ΤΟΠΙΚΑ

Στον πάγο παραμένουν οι επικουρικές συντάξεις λόγω επανυπολογισμού

στον-πάγο-παραμένουν-οι-επικουρικές-σ-336941

Παγωμένες παραμένουν οι επικουρικές συντάξεις. Δεκάδες συνταξιούχοι στο Βόλο αν και έχουν καταθέσει αιτήσεις περιμένουν περισσότερο από ένα χρόνο τις εγκριτικές αποφάσεις. Ο επανυπολογισμός με βάση τα νέα δεδομένα του νόμου Κατρούγκαλου έχει ουσιαστικά θέσει στο ψυγείο την έκδοση αιτήσεων, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι περιμένουν την έγκριση της επικουρικής σύνταξης για να ενισχύσουν το ήδη κουτσουρεμένο εισόδημά τους.

Ο επανυπολογισμός αφορά τις επικουρικές συντάξεις που γίνεται κάθε χρόνο με βάση τα δημογραφικά δεδομένα και το πλασματικό ποσοστό επιστροφής που θα εφαρμόζεται στις συνολικά καταβληθείσες εισφορές.

Αν, όπως λένε οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των συνταξιούχων, μετά τον επανυπολογισμό της μίας επικουρικής σύνταξης μαζί με την αντίστοιχη κύρια σύνταξη ξεπερνιούνται αθροιστικά τα 1.300 ευρώ, τότε η επικουρική σύνταξη αναπροσαρμόζεται προς τα κάτω, κοινώς δηλαδή μειώνεται.

Ετσι οι επικουρικές συντάξεις τείνουν να μηδενιστούν. Εκτός από τις δραματικές περικοπές έγιναν και κρατήσεις από τις επικουρικές συντάξεις. Οι κρατήσεις αυτές είναι η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ, αλλά και η εισφορά 6% υπέρ της υγειονομικής περίθαλψης εις βάρος όλων των επικουρικών συντάξεων.

Ο «χορός» των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις ξεκίνησε την περίοδο 2011-2014 και συνεχίστηκε τον Ιούλιο του 2015, οπότε και επιβλήθηκε εισφορά υπέρ της υγειονομικής περίθαλψης 6% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις.

Η συνέχεια έγινε τον Ιούνιο του 2016, με μεσοσταθμικές περικοπές 11% σε 250.000 επικουρικές συντάξεις που αθροιζόμενες με τις κύριες ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ το μήνα.

Πρόσφατα η κυβέρνηση ψήφισε για το 2019 επιπλέον περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες αθροιζόμενες με τις κύριες συντάξεις δεν ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ.

Η περικοπή αυτή θα φθάσει ακόμη και το 18% και θα γίνει μέσω της μείωσης της προσωπικής διαφοράς σε επιπλέον 200.000 επικουρικές συντάξεις.

Οι συνταξιουχικές οργανώσεις της Μαγνησίας απαιτούν να μην υπάρξει καμιά περικοπή, αλλά αποκατάσταση, σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, δώρα, επιδόματα, κοινωνικές παροχές, φάρμακα, υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ζητούν επίσης κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών, αντιλαϊκών νόμων και διατάξεων, μνημονίων, εφαρμοστικών διατάξεων και δανειακών συμβάσεων, να δοθούν άμεσα φάρμακα χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα σε όλους τους ασφαλισμένους, ανέργους, ανασφάλιστους και να αποδοθούν τα «κουρεμένα» και ότι έχει αφαιρεθεί από τα ασφαλιστικά τους ταμεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου