ΤΟΠΙΚΑ

Στη μικρή οθόνη το βιβλίο Πηλιορείτη συγγραφέα

στη-μικρή-οθόνη-το-βιβλίο-πηλιορείτη-σ-337866

Τηλεοπτικό ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί για το μυθιστόρημα του Πηλιορείτη δημοσιογράφου και συγγραφέα Απόστολου Διαμαντή με τίτλο «Τελευταίο καλοκαίρι», το οποίο θα γυριστεί σε σειρά με την σκηνοθετική υπογραφή του Πάνου Κοκκινόπουλου. Ο σκηνοθέτης των μεγάλων επιτυχιών, όπως ο «Κόκκινος κύκλος», η «Δέκατη εντολή» , τα «Μαύρα μεσάνυχτα» και πολλές ακόμη παραγωγές, έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο μυθιστόρημα, το οποίο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα ακολουθήσει την τηλεοπτική οδό. Μέσα στο φθινόπωρο θα διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες, ενώ τους πρώτους μήνες του 2018 αναμένεται να ξεκινήσουν τα γυρίσματα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο συγγραφέας του βιβλίου, Απόστολος Διαμαντής μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το ενδιαφέρον του Πάνου Κοκκινόπουλου και ανέφερε ότι γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν στη Βυζίτσα, τα Καλά Νερά και το Βόλο.

Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως προφητικό, ενώ όπως υπογραμμίζει ο συγγραφέας, είναι ένα πολιτικό αστυνομικό θρίλερ με ερωτικά στοιχεία και πινελιές μαύρου χιούμορ. Η πλοκή εκτυλίσσεται στην Αθήνα, το Πήλιο, τον Βόλο και το Παρίσι και οι πρωταγωνιστές φέρουν τα χαρακτηριστικά ηρώων που ζουν σε κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, αλλά κρύβουν μυστικά, που συνθέτουν σκηνικό μυστηρίου.

Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε για τον ίδιο η δημοσιογραφική έρευνα, ενώ εξηγεί ότι: «Είχα μια στήλη στην «Ελευθεροτυπία» με τίτλο «Homo sapiens» κι έκανα κοσμικό ρεπορτάζ, πηγαίνοντας σε πρεμιέρες, εγκαίνια, παρουσιάσεις μόδας. Αυτό το ρεπορτάζ ήταν η αποτύπωση της κοσμικής Αθήνας κι όταν μπήκαμε στο 2009 και στο 2010, σκέφτηκα ότι υπήρχε κάτι που θα μπορούσε να αποτυπωθεί και με την μορφή μυθιστορήματος». Χρησιμοποίησε στοιχεία του ρεπορτάζ, τα οποία «έδεσε» με την πλοκή του βιβλίου, αντλώντας έμπνευση από την δημοσιογραφική έρευνα. «Μου αρέσει πολύ το αστυνομικό μυθιστόρημα. Από μικρός διάβαζα και όταν έγραφα, το κείμενό μου είχε στοιχεία μυστηρίου κι έτσι σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να κάνω μια απόπειρα να γράψω αστυνομικό μυθιστόρημα και την έκανα» επισημαίνει ο ίδιος.

Η υπόθεση του βιβλίου

Η ιστορία εξελίσσεται την περίοδο που φάνηκαν τα πρώτα σημάδια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, το 2009, μια εποχή που σημάδεψε τα τελευταία χρόνια και επηρέασε την ψυχολογία των νεοελλήνων δραστικά. Ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι αποτυχημένος επαγγελματικά και μοιάζει να αντιμετωπίζει την κατάστασή του με απάθεια. Χωρίς να το επιδιώξει μπλέκει σε μια ιστορία διαπλοκής, έρωτα και μαύρου χρήματος. Στο περιβάλλον του υπάρχουν και δύο γυναίκες. Οι ερωτικές σχέσεις του τριγώνου επικαλύπτονται από την κίνηση του χρήματος και του εγκλήματος. Υπάρχουν, όμως, και δύο πτώματα… Τι κρύβεται πίσω από αυτά. Γιατί γίνεται μία αυτοκτονία και πώς συνδέεται με τους ήρωες του βιβλίου, είναι τα βασικά ερωτήματα που αναφύονται. Πρόκειται για ένα σύγχρονο μυθιστόρημα που μιλάει για την εποχή μας και τις παθογένιές της, τη διαπλοκή, το έγκλημα, τον έρωτα, τα αδιέξοδα. Η υπόθεση διαδραματίζεται μέσα σε γνωστά κοσμικά αθηναϊκά στέκια, στο Πήλιο και το Παρίσι, μέσα στη λαμπερή ατμόσφαιρα ενός κόσμου χωρίς ηθικές αναστολές, σε μια Αθήνα που ζει ανέμελα, αλλά που ωστόσο αισθάνεται τα πρώτα σημάδια μιας επερχόμενης κατάρρευσης.

Πολυπράγμων ιστορικός

Ο Απόστολος Διαμαντής είναι ιστορικός, ερευνητής, συγγραφέας και δημοσιογράφος. Είναι βέρος Πηλιορείτης, με ρίζες από τον Αγιο Γεώργιο Νηλείας από την πλευρά του πατέρα του Γιάννη και από τη Βυζίτσα, από την πλευρά της μητέρας του Ασπασίας.

«Η καταγωγή μου είναι από το Βόλο από τα Καλά Νερά. Στα Καλά Νερά γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Βόλο και τη Νέα Ιωνία. Σε ηλικία 18 ετών έφυγα για σπουδές στην Αθήνα αλλά έρχομαι πάντα τα καλοκαίρια, Πάσχα, Χριστούγεννα και μένω στα Καλά Νερά όπου είναι το πατρικό μου σπίτι» αναφέρει ο ίδιος.

Είναι ιστορικός, με σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και το Παρίσι, όπου εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή, διδάσκοντας, στη συνέχεια, για μια περίπου δεκαετία ιστορία, στα Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Αθηνών. Εχει αναπτύξει αξιόλογο ερευνητικό έργο, έχει γράψει βιβλία με θέμα την περίοδο της τουρκοκρατίας, την αποστασία του ’65 κι όπως υπογραμμίζει «έχω κάνει μια εργασία πάνω στην ιστορία, για την οποία είμαι ικανοποιημένος».

Το ενδιαφέρον του γνωστού σκηνοθέτη Πάνου Κοκκινόπουλου αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη για τον ίδιο, ενώ επισημαίνει ότι «έχουμε κοινά ενδιαφέροντα κι έχουμε γίνει φίλοι». Το νέο σήριαλ με φόντο το βιβλίο του και σκηνικό περιοχές της Μαγνησίας, θα αποτελέσει το εφαλτήριο για περαιτέρω προβολή της περιοχής μας, καθώς υπάρχουν σκηνές που εκτυλίσσονται και στο λιμάνι του Βόλου. «Υπάρχουν στοιχεία από το Βόλο του ’60 και του ’70, της μεταπολίτευσης, κυρίως, και μέσα από το σήριαλ 17 επεισοδίων θα φανεί η περιοχή, που διαθέτει φυσικές ομορφιές και εντυπωσιακά τοπία» αναφέρει ο ίδιος.

Ο συγγραφέας του μυθιστορήματος έγραψε και το σενάριο της τηλεοπτικής σειράς, ενώ όπως σημειώνει, παράλληλα, τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει η προετοιμασία, τον χειμώνα θα έρθει στο Βόλο ο σκηνοθέτης για να δει τους χώρους με τους συνεργάτες του, ενώ τα γυρίσματα αναμένεται να ξεκινήσουν την άνοιξη του επόμενου χρόνου.

Καινούργιο βιβλίο

Στο μεταξύ, κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του συγγραφέα με τίτλο «Η αποστασία του 1965» και υπότιτλο «Η αριστερά ως συνιστώσα του κέντρου, η αντίδραση του ΚΚΕ και η στάση των ΗΠΑ». Όπως σημειώνει ο συγγραφέας: «Η πολιτική κρίση του Ιουλίου του 1965 άφησε πίσω της ένα έρημο κυριολεκτικά πολιτικό τοπίο. Τα γεγονότα είναι εν πολλοίς γνωστά. Παραίτηση Παπανδρέου, «αποστασία» βουλευτών της Ενωσης Κέντρου, αυλικές επεμβάσεις, διορισμοί κυβερνήσεων που καταψηφίζει η Βουλή, προκήρυξη εκλογών, δικτατορία. Η δομική πολιτική κρίση δημιούργησε νέα δεδομένα, καθώς οι παραδοσιακές πολιτικές οικογένειες αντιμετώπισαν μια έντονη αμφισβήτηση του πολιτικού και κοινωνικού τους ρόλου, ενώ ταυτόχρονα δημιουργήθηκαν νέες δυνατότητες πολιτικής ανέλιξης για τα μεσαία στρώματα».

Το παραπάνω βιβλίο αναλύει την συγκεκριμένη πολιτική περίοδο και όλες τις παραμέτρους της εποχής που σημάδεψε τη νεότερη ιστορία, αναδεικνύοντας πρόσωπα και γεγονότα που άφησαν το αποτύπωμά τους.

Παράλληλα κυκλοφορούν τα βιβλία του «Αινιγματικά πρόσωπα», «Από το Σχίσμα στην Ε.Ε.», (μαζί με τον Βασίλη Καρδάση), «Τύποι εμπόρων και μορφές συνείδησης στη νεώτερη Ελλάδα», «Εθνος και θεσμοί στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Η κανονιστική εκτροπή στην ελληνική ιστοριογραφία» και έπεται συνέχεια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου