ΤΟΠΙΚΑ

Εμειναν χωρίς επιδόματα οι άποροι

εμειναν-χωρίς-επιδόματα-οι-άποροι-851206

Χτυπημένοι από σοβαρές ασθένειες, εγκλωβισμένοι στην ανεργία, εξαθλιωμένοι από τις οικονομικές δυσκολίες, ζητούν έστω και μια μικρή βοήθεια. Οι οικογένειες σε απόγνωση, εν μέσω οικονομικής κρίσης, πληθαίνουν. Με πόνο ψυχής υπάλληλοι της Διεύθυνσης Πρόνοιας διηγούνται καθημερινά πλέον ιστορίες απελπισμένων πολιτών.

Καρκινοπαθής ο οποίος αδυνατεί να εργαστεί και δεν διαθέτει ούτε βιβλιάριο υγείας αναζητά τρόπο να αντιμετωπίσει έστω και τα ελάχιστα έξοδα της καθημερινότητάς του. Πατέρας ανήλικων ο οποίος υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση λύγισε, όταν περιέγραφε ότι δεν έχει ούτε για να αγοράσει γάλα στα παιδιά του, από όταν η «δίνη» της ανεργίας που έπληξε πρώτα την οικοδομή –ο ίδιος είναι πλακατζής στο επάγγελμα- τον άφησε χωρίς μεροκάματο.

Μητέρα ανάπηρου παιδιού, που βρέθηκε να παλεύει με την επάρατη νόσο και χρειάζεται συνεχείς μετακινήσεις για χημιοθεραπεία, προσπαθεί να απομακρύνει όσο μπορεί την απειλή της έξωσης, καθώς οφείλει επτά μήνες ενοικίων.

Τρεις διαφορετικές, αλλά ίδιες ιστορίες, όπως και δεκάδες άλλες που φτάνουν στα γραφεία της Νομαρχίας πολύ συχνά πλέον.

Όμως τα κονδύλια του Ταμείου Εκτάκτων Αναγκών για έκτακτα επιδόματα της Διεύθυνσης Πρόνοιας σε πολίτες, που αποδεδειγμένα χρήζουν οικονομικής βοήθειας, έχουν στερέψει πριν από μήνες.

Έτσι και αλλιώς το ποσό που διέθεσε φέτος το υπουργείο Υγείας ήταν ψαλιδισμένο εξαιτίας της κρίσης σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Η υπηρεσία είχε να διαχειριστεί μόλις 20.000 ευρώ. Μέχρι την άνοιξη έφτασε για να ικανοποιήσει έκτακτες ανάγκες πολιτών, οι οποίοι το αιτήθηκαν. Το πρόσθετο κονδύλι που ανέμενε η Νομαρχία βρίσκεται ακόμη στο στάδιο αποστολής…

«Δεν ξέρουμε πλέον τι να απαντήσουμε στους πολίτες που αναζητούν μια μικρή βοήθεια. Το μικρό κονδύλι που είχαμε στη διάθεσή μας έχει εξαντληθεί», δήλωνε χθες ο αντινομάρχης Πρόνοιας Λεων. Αναστασίου, που έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος στο γραφείο του με πολίτες στα όρια της φτώχειας.

«Οι περισσότεροι ζητάνε δουλειά, όχι ελεημοσύνη. Και ρωτάνε εάν πληρούν τις προϋποθέσεις για να εξασφαλίσουν το έκτακτο επίδομα», περιγράφει. Στις περισσότερες περιπτώσεις πολίτες το ζητούν για να αποφύγουν την προοπτική να μείνουν στο δρόμο, αφού η έξωση τους απειλεί, σε άλλες για να πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα που κόπηκε, αλλά και για να αγοράσουν τρόφιμα για την οικογένειά τους.

Υπό συζήτηση, μετά από απόφαση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Μαγνησίας, έχει βρεθεί τις προηγούμενες εβδομάδες η δημιουργία ταμείου κοινωνικής αλληλεγγύης, που θα λειτουργεί υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Πρόνοιας και θα δέχεται το περίσσευμα πολιτών φορέων και επαγγελματιών, καθώς και η δημιουργία τράπεζας τροφίμων και ρουχισμού.

Τίποτε όμως μέχρι στιγμής δεν έχει οριστικοποιηθεί σχετικά με τη λειτουργία του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου