ΤΟΠΙΚΑ

Φυτεύονται 50.000 στρέμματα

φυτεύονται-50-000-στρέμματα-502279

Πραγματικότητα γίνεται το όνειρο της πράσινης ενέργειας στην Μαγνησία. Φυτεύονται 50.000 στρέμματα αγριαγκινάρας, ώστε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να είναι έτοιμη η πρώτη παραγωγή που θα εκμεταλλευτούν τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που κατασκευάζει στην περιοχή ο Όμιλος Apollo Capital Group και οι θυγατρικές του εταιρίες Ελληνική Βιομάζα Α.Ε. και Τράπεζα Ενέργειας Α.Ε.

Οπως είναι γνωστό, ο Όμιλος Apollo Capital Group και οι θυγατρικές του εταιρίες ολοκλήρωσαν πρόσφατα την αγορά 45 γηπέδων σε επικλινή σημεία του κάμπου της Θεσσαλίας και γειτονικούς νομούς, για την άνετη απορρόφηση της παραγόμενης βιομάζας από τους αγρότες. Πρόκειται για οικόπεδα που βρίσκονται σε όλη την θεσσαλική επικράτεια, ενώ συγκεκριμένα στη Μαγνησία θα κατασκευαστούν συνολικά 6 σταθμοί, συνολικής ισχύος 15MW.

Η τροφοδοσία των σταθμών θα γίνεται από την πρώτη ύλη που θα παράγουν οι αγρότες που θα συμβληθούν με την εταιρία, καθώς σύμφωνα και με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Αλέξανδρο Ευσταθίου δεν θα γίνεται σε καμία περίπτωση εισαγωγή πρώτης ύλης από φτηνές περιοχές, όπως μέχρι σήμερα γινόταν από την Ινδία, Ουκρανία και Γεωργία, αλλά θα είναι αποκλειστικά αυτοπαραγόμενη.

Ο Όμιλος μάλιστα έχει υπογράψει συμφωνητικό αποκλειστικής συνεργασίας με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νικόλαο Δαναλάτο και το εργαστήριο έρευνας της Γεωπονικής Σχολής για τη χρήση του σπόρου αγριαγκινάρας που έχει εξελίξει το Τμήμα Γεωπονίας για τα επόμενα τρία έτη για την καλλιέργεια 1.500.000 στρεμμάτων.

Ξεκινά η καλλιέργεια 50.000 στρεμμάτων
Για τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένη συνάντηση του κ. Δαναλάτου με εκπροσώπους της εταιρίας για τη δρομολόγηση του project. Όπως επισημαίνει ο καθηγητής, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινά η φύτευση και καλλιέργεια των πρώτων 50.000 στρεμμάτων αγριαγκινάρας στην Μαγνησία, ώστε με τη λειτουργία των μονάδων να είναι έτοιμη η πρώτη παραγωγή.

«Θα ξεκινήσουμε τώρα ούτως ώστε να μπορούμε με το που θα λειτουργήσουν τα εργοστάσια να έχουμε προϊόν. Άλλωστε πρέπει να δούμε πώς θα πάει η πρώτη παραγωγή, να εξάγουμε τα συμπεράσματά μας και να δρομολογήσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τις από εκεί και πέρα παραγωγές», αναφέρει ο κ. Δαναλάτος.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα η τιμή του προϊόντος θα κυμαίνεται από 55 – 70 ευρώ ο τόνος και το προϊόν θα συλλέγεται από τον αγρότη είτε με μηχανήματα της εταιρίας της δεύτερης θυγατρικής της «Βιομάζα Καρδίτσας», είτε θα δημιουργηθούν ομάδες 10 – 20 καλλιεργητών οι οποίοι θα νοικιάζουν τα μηχανήματα της εταιρίας και με φορτηγά θα μεταφέρει ο ίδιος το προϊόν στην πόρτα του εργοστασίου. Ήδη πάντως το ενδιαφέρον των παραγωγών είναι τεράστιο, αναφέρει ο κ. Δαναλάτος.

Μέχρι τη Ρουμανία…
Στην Ρουμανία πραγματοποιείται πρόγραμμα καλλιέργειας 300.000 στρεμμάτων με αγριαγκινάρα για την παραγωγή θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας ίσης με αυτή που παράγεται από 300.000 τόνους ισοδύναμου πετρελαίου ετησίως, στο οποίο το ρόλο του επιστημονικού συμβούλου έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ήδη καλλιεργούνται και είναι εκμεταλλεύσιμα 70.000 στρέμματα, ενώ τον Απρίλιο θα σπαρθούν ακόμα 70.000 στρέμματα με στόχο -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Δαναλάτος- να αλλάξει ο χάρτης των καλλιεργειών.

«Τα στερεά καύσιμα θα επικρατήσουν μέσα στην επόμενη πενταετία ως η κυριότερη ανανεώσιμη πηγή βιοκαυσίμων, παρά τη μεγάλη έμφαση που δίνεται σήμερα στα υγρά καύσιμα και αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την πολιτεία», καταλήγει ο κ. Δαναλάτος.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου