ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκίνησε το… γλυκό μαρτύριο αναζήτησης φοιτητικής στέγης

ξεκίνησε-το-γλυκό-μαρτύριο-αναζήτησ-338980

Η ανακοίνωση των βάσεων των σχολών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν χάρισε στους επιτυχόντες και τις οικογένειές τους μόνο πλατιά χαμόγελα. Τους έβαλε στο γλυκό… μαρτύριο αναζήτησης φοιτητικής στέγης. Ήδη από προχθές, με την ανακοίνωση των βάσεων δεκάδες φοιτητές από άλλες πόλεις της Ελλάδος που πέρασαν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, βρέθηκαν στον Βόλο μαζί με τους γονείς τους για μία πρώτη… γνωριμία με τους χώρους του ιδρύματος αλλά και με την πόλη. Η επίσκεψη συνδυάστηκε με μια πρώτη έρευνα στην κτηματαγορά για την εξεύρεση της κατάλληλης φοιτητικής στέγης.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Δεκάδες φοιτητές μαζί με τους γονείς τους τις δύο τελευταίες ημέρες συνωστίζονται έξω από τα κτίρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι τοίχοι των οποίων έχουν κατακλυστεί από εκατοντάδες κίτρινες ανακοινώσεις με την ένδειξη «Ενοικιάζεται».

Γκαρσονιέρες, δυάρια, τριάρια, στο κέντρο της πόλης αλλά και λίγο πιο περιφερειακά, που όμως να εξυπηρετούνται από την αστική συγκοινωνία, παλιότερα και πιο νέα, με παροχές όπως αυτονομία θέρμανσης και φυσικό αέριο… Σπίτια για κάθε ανάγκη και βαλάντιο περιλαμβάνονται στις ανακοινώσεις που έχουν τοιχοκολληθεί, προσκαλώντας τους φοιτητές να τα επιλέξουν για να στήσουν εκεί το νοικοκυριό τους.

Το ενδιαφέρον για την εξεύρεση στέγης από τους φοιτητές που είχε αρχίσει να κινείται ήδη από τα μέσα Αυγούστου, αυτή την εβδομάδα εντείνεται. Τα τηλέφωνα των ιδιοκτητών διαμερισμάτων δεν σταματούν να χτυπούν. Ενδιαφερόμενοι για τα διαμερίσματα, ρωτούν για την περιοχή, για την «ηλικία» του διαμερίσματος, για τις παροχές αλλά και για τον τρόπο καταβολής του ενοικίου. Το επισφράγισμα της συμφωνίας έρχεται με μία επίσκεψη στο διαμέρισμα, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να δουν κι από κοντά τους χώρους.

Δυάρια σε πρώτη ζήτηση

Γονείς φοιτητών κάνουν αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν το καλύτερο αλλά και οικονομικότερο για τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη του μεσιτικού γραφείου New Age, κ. Ρία Σκούρτη, η μεγαλύτερη ζήτηση παρουσιάζεται στο κέντρο, και κυρίως σε δυάρια διαμερίσματα.

«Οι γονείς ζητούν να δουν διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης. Θέλουν να νιώθουν ότι τα παιδιά τους μπορούν να κυκλοφορήσουν με ασφάλεια μέρα νύχτα στον Βόλο, που πάντως είναι γενικά μια ήσυχη πόλη», αναφέρει η κ. Σκούρτη.

Επιζητούν επίσης όσο το δυνατόν καινούρια ή έστω ανακαινισμένα διαμερίσματα. «Θέλουν καινούρια κουφώματα, πόρτες ασφαλείας. Επίσης μεγάλη βαρύτητα δίνεται στην αυτονομία της θέρμανσης και στο φυσικό αέριο», προσθέτει η κ. Σκούρτη.

Σύμφωνα με την ίδια, κατά προτεραιότητα υπάρχει ζήτηση σε δυάρια, χαμηλών ορόφων, από τον 1ο έως τον 3ο.

Όπως επισημαίνει η κ. Σκούρτη, στην κτηματαγορά του Βόλου υπάρχει επάρκεια σε γκαρσονιέρες, ωστόσο δεν υπάρχουν πολλά καινούρια δυάρια, που κυρίως ζητούν οι γονείς για να μπορούν να επισκέπτονται τα παιδιά τους και να μη χρειάζεται να πληρώνουν ξενοδοχεία για τη διαμονή τους ή να στριμώχνονται σε λίγα τετραγωνικά.

Αναφορικά με τις τιμές, αυτές φαίνεται να είναι συγκρατημένες με τάση όμως μικρής ανόδου, επισημαίνει η κ. Σκούρτη. Οι γκαρσονιέρες κοστίζουν από 170 έως 260 ευρώ τον μήνα, τα δυάρια από 230 έως και 320 ευρώ, ενώ τα τριάρια (που συνήθως επιλέγουν αδέρφια που σπουδάζουν στην ίδια πόλη) κοστίζουν περίπου 350 ευρώ τον μήνα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου