ΤΟΠΙΚΑ

Δεν εγκρίθηκαν οι μελέτες για τους σταθμούς καύσης βιορευστών

δεν-εγκρίθηκαν-οι-μελέτες-για-τους-στα-342451

Ο Δήμος Βόλου επιστρέφει τις μελέτες στις εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν σε δύο σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιορευστών στην Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου. Με πρόταση στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του εκτελούντος χρέη Δημάρχου, Θάνου Θεοδώρου, θα ζητηθεί από τις εταιρείες να ενσωματώσουν στις μελέτες τους τις παρατηρήσεις του ΤΕΕ Μαγνησίας, προκειμένου στη συνέχεια να εγκριθούν οι δύο επενδύσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

Όπως είναι γνωστό, δύο εταιρείες προσανατολίζονται στη δημιουργία δύο σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιορευστών. Πρόκειται για σταθμούς που θα χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη χρησιμοποιημένα τηγανέλαια αλλά και λάδια όπως σογιέλαιο, ηλιέλαιο, βαμβακέλαιο. Μέσα από την καύση, θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια που θα πωλείται στη ΔΕΗ.

Σε ετήσια βάση κάθε μονάδα απαιτεί περίπου 1.250 τόνους πρώτης ύλης και θα λειτουργούν περίπου 8.000 hr/yr με πλήρη αυτοματοποίηση των λειτουργιών τους.

Τις παρατηρήσεις του για τη διπλή επένδυση, έχει καταθέσει το ΤΕΕ Μαγνησίας, ενώ και το τοπικό συμβούλιο Διμηνίου τάσσεται κατά της δημιουργίας των δύο σταθμών.
Το ΤΕΕ Μαγνησίας στις απόψεις που κατέθεσε επί της ΜΠΕ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι δεν επισυνάπτεται -αν υπάρχει- μελέτη καύσης των χρησιμοποιημένων ελαίων ούτε και πίνακες με τη σύστασή τους, ότι αναφέρονται δύο διαφορετικοί καταλύτες των οποίων δεν προδιαγράφεται η διαχείρισή τους, ότι δεν προσδιορίζονται με ακρίβεια οι παράμετροι σχεδιασμού σε σχέση με την πρώτη ύλη κ.ά.
Η επικεφαλής της Επιλογής Ευθύνης Νατάσσα Οικονόμου, τόνισε ότι πολλά σημεία των μελετών είναι ασαφή και ελλιπή, και υποστήριξε ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί η πρώτη ύλη που θα χρησιμοποιηθεί από την περιοχή. Η ίδια άφησε αιχμές και κατά της απλής καταγραφής που έκανε η υπηρεσία του δήμου, υποστηρίζοντας ότι όφειλε να δίνει τεχνικές κατευθύνσεις για να βοηθήσει το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει την πολιτική απόφαση.

Κάθετα αντίθετος στη διπλή επένδυση εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Δύναμης Βόλου, Μιχάλης Μιτζικός, υποστηρίζοντας ότι θα επιβαρυνθεί η ατμόσφαιρα της πόλης. «Η Α’ ΒΙ.ΠΕ. είναι ακριβώς δίπλα στην πόλη και οποιαδήποτε δραστηριότητα θα είναι σε βάρος της ποιότητας ζωής της πόλης», ανέφερε ο κ. Μιτζικός.

«Δεν είμαστε σύμφωνοι στη λειτουργία των δύο μονάδων, όποια μέτρα κι αν παρθούν. Δεν εμπιστευόμαστε κανέναν ιδιώτη όταν μιλάμε για περιβάλλον. Με τις δύο μονάδες και από τη στιγμή που δεν γίνονται έλεγχοι θα υπάρχουν επιπτώσεις», είπε ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Αποστόλης Νάνος.

Την αντίθεσή τους στην επένδυση εξέφρασαν επίσης, οι κ.κ. Θεολ. Διαμαντένιας, Ιάσων Αποστολάκης και Νίκος Κανελλής.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου