ΤΟΠΙΚΑ

Χτύπησε παρακλάδι της Αλ Κάιντα

χτύπησε-παρακλάδι-της-αλ-κάιντα-851206

Το μήνυμα πως το Ιράκ στέκεται αποφασιστικά έναντι της βίας θέλησε να στείλει συνεδριάζοντας εκτάκτως το Κοινοβούλιο της χώρας στον απόηχο της αιφνιδιαστικής επίθεσης που κατάφερε βαρύτατο πλήγμα στην επιχείρηση ασφαλείας των ιρακινών και αμερικανικών δυνάμεων. Παρακλάδι της Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη.
Οι βουλευτές του Ιράκ κλήθηκαν σε ειδική συνεδρίαση την Παρασκευή, ημερά κατά την οποία δεν λειτουργεί παραδοσιακά η Βουλή. Η συνεδρίαση είχε τη μορφή καταδίκης και αποφασιστικής στάσης απέναντι στην επίθεση αυτοκτονίας της Πέμπτης που κόστισε τη ζωή σε οκτώ άτομα, ο ένας βουλευτής, και προκάλεσε τον τραυματισμό περισσότερων από 20.
Πάντως, η προσέλευση των βουλευτών ήταν χαμηλή εξαιτίας των αυστηρών περιορισμών στις μετακινήσεις που επιβλήθηκαν για να εμποδιστούν πιθανές βομβιστικές επιθέσεις κατά πολιτών στη διάρκεια των προσευχών της Παρασκευής, αναφέρει το BBC.
Η επίθεση στη Βουλή αποτέλεσε ουσιαστικά μία σοκαριστική παραβίαση ασφάλειας στην αυστηρά φρουρούμενη Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, όπου στεγάζονται υπουργεία, κυβερνητικά γραφεία, η Βουλή και ξένες πρεσβείες. Ήταν η πρώτη φορά που εξερράγη βόμβα εντός της Ζώνης, αν και έχουν πραγματοποιηθεί συχνά επιθέσεις με όλμους.
Ήδη άρχισε έρευνα σχετικά με τη βομβιστική επίθεση που έσπειρε τον πανικό στην καφετέρια της ιρακινής Βουλής. Τρεις εργαζόμενοι στην καφετέρια κρατούνται και ανακρίνονται. Οι έρευνες στρέφονται και σε ορισμένους φρουρούς βουλευτών, αλλά ουδείς κρατείται. Δεν έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία, μεταδίδει το Reuters.
Η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι ο καμικάζι ήταν σωματοφύλακας κάποιου βουλευτή.
Ιρακινός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε στο Associated Press ότι ιδιωτική εταιρεία είχε αναλάβει τη φύλαξη του κτιρίου της Βουλής, όμως μετά το επεισόδιο της Πέμπτης ανέλαβε την ευθύνη της ασφάλειας το υπουργείο Εσωτερικών.
Μία ομάδα που ελέγχεται από την Αλ Κάιντα, η οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ» ισχυρίζεται ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση αυτοκτονίας, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Time.
Το περιοδικό γράφει πως η τρομοκρατική οργάνωση έστειλε ανακοίνωση σε δικτυακό τόπο που χρησιμοποιούν εξτρεμιστές, χαρακτηρίζοντας την επίθεση ως προειδοποίηση προς οποιονδήποτε συνεργάζεται «με τους κατακτητές και τους πράκτορές τους».
Αξιωματούχος του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε στο Time ότι ο βομβιστής φορούσε μία ζώνη γεμάτη εκρηκτικά και ήταν σωματοφύλακας ενός βουλευτή. Ο καμικάζι κατάφερε να μπει στο Κοινοβούλιο με τα εκρηκτικά, καθώς την Πέμπτη δεν λειτουργούσαν οι ανιχνευτές που έχουν τοποθετηθεί στις εισόδους του κτιρίου.
Αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού αιφνιδιάστηκαν από το γεγονός ότι παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας ο καμικάζι κατάφερε να χτυπήσει μέσα στο Κοινοβούλιο.
Ο αντισυνταγματάρχης Κρις Γκάρβερ, εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ, δήλωσε στο CNN ότι η λεγόμενη Πράσινη Ζώνη είναι «ασφαλέστερη από πολλά άλλα μέρη στη Βαγδάτη», αλλά πρόσθεσε ότι «ζούμε υπό την απειλή ανθρώπων που προσπαθούν να μπουν μέσα για να κάνουν επίθεση».
Εν τω μεταξύ, ακόμη δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ, ο ένας σε επίθεση ανταρτών και ο άλλος στη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων. Συνολικά 3.290 Αμερικανοί στρατιώτες και στρατιωτικό προσωπικό έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ από το Μάρτιο του 2003, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πενταγώνου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου