ΤΟΠΙΚΑ

Οικονομικό έμφραγμα στην αγορά

οικονομικό-έμφραγμα-στην-αγορά-332042

Σε… στάση πληρωμών προς ιδιώτες οδηγεί ουσιαστικά δήμους, περιφέρειες και γενικότερα φορείς του δημοσίου τομέα, νόμος που υπαγορεύει ότι για την πληρωμή χρηματικών ενταλμάτων απαιτείται από το πρώτο ευρώ η προσκόμιση ποινικού μητρώου, φορολογικής ενημερότητας και ασφαλιστικής ενημερότητας! Ήδη οι αντιδράσεις είναι έντονες από επαγγελματίες της πόλης που για να πληρωθούν ένα απλό τιμολόγιο θα πρέπει πρώτα να προσκομίσουν στο ταμείο έγγραφα που απαιτούν μερικές εργάσιμες ημέρες για να εκδοθούν. Κι αυτό στην καλύτερη περίπτωση. Γιατί όσοι δεν διαθέτουν ασφαλιστική ή φορολογική ενημερότητα λόγω χρεών, δεν μπορούν να εισπράξουν…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οικονομικό… έμφραγμα στην τοπική κι όχι μόνο αγορά επιφέρει η εφαρμογή του Νόμου 4412/2016.

Στο άρθρο 1 του Ν. 4412/2016, όπου ορίζεται και το πεδίο εφαρμογής των διατάξεων, επισημαίνεται ότι αφορούν «στις διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων» και «στις προμήθειες φορέων που δραστηριοποιούνται στους τομείς του ύδατος, της ενέργειας, των μεταφορών και των ταχυδρομικών υπηρεσιών».

Ωστόσο, στις οικονομικές υπηρεσίες δήμων, περιφέρειας και φορέων του δημοσίου τομέα, ο Νόμος βρήκε εφαρμογή σε όλους όσοι έχουν λαμβάνει έστω και ένα ευρώ από το δημόσιο.

Επαγγελματίες διαμαρτύρονται για απόφαση «καταφανώς παράνομη ως μη ερειδόμενη στο νόμο και ως εκ τούτου άμεσα ανακλητέα προς αποφυγή εσφαλμένων ερμηνειών του νόμου αλλά και προσωπικής έκθεσης των επιμελούντων την έκδοσή της».

Διαμαρτυρίες έχουν ήδη εκφραστεί στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Βόλου, όπου ο νόμος ισχύει για πάσης φύσεως χρηματικά εντάλματα πληρωμής που ξεκινούν από ένα ευρώ.

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος οικονομικών υπηρεσιών, Ανδρέας Ζέρβας, επί του Νόμου υπάρχει ερμηνεία από το Ελεγκτικό Συνέδριο από την 1η Αυγούστου 2017, που ορίζει ότι η προσκόμιση αποσπάσματος ποινικού μητρώου, πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας και πιστοποιητικό ασφαλιστικής ενημερότητας είναι απαραίτητα για την πληρωμή χρηματικών ενταλμάτων.

Επαγγελματίες με τιμολόγια ανά χείρας, που ζητούν την εξόφλησή τους, ενημερώνονται ότι πρώτα θα πρέπει να περάσουν από τα δικαστήρια για το ποινικό μητρώο και στη συνέχεια να φροντίσουν για την έκδοση της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Η διαδικασία δεν είναι μόνο χρονοβόρα, αλλά εντείνει τη γραφειοκρατία. Αναμένεται να προκαλέσει «μπλακάουτ» στα δικαστήρια, αν για κάθε ένταλμα απαιτούνται τα συγκεκριμένα δικαιολογητικά, ενώ οι ίδιοι οι επαγγελματίες δυσκολεύονται στις συναλλαγές τους.

Πολλοί επαγγελματίες αδυνατούν, λόγω χρεών να προσκομίσουν φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα και ως εκ τούτου δεν μπορούν να εισπράξουν.

Στις οικονομικές υπηρεσίες καθημερινά εκτυλίσσονται… δράματα, από επαγγελματίες που πάνε να εισπράξουν αλλά αναγκάζονται να κάνουν μεταβολή και να φύγουν με τα χέρια άδεια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου