ΤΟΠΙΚΑ

Οκτώ στους δέκα υποψηφίους της Μαγνησίας πήραν εισιτήριο για ΑΕΙ και ΤΕΙ

οκτώ-στους-δέκα-υποψηφίους-της-μαγνησ-340659

Σάρωσε η Μαγνησία στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Περισσότεροι από 8 στους 10 υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, κατάφεραν να κερδίσουν το πολυπόθητο εισιτήριο για την εισαγωγή τους στις σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η ανακοίνωση των βάσεων χθες το πρωί, βρήκε τους υποψηφίους του νομού να χαμογελούν πλατιά για την είσοδό τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα προαύλια των σχολείων όπου αναρτήθηκαν οι ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων, πλημμύρισαν από νέους και νέες που πανηγύριζαν για τις επιτυχίες τους.

Συνολικά το κατώφλι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης περνούν 1.289 επιτυχόντες από το σύνολο των 1.518 φετινών υποψηφίων στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια. Το ποσοστό επιτυχίας «σκαρφάλωσε» φέτος στο 84%.

Υψηλότερο είναι το ποσοστό επιτυχίας στα γενικά λύκεια της Μαγνησίας. Από τους 1.170 φετινούς υποψηφίους, οι 1.104 πέρασαν σε σχολές της επιλογής τους, με το ποσοστό επιτυχίας να εκτοξεύεται στο 94%.

Περισσότεροι από 1 στους 2 είναι και οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ που περνούν σε σχολές της προτίμησής τους. Από τους 348 φετινούς υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων οι 185 κρατούν στα χέρια τους το κλειδί για τις σχολές τους, με το ποσοστό επιτυχίας να ανέρχεται στο 53%. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος ίσχυσε για πρώτη χρονιά το σύστημα εισόδου των υποψηφίων από τα ΕΠΑΛ σε σχολές ΑΕΙ, με τους υποψηφίους της Μαγνησίας να καταγράφουν σημαντική επιτυχία.

«Προοπτική μέσα από τη νεολαία μας»

Με αφορμή τις επιτυχίες των μαθητών του νομού στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Όλα γίνονται αν δεν αποφεύγει κανείς να κοπιάσει. Τα λόγια αυτά του Δημοσθένη σήμερα ηχούν εντονότερα, σήμερα διδάσκουν αποτελεσματικότερα, σήμερα αναπτερώνουν ελπίδες και παρέχουν προοπτικές.

Σήμερα οι νέοι και οι νέες μας απέδειξαν ότι όλα γίνονται αν δεν δειλιάσεις μπροστά στον κόπο και τον μόχθο. Πέτυχαν έναν στόχο ζωής ακολουθώντας τον δρόμο της αρετής, και δίδαξαν σε όλους μας ότι με επιμονή, υπομονή και κυρίως με έντονη προσπάθεια μπορούμε να κατακτήσουμε ακόμη και το άπιαστο όνειρο.

Σήμερα οι νέοι και οι νέες μας αναπτέρωσαν τις ελπίδες όλων μας για μια κοινωνία καλύτερη, δικαιότερη κι ανθρωπινότερη, αφού μετά από ένα σκληρό δωδεκάχρονο αγώνα, με την επιτυχία τους αυτή επιβεβαιώνουν πεισματικά το “Άμμες δε γ’ εσόμεθα πολλώ κάρρονες”.

Σήμερα οι νέοι και οι νέες μας, με την επιτυχία τους αυτή παρέχουν προοπτική μέσα στο θολό τοπίο της σημερινής μας κοινωνίας, και στην πράξη αποδεικνύουν ότι μπορούν να το κάνουν να λάμψει ξανά.

Σε κάθε περίπτωση, σε όλους όσοι πέτυχαν τη μετάβασή τους στο επόμενο στάδιο της ζωής τους, στο στάδιο κατάκτησης της νέας γνώσης, το στάδιο των ακαδημαϊκών σπουδών τους, ευχόμαστε καλές σπουδές και καλό δρόμο στην πορεία της αρετής, του μόχθου και της προσφοράς.

Σε κείνους τους νέους και τις νέες οι οποίοι και οι οποίες παρότι προσπάθησαν δεν τα κατάφεραν να πετύχουν τον στόχο τους, διαμηνύουμε ότι έχουν μπροστά τους όλο τον καιρό να ξαναπροσπαθήσουν ή να αξιοποιήσουν χίλιες δύο ευκαιρίες για να πραγματώσουν το όνειρό τους και να προσφέρουν στην κοινωνία με άλλους, το ίδιο ελπιδοφόρους, τρόπους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου