ΤΟΠΙΚΑ

Οικονομικός χειμώνας στο νέο Δήμο Βόλου

οικονομικός-χειμώνας-στο-νέο-δήμο-βόλ-501851

Οικονομικός χειμώνας έρχεται για την Αυτοδιοίκηση. Οι πόροι που συρρικνώνονται από την κεντρική εξουσία δείχνουν ότι μάλλον ανήκουν στο παρελθόν οι εποχές των… παχέων αγελάδων. Υπηρεσίες και δομές που παραδοσιακά παρέχουν τα τελευταία 20 – 30 χρόνια -τουλάχιστον οι μεγάλοι Δήμοι της χώρας- όπως ο Δήμος Βόλου, τελούν πλέον υπό αναθεώρηση.

Άλλωστε η επιτήρηση της… τρόικας είναι σαφής για τους ΟΤΑ για τα επόμενα τρία τουλάχιστον χρόνια. Στο Αναθεωρημένο Μνημόνιο οι πόροι προς την Αυτοδιοίκηση περικόπτονται κατά 500 εκ. το 2011, κατά 1 δισ. το 2012 και κατά 1,5 δισ. το 2013, κάτι που αναπόφευκτα έχει ευθεία αντιστοίχηση και στους 325 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που προέκυψαν μέσα από τη διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη».

Τα… τύμπανα της περιοριστικής πολιτικής δεν θα μπορούσαν να μη φθάσουν και στο Βόλο, καθώς ηχούν ολοένα και πιο δυνατά και από περισσότερες πλευρές δείχνοντας ότι είναι προ των… πυλών τα χειρότερα.

Στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου ένα ακόμη θέμα ήλθε να αναδείξει τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα Δημοτική Αρχή του διευρυμένου Δήμου Βόλου. Από την προχθεσινή συζήτηση προέκυψε ότι από το δάνειο των 4.950.000 ευρώ που αποφάσισε ο Δήμος Βόλου τα 1.400.000 ευρώ προορίζονται για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του Οργανισμού του Κέντρου Παιδιού του Δήμου. Ο Πρόεδρος του Οργανισμού του Κέντρου Παιδιού του Δήμου Βόλου και στενός συνεργάτης του υποψήφιου Δημάρχου Βόλου Π. Σκοτινιώτη, Παντ. Πελεκάνος, παρεμβαίνοντας στην προχθεσινή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου είπε ότι τα έσοδα του Οργανισμού για το έτος 2010- 2011 είναι 3.400.000 ευρώ από τα οποία μέχρι σήμερα έχουν δοθεί από το Δήμο τα 2.000.000 ευρώ που είναι τα χρήματα που εισπράττει ο Δήμος από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ). Την ετήσια δηλαδή τακτική κρατική επιχορήγηση για τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, που ενσωματώθηκε στους ΚΑΠ από το 2008, ενώ ενσωματωμένη στους ΚΑΠ είναι και η κρατική επιχορήγηση για τις λειτουργικές δαπάνες του ΕΑΚ που σε ετήσια βάση είναι 1.500.000 ευρώ. Μιλώντας στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Πελεκάνος είπε ότι για τη φετινή εκπαιδευτική χρονιά που ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει στις 31 Ιουλίου ο προϋπολογισμός και οι δράσεις του Οργανισμού του Κέντρου Παιδιού του Δήμου Βόλου, δεν μπορούν να περικοπούν, μεσούσης της εκπαιδευτικής περιόδου, άφησε ωστόσο ανοικτό «να περιοριστούν δράσεις ή να αυξηθούν τα τροφεία που πληρώνουν οι γονείς για τα παιδιά τους από την επόμενη εκπαιδευτική χρονιά». Τροφεία τα οποία σήμερα θεωρούνται ότι είναι προσιτά για τους περισσότερους γονείς, αφού αυτά είναι κλιμακούμενα ανάλογα με το οικογενειακό εισόδημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου μιλώντας για το ίδιο θέμα ο Δήμαρχος Αλέκος Βούλγαρης είπε ότι στο Δήμο Αθηναίων λόγω της περιοριστικής οικονομικής πολιτικής στην Αυτοδιοίκηση στους 101 Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς που λειτουργούν στην πρωτεύουσα φέτος θα φιλοξενηθούν 2.500 νήπια λιγότερα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Σημειώνεται πως στο Δήμο Βόλου στους 11 Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς θα φιλοξενηθούν φέτος συνολικά 1.017 παιδιά, αφήνοντας εκτός… νυμφώνος 286 νήπια και προνήπια που είχαν κάνει αιτήσεις και τα οποία δεν έγιναν δεκτά.

Ο πολιτισμός

Το ίδιο… γκρίζο σκηνικό διαγράφεται και στον τομέα του Πολιτισμού. Τα προβλήματα πληρωμής του προσωπικού είναι γνωστά εδώ και πολλούς μήνες, ενώ αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Νέας Ιωνίας «ΙΩΝΙΑ». Είναι χαρακτηριστικό πως από το δάνειο των 4.950.000 ευρώ που αποφάσισε προχθές να πάρει ο Δήμος Βόλου για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των Δημοτικών Επιχειρήσεων μέχρι τις 31.12. 2010, τα 2.800.000 ευρώ αφορούν στις δαπάνες μισθοδοσίας και τις εισφορές για τη φορολογική και την ασφαλιστική ενημερότητα της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού που προέκυψε μετά τη συγχώνευση του Καλλιτεχνικού, του ΔΗΠΕΘΕ, της Συμφωνικής και του Κέντρου Μουσικού Θεάτρου.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού κ. Πέπη Αγραφιώτη σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι έκαναν προτάσεις για την περικοπή των δαπανών στην Επιχείρηση, αλλά η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν τις έκανε αποδεκτές, όπως λέει. Δεν ξέρω, συνεχίζει, μέχρι πότε ο Δήμος θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει στους δημότες της πόλης τις υπηρεσίες που προσφέρει μέχρι σήμερα (Θέατρο, Ωδείο, Κέντρα Νεότητας, Δίαυλος, Εργαστήρια Εικαστικών κ.α.). Ζητήσαμε μέτρα για τη Δραματική Σχολή που μέχρι σήμερα έχει τρεις σπουδαστές και που πέρυσι επιβάρυνε την Επιχείρηση με 70.000 ευρώ, ενώ ζητήθηκε όπως καταργηθούν και τα ατομικά μαθήματα των μαθητών του Ωδείου. Αυτές και άλλες πολλές προτάσεις που υποβάλαμε δεν έγιναν δεκτές. Φοβάμαι ωστόσο, λέει η κ. Αγραφιώτη, ότι οι λύσεις που θα κληθεί να πάρει η νέα Δημοτική Αρχή είναι περιορισμένες. Ή θα περικοπούν οι δράσεις ή θα αυξηθούν τα τέλη.

Όπως όλα δείχνουν λοιπόν και στον τομέα του πολιτισμού τον… γόρδιο δεσμό θα κληθεί να τον λύσει η νέα Δημοτική Αρχή του διευρυμένου Δήμου Βόλου.

Το ΕΑΚ

Στον τομέα του Αθλητισμού φαίνεται προς το παρόν ότι είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα ΠΟΛΙΤΕΙΑ, από το οποίο χρηματοδοτείται με 1.500.000 ευρώ κάθε χρόνο για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών το ΕΑΚ Βόλου. Είναι χρηματοδότηση που δίνεται στο Δήμο όταν μεταβιβάστηκαν τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στο Δήμο με τη μεταβίβαση και των αντίστοιχων οικονομικών πόρων. Με την παρουσία της τρόικας στην Αθήνα και το Αναθεωρημένο Μνημόνιο είναι αβέβαιο αν η χρηματοδότηση για το ΕΑΚ του Βόλου θα συνεχιστεί απρόσκοπτα και τα επόμενα χρόνια. Σημειώνεται ότι λόγω της χρηματοδότησης του ΕΑΚ από την Πολιτεία οι γονείς σήμερα πληρώνουν για τα παιδιά τους που προσέρχονται για την εκμάθηση κολύμβησης ένα συμβολικό ποσό 25 ευρώ που πηγαίνει για την οικονομική ενίσχυση των αθλητικών σωματείων. Πρόβλημα όμως θα υπάρξει στο νέο διευρυμένο Δήμο Βόλου καθώς το νέο Κολυμβητήριο Νέας Ιωνίας δεν χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα ΠΟΛΙΤΕΙΑ, με αποτέλεσμα να είναι ζητούμενο αν θα συνεχίσει να επιβαρύνει τα έσοδα του νέου Δήμου Βόλου.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου