοινού και στρατηγικά σημεία, όπου εκτιμάται ότι θα υπάρχει μεγάλη προσέλευση ποδηλατών. Οι σταθμοί θα λειτουργούν καθημερινά όλο το 24ωρο, παρέχοντας ελευθερία στις μετακινήσεις ημέρα και νύχτα. Σε αυτούς τους σταθμούς θα παρέχεται μια ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση που θα συνδυάζει ενοικίαση, στάθμευση, συντήρηση και επισκευή. Σε εμφανείς θέσεις θα αναρτηθούν πληροφοριακοί χάρτες της πόλης με τα σημεία των θέσεων των σταθμών καθώς και του δικτύου ποδηλατοδρόμων. Κάθε σταθμός θα περιλαμβάνει δέκα θέσεις ποδηλάτων. Θα αγορασθούν 100 ειδικά ποδήλατα, σχεδιασμένα για χρήση και από τα δυο φύλλα, εφοδιασμένα με σύστημα εντοπισμού τους μέσω GPS, χωρίς αποσπώμενα μέρη ώστε να μην μπορούν να αφαιρεθούν τμήματα όπως καθρέπτες και φανάρια. Ένα σύστημα διαχείρισης θα εγκατασταθεί σε χώρο του δήμου με τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη λειτουργία του (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, λογισμικά κ.α.) καθώς και ένα ημιφορτηγό που θα εξυπηρετεί τη μεταφορά 10 ποδηλάτων.

Νέοι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας

Η επέκταση του δικτύου πεζόδρομων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας στον κεντρικό αστικό ιστό έχει σκοπό τόσο την αύξηση των δραστηριοτήτων των πεζών όσο και την προσβασιμότητα.

Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 1.085.000 ευρώ, που αφορά στη μετατροπή σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας τριών οδών:

  • Ογλ (από Ιάσoνος έως Γαλλίας),
  • Τοπάλη (από Αργοναυτών έως Δημητριάδος) και
  • Μαυροκορδάτου (από Ιάσoνος έως 28ης Οκτωβρίου).

Στους συγκεκριμένους δρόμους θα ισχύει ανώτατο όριο ταχύτητας 15 χλμ την ώρα. Θα μειωθεί το πλάτος του οδοστρώματος στα 3,50μ σε όλο το μήκος της οδού με σκοπό τη μείωση της ταχύτητας, και θα γίνει διαπλάτυνση των πεζοδρομίων για τη διευκόλυνση της κίνησης των πεζών. Δεν προβλέπονται θέσεις προσωρινής στάθμευσης διότι, το πλάτος των οδών δεν επαρκεί. Οι θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ, δικύκλων και εξυπηρέτησης των ξενοδοχείων, των κλινικών κ.λπ. που υφίστανται θα μεταφερθούν σε κοντινές οδούς.

Διαμόρφωση πλατείας Πανεπιστημίου

Ποσό 700.000 ευρώ θα διατεθεί για τη διαμόρφωση της πλατείας Πανεπιστημίου, με στόχο τη δημιουργία ενός πολυδύναμου χώρου, ο οποίος θα εξυπηρετεί διάφορες χρήσεις, όπως ο περίπατος, η ανάπαυση, η συγκέντρωση πλήθους για συναυλίες, ομιλίες, εκθέσεις και γενικότερα, κάθε είδους εκδηλώσεις, και, φυσικά, θα είναι προσιτός από όλες τις ομάδες του πληθυσμού.

Βασική προϋπόθεση, η διατήρηση της επιφάνειας του πρασίνου σε ποσοστό πάνω από το 50% της επιφάνειας της πλατείας. Θα γίνει επίστρωση με πέτρες Πηλίου και βότσαλα, θα δημιουργηθεί ενιαίος χώρος για τη φιλοξενία εκδηλώσεων, ενώ θα ενισχυθεί με καθιστικά και φωτισμό. Διαμορφώνεται με νέες φυτεύσεις και πλακοστρώσεις με πέτρα Πηλίου η πλατεία Πανεπιστημίου

Ανάπλαση Παλιού Λιμεναρχείου

Το έργο προϋπολογισμού 658.000 ευρώ αφορά στην περιβαλλοντική και λειτουργική αναβάθμιση ενός τμήματος της περιοχής των Παλιών του Βόλου. Η περιοχή επέμβασης του έργου βρίσκεται ανάμεσα στις οδούς Μητροπολίτου Γρηγορίου και Λαχανά, και στις οδούς Ν. Βότση και Σερβίων, όπου υπάρχουν σημαντικά προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ηχορύπανσης, λόγω της γειτνίασης με το εμπορικό λιμάνι. Η εν λόγω περιοχή γειτνιάζει με τις αποβάθρες και την είσοδο – έξοδο του εμπορικού λιμανιού της πόλης.

Θα γίνουν πλακοστρώσεις για τη διαμόρφωση των οδών Σερβίων και Έλλης σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας, θα διαμορφωθούν οδηγοί όδευσης ΑμεΑ, ενώ θα διαμορφωθούν τα πεζοδρόμια στις οδούς Βότση, Λαχανά και Μητροπολίτου Γρηγορίου, και θα τοποθετηθούν κυβόλιθοι στην οδό Ελασσόνας.

Παρέμβαση στην οδό Μαιάνδρου

Δημιουργία θέσεων πάρκινγκ και διαπλάτυνση του πεζοδρομίου στην οδό Μαιάνδρου, έργο προϋπολογισμού 311.000 ευρώ, περιλαμβάνει η παρέμβαση στην οδό Μαιάνδρου.

Η οδός Μαιάνδρου, από την αρχή έως τη Λεωφόρο Ειρήνης, έχει πλάτος οδοστρώματος από 7 μ. έως 10 μ. με πεζοδρόμια πλάτους από 2 μ. έως 2,50 μ. στο μεγαλύτερο τμήμα. Ωστόσο από το ύψος της Λεωφόρου Ειρήνης, στο πεζοδρόμιο δεξιά κατά την κίνηση των οχημάτων, το πεζοδρόμιο είναι ιδιαίτερα στενό με πλάτος από 1 μ. έως 1,50 μ. με αποτέλεσμα οι πεζοί να κινούνται στο οδόστρωμα. Το πλάτος του οδοστρώματος σήμερα είναι 12 μ. με διπλή λωρίδα μονόδρομης κίνησης των αυτοκινήτων. Δεξιά και αριστερά, αν και δεν επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση, υπάρχουν αυτοκίνητα παράνομα σταθμευμένα. Η οδός Ικάρων έχει σήμερα πλάτος οδοστρώματος, από κράσπεδο σε κράσπεδο, 12,00μ. η κίνηση των αυτοκινήτων είναι μονόδρομη, ενώ από την αριστερή πλευρά υπάρχει στάθμευση των αυτοκινήτων. Με την παρέμβαση επιτυγχάνεται η άνεση και η ασφάλεια των κατοίκων και αναβαθμίζεται το αστικό περιβάλλον με μεγαλύτερα πεζοδρόμια, λιγότερο θόρυβο από την οδική κυκλοφορία, αναβαθμισμένα φωτιστικά, και αστικό εξοπλισμό και περισσότερο πράσινο, όπου είναι δυνατόν.

Σημειώνεται ότι η οδός Μαιάνδρου, αποτελεί έναν από τους κεντρικότερους δρόμους και της οδού Ικάρων στη Νέα Ιωνία. Επί της οδού αυτής αναπτύσσονται πολλά δημόσια κτίρια (σχολεία, δημοτικά κτίρια, κτίριο ΙΚΑ), όπως και διάφορες εγκαταστάσεις συνάθροισης κοινού (γήπεδο «Νίκης»). Η παρέμβαση αφορά σε δημιουργία θέσεων στάθμευσης κατά μήκος της οδού και διαπλάτυνση των πεζοδρομίων της.

Δύο χώροι στάθμευσης

Στη Ν. Ιωνία, θα δημιουργηθούν και δύο χώροι στάθμευσης. Ο ένας προϋπολογισμού 131.000 ευρώ θα γίνει επί της οδού Γ. Αβέρωφ στη θέση του πρώην κινηματογράφου Νίκη, ενώ ο δεύτερος, στη συμβολή των οδών Μαιάνδρου και Καισαρείας, προϋπολογισμού 108.000 ευρώ.

Τα υπόλοιπα έργα και δράσεις

Τα υπόλοιπα και δράσεις που θα δημοπρατούνται σταδιακά και θα ξεκινούν, είναι τα εξής:

-Παρεμβάσεις στις εξωτερικές όψεις και στον περιβάλλοντα χώρο κτιρίου για τη λειτουργία κέντρου κοινότητας, προϋπολογισμού 400.000 ευρώ

-Βελτίωση υποδομής γραφείου διευκόλυνσης, ενδυνάμωσης και τεκμηρίωσης της απασχόλησης (Job Center), προϋπολογισμού 200.000 ευρώ

-Εκσυγχρονισμός εξοπλισμού Κοινωνικών Δομών και Δομών Απασχόλησης του Δήμου Βόλου στην ΠΠ, προϋπολογισμού 430.000 ευρώ

-Ενιαιοποίηση Συστημάτων Κοινωνικής Υποστήριξης και Βελτίωση της προσβασιμότητας στον Βόλο, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ

-Αλλαγή λειτουργίας Κοινωνικού Κέντρου Αγίων Αναργύρων σε υπηρεσία one stop shop σε θύλακα φτώχειας (Νεάπολη), προϋπολογισμού 225.000 ευρώ

-Δημιουργία Κοινωνικού Hotspot σε θύλακα Φτώχειας (Ξηρόκαμπος), προϋπολογισμού 169.000 ευρώ

-Λειτουργία Ξενώνα Αστέγων Βόλου, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ

-Συμβουλευτική-Ενδυνάμωση (ΣΥΥ) ανέργων ευπαθών Ομάδων στην Περιοχή παρέμβασης, προϋπολογισμού 250.000 ευρώ

-Κατάρτιση ανέργων ευπαθών ομάδων στην ατομική επιχειρηματικότητα, προϋπολογισμού 110.000 ευρώ

-Κατάρτιση ανέργων ευπαθών ομάδων στην κοινωνική επιχειρηματικότητα, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ

-Γραφείο Διευκόλυνσης, ενδυνάμωσης και τεκμηρίωσης της απασχόλησης στην ΠΠ (Job Center), προϋπολογισμού 498.000 ευρώ

-Γραφείο Πληροφόρησης για το επιχειρείν, προϋπολογισμού 306.000 ευρώ

-Δημιουργία startups στην κατεύθυνση του Πολιτισμού και Τουρισμού

στην περιοχή παρέμβασης, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ

-Συμβουλευτική συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας Γυναικών Ρομά, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ

-Κατάρτιση σε συστήματα ποιότητας ΜΜΕ και καινοτομίας, προϋπολογισμού 170.000 ευρώ

-Δημιουργία ΚοινΣΕΠ με κατεύθυνση τον Πολιτισμό, προϋπολογισμού 125.000 ευρώ

-Υποστήριξη Δημιουργίας ΚοινΣΕΠ με κατεύθυνση τον Πολιτισμό και το Κοινωνικό Θέατρο, προϋπολογισμού 122.000 ευρώ

-Δράσεις ενίσχυσης επιχειρήσεων στο πλαίσιο του Θεματικού Στόχου 3 για την περιοχή παρέμβασης της Β.Α.Α., προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ.

Ασφαλές και λειτουργικό αναμένεται να καταστεί το Δημοτικό Θέατρο Βόλου

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου