ΤΟΠΙΚΑ

Γαστρονομικό οδοιπορικό με οτοστόπ…απο την Ελληνοαυστραλέζα σεφ Μαρία Bollis

γαστρονομικό-οδοιπορικό-με-οτοστόπ-328941

Απο τη Μελβούρνη της Αυστραλίας έφτασε στα Κανάλια και στη Κερασιά Μαγνησίας.

Η Μαρία Bollis είναι Ελληνοαυστραλέζα σεφ. Ξεκίνησε από τη μακρινή Μελβούρνη πριν από δύο χρόνια, και επί 24 μήνες ταξιδεύει με οτοστόπ ανά τον κόσμο συλλέγοντας διάφορες πληροφορίες, και αποτυπώνοντας εμπειρίες σε ένα γαστρονομικό κατ’ ουσίαν οδοιπορικό, διότι το όνειρό της είναι να φτιάξει ένα βιβλίο αφιερωμένο στις γεύσεις. Ένα βιβλίο το οποίο εκτός από συνταγές μαγειρικής θα περιλαμβάνει σε ένα μεγάλο μέρος αφιερώματα από προϊόντα και παραδοσιακές καλλιέργειες από διάφορες γωνιές της γης.

Εχοντας γυρίσει διάφορα εξωτικά μέρη του πλανήτη, όπως Ινδονησία, Καμπότζη, Ινδία, Θιβέτ, Κίνα -πάντα με οτοστόπ-, αποφάσισε να συνεχίσει την περιπλάνησή της στην Ευρώπη. Γερμανία, Ιταλία και τώρα Ελλάδα. Με οτοστόπ επισκέφτηκε την Πελοπόννησο και ξεναγήθηκε σε αμπέλια και ελαιώνες, στην Κοζάνη και τη Βέροια, σε περιοχές στις οποίες ευδοκιμούν ροδάκινα και νεκταρίνια. Το συναρπαστικό αυτό ταξίδι φυσικά δεν μπορούσε να μην περιλαμβάνει τον Βόλο, όπου η 41χρονη Ελληνοαυστραλέζα θέλησε να εμπλουτίσει το ημερολόγιο των εμπειριών της, αποτυπώνοντας τη συγκομιδή των αμυγδάλων και των μήλων.

Έτσι κάπως ο δρόμος της την έφερε στα Κανάλια και την Κερασιά.

Δεν πίστευαν στα αυτιά τους οι κάτοικοι των δύο πρώην κοινοτήτων όταν την άκουσαν πριν από λίγες μέρες να τους εξιστορεί τις εμπειρίες της και να τους ζητά να τη «μυήσουν» στα μυστικά των αγροτικών καλλιεργειών της περιοχής.

Στα Κανάλια και την Κερασιά έφτασε με οτοστόπ.

Την ξενάγηση ανέλαβαν ο Τριαντάφυλλος Παπαιωάννου, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρήγα Φεραίου και Καναλιώτης στην καταγωγή, και η Αντωνία Χασιώτη, πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Κερασιάς.

Οι αμυγδαλοπαραγωγοί πρόθυμοι συζήτησαν με τη Μαρία Bollis και ο καθένας της μετέφερε τις δικές του εμπειρίες.

Της μίλησαν για το μάζεμα με το χέρι, για το τίναγμα στο χώμα χωρίς πανιά, για το καθάρισμα των αμυγδάλων από τις γυναίκες της οικογένειας και το σπάσιμο όταν δεν υπήρχαν οι σπαστήρες, ένα-ένα στο χέρι.

Η Μαρία Βollis δεν δίστασε να μεταβεί και στα χωράφια για να δει από κοντά πώς γίνεται η συγκομιδή. Ανακατεύθηκε με τη γη και το χώμα, έκατσε μαζί με τους παραγωγούς πάνω στις λινάτσες καταμεσής της γης για να καθαρίσει αμύγδαλα, ενώ δεν χόρταινε να ακούει τις ιστορίες των παλαιότερων.

«Η καλλιέργεια της αμυγδαλιάς είναι μία παραγωγή που βρήκαμε από τους παππούδες μας και την οποία συνεχίζουμε και εμείς και τα παιδιά μας, γιατί ευδοκιμεί στον τόπο μας», της είπαν οι περισσότεροι, και εκείνη κατέγραψε τα λεγόμενά τους στις σημειώσεις της.

Περιέγραψαν την ομορφιά του τόπου όταν ανθίζουν οι μυγδαλιές αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα πολλές φορές η σοδειά να είναι μικρή αλλά τα έξοδα μεγάλα.

Της μίλησαν για τη λίμνη Κάρλα και για την αποξήρανση, με την 41χρονη Ελληνοαυστραλέζα να ζητάει να μάθει ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες για το οικοσύστημα του ταμιευτήρα και τις παλιές συνήθειες των ψαράδων, όταν ακόμη η Κάρλα ήταν η λίμνη που «ζούσε» όλη την περιοχή.

Συναρπαστική εμπειρία

«Είναι πράγματι μία συναρπαστική εμπειρία για μένα. Είναι ένας σημαντικός σταθμός στη ζωή μου. Παρόλο το ρίσκο που μπορεί ορισμένοι να νομίζουν ότι έχει κάτι τέτοιο, εγώ προσωπικά δεν φοβήθηκα ποτέ να ταξιδέψω με οτοστόπ, και όλες οι στιγμές που θυμάμαι είναι καλές. Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι ο τρόπος με τον οποίο αποτυπώνεται στα πρόσωπα αυτών των απλών ανθρώπων η χαρά της δημιουργίας όταν ασχολούνται με τις καλλιέργειές τους, αλλά και πόσο ικανοποιημένοι νιώθουν βλέποντας πως η γη δεν τους προδίδει», σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Μαρία Bollis, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί της σε μία στιγμή ανάπαυλας, πριν ξαναπιάσει το χαρτί και το μολύβι για να συνεχίσει την καταγραφή των εμπειριών της από τη συγκομιδή της αμυγδαλοπαραγωγής στις παραπάνω περιοχές.

Η 41χρονη Ελληνοαυστραλέζα φιλοξενήθηκε δύο μέρες στα Κανάλια και την Κερασιά, και είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί επίσης για την ιστορία των δύο χωριών και να δοκιμάσει παραδοσιακά φαγητά και γλυκά, τα οποία είναι συνώνυμα με την παραγωγική φυσιογνωμία της περιοχής.

Σήμερα Κυριακή θα συνεχίσει το ταξίδι της για τη Ζαγορά, που είναι ο επόμενος σταθμός αυτής της πρωτότυπης περιοδείας της με οτοστόπ, για να ενημερωθεί και να συλλέξει πληροφορίες για την ιστορία του μήλου.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου