ΤΟΠΙΚΑ

Βολιωτάκια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

βολιωτάκια-στο-πανεπιστήμιο-θεσσαλί-337924

Δεκάδες Βολιωτάκια που πέτυχαν με τις επιδόσεις τους στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα συνεχίσουν τις σπουδές τους, χωρίς να χρειαστεί να υποβληθούν στο γλυκό… μαρτύριο της αναζήτησης φοιτητικής στέγης. Επέλεξαν τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τις σπουδές τους, πραγματοποιώντας μεν τα όνειρά τους αλλά συνυπολογίζοντας και τον οικονομικό παράγοντα, που στην εποχή της οικονομικής κρίσης δεν είναι αμελητέος.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Αυξάνεται κάθε χρόνο, ο αριθμός των Βολιωτών που επιλέγουν για τις σπουδές τους τμήματα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έναντι άλλων περιφερειακών Πανεπιστημίων ή και μεγάλων κεντρικών ΑΕΙ.

Φέτος από τους 1.289 επιτυχόντες των ΑΕΙ – ΤΕΙ, οι 231, ποσοστό 18% εισάγεται σε τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Μάλιστα, από το σύνολο των εισακτέων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για το ακαδημαϊκό έτος 2017 – 2018 που είναι 2.470, το 10%, οι 231 είναι από τη Μαγνησία.

Θραύση στην προτίμηση των Βολιωτών φοιτητών κάνει το τμήμα οικονομικών επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου φέτος εισάγονται 35 φοιτητές από το Βόλο. Στο ΤΟΕ οι πρωτοετείς είναι 205 φοιτητές, κάτι που σημαίνει ότι το 10% των θέσεων του τμήματος καλύπτεται από ντόπιους.

Αλλά και το ΙΑΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση μεταξύ των Βολιωτών φοιτητών. Από τους 105 που εισάγονται οι 23 είναι από το Βόλο.

Στο τμήμα μηχανικών χωροταξίας, πολεοδομίας και περιφερειακής ανάπτυξης εισάγονται 20 Βολιώτες, στο τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών 18, στο παιδαγωγικό προσχολικής Εκπαίδευσης 17 και επιπλέον 17 στο παιδαγωγικό τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης.

15 φοιτητές από το Βόλο περνούν στο τμήμα μηχανολόγων μηχανικών, 14 εισάγονται στη γεωπονία ιχθυολογίας και υδάτινου περιβάλλοντος και επιπλέον 14 στο παιδαγωγικό ειδικής αγωγής. Στους 13 ανέρχονται οι Βολιώτες φοιτητές που θα σπουδάσουν στο τμήμα πολιτικών μηχανικών, 11 στο τμήμα πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική, 8 στο τμήμα αρχιτεκτόνων μηχανικών, 7 στο πληροφορικής, 6 στο Βιοχημείας- Βιοτεχνολογίας, 5 στο γεωπονίας φυτικής παραγωγής και αγροτικού περιβάλλοντος, 3 στο ΤΕΦΑΑ και ισάριθμοι στην Ιατρική και 2 στην Κτηνιατρική.

Συνειδητή επιλογή το Π.Θ.

Από πάνω και αριστερά: Ο Χριστόδουλος Παππάς, ο Δημήτρης Σαμαράς, ο Βασίλης Κυριακάκης και η Ναταλία Σερέτη

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τα τμήματά του δεν είναι συνειδητή επιλογή των νέων φοιτητών από το Βόλο, μόνο για οικονομικούς λόγους. Το έμψυχο δυναμικό των τμημάτων του Π.Θ., το πρόγραμμα σπουδών και η αξία των πτυχίων είναι τα στοιχεία που το καθιερώνουν στις συνειδήσεις των Βολιωτών. Δεν είναι τυχαίο ότι το θεσσαλικό ΑΕΙ ενισχύεται από ντόπιους φοιτητές που είναι όμως και αριστούχοι.

Για τη Ναταλία Σερέτη από το Γενικό Λύκειο Αγριάς, που πέρασε στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης του Π.Θ. στο Βόλο, το συγκεκριμένο τμήμα ήταν η μοναδική της επιλογή. «Είναι κάτι που ήθελα να κάνω από μικρή. Στο μηχανογραφικό μου υπήρχε μόνο το συγκεκριμένο τμήμα και ένα ακόμη, σε περίπτωση που… Για μένα είναι όνειρο ζωής το παιδαγωγικό. Και η επιλογή του τμήματος στο Βόλο, δεν έγινε τυχαία. Εχω ακούσει πολύ καλά λόγια για τους καθηγητές και το τμήμα», αναφέρει η Ναταλία Σερέτη.

Ο Δημήτρης Σαμαράς από το Γενικό Λύκειο Αγριάς, που ήταν επίσης ένας από τους αριστούχους του νομού, πέρασε στοπ τμήμα μηχανολόγων μηχανικών του Π.Θ. στο Βόλο. Μάλιστα είναι πρώτος στην κατάταξη. Και η βαθμολογία του είναι υψηλότερη από τον πρώτο στο αντίστοιχο τμήμα της Θεσσαλονίκης. Θα μπορούσε να δηλώσει και να περάσει όπου ήθελε. Επέλεξε όμως το Βόλο. «Πριν επιλέξω το τμήμα, είχα περάσει από τη σχολή και είχα παρακολουθήσει και μία διάλεξη. Ενημερώθηκα για τους καθηγητές και το πρόγραμμα σπουδών και διαπίστωσα ότι το Π.Θ. δεν έχει τίποτα να ζηλέψει. Δεν με νοιάζει η φοιτητική ζωή. Θα κρατήσω τα χρήματα που θα ξόδευα σε ένα σπίτι για ταξίδια και διασκέδαση», ανέφερε ο ίδιος.

Ο Χριστόδουλος Παππάς από το 2ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας πέτυχε στο τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών στο Βόλο. Ηταν η πρώτη του επιλογή, όπως επίσης και το Π.Θ. όπου σπούδασε και ο αδερφός του, που του συνέστησε να την προτιμήσει. Ο οικονομικός παράγοντας έπαιξε φυσικά το ρόλο του, σε καμία όμως περίπτωση ο νέος φοιτητής δεν έκανε έκπτωση στα όνειρά του.

«Στόχος μου είναι οι γνώσεις κι όχι η φοιτητική ζωή», αναφέρει από την πλευρά του ο Βασίλης Κυριακάκης, από το 1ο Γενικό Λύκειο Ν. Ιωνίας που πέρασε στο τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών στο Βόλο. «Η οικονομική κρίση σίγουρα ήταν ένας παράγοντας για να επιλέξω σχολή κοντά στο σπίτι μου. Το κυριότερο ήταν όμως ότι ενημερώθηκα ότι στο συγκεκριμένο τμήμα υπάρχουν πολύ καλοί καθηγητές και το επίπεδο σπουδών είναι υψηλό», ανέφερε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου