ΤΟΠΙΚΑ

Απειλές κατά του πρύτανη του Π.Θ.

απειλές-κατά-του-πρύτανη-του-π-θ-344352

Τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργο Πετράκο, έχουν στοχοποιήσει μέλη της κατάληψης Τερμίτα στον Βόλο. Απειλητικά μηνύματα για την ασφάλειά του, γράφτηκαν με σπρέι στους τοίχους του κτιρίου Παπαστράτου αλλά και κοντά στο σπίτι του. Είκοσι ημέρες μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την κατεδάφιση των κτιρίων στην περιοχή των Παλαιών, που έγινε υπό διπλό κλοιό αντιεξουσιαστών και ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα, οι απειλές κατά εργολάβων και μελών του Πανεπιστημίου… καλά κρατούν. Μέσω της σελίδας indymedia ανακοινώθηκε στον Βόλο δράση αλληλεγγύης στις καταλήψεις για την Παρασκευή 25 Αυγούστου και διαδήλωση υπεράσπισης της Τερμίτα την 1η Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι η κατάληψη Τερμίτα έχει εγκατασταθεί από το 2011 στα υπό κατεδάφιση κτίρια, στη θέση των οποίων προωθείται η ανέγερση δύο νέων κτιριακών συγκροτημάτων που θα στεγάσουν τα τμήματα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών, έργο προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τρία διαφορετικά μηνύματα είναι γραμμένα στους τοίχους του κτιρίου Παπαστράτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: «Οι επιθέσεις στις κοινότητές μας δεν θα μένουν αναπάντητες», «Κάτω τα ξερά σας από την Τερμίτα» και «Πετράκο πρυτανάκο ούτε με ΟΠΚΕ στο σπίτι σου δεν είσαι ασφαλής». Το τελευταίο μήνυμα με το οποίο απειλείται ευθέως η ασφάλεια του πρύτανη του Π.Θ. δεν είναι το μοναδικό. Ένα ακόμη είναι γραμμένο κοντά στο σπίτι του: «Εάν η Τερμίτα εκκενωθεί θα στείλουμε τον πρύτανη στη φύλακη».

Ο Γιώργος Πετράκος δεν είναι ο μοναδικός στόχος. Στον απόηχο των επεισοδίων της 18ης Ιουλίου, οπότε και ο διαγωνισμός διακόπηκε, γραφεία εργοληπτών δημοσίων έργων δέχθηκαν συντονισμένη επίθεση με μπογιές και απειλητικά συνθήματα.

Είκοσι ημέρες μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, στις 4 Αυγούστου, στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα, παρουσία αντιεξουασιαστών αλλά και ισχυρών δυνάμεων των ματ, οι απειλές δεν σταμάτησαν. Μέλη της κατάληψης φέρονται να έχουν στα χέρια τους την πλήρη λίστα των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό, άσχετα αν αυτοί απέσυραν τις προσφορές τους ή όχι, και συνεχίζουν να «ενοχλούν» εργολήπτες, ακόμη και συνεργάτες τους που δεν εμφανίζονταν ως ονόματα στη λίστα. Χαρακτηριστική είναι η επίθεση σε επαγγελματία: βρήκε αναρτημένο πανό έξω από τη μάντρα του με προειδοποιητικό μήνυμα να μην σκεφτεί καν να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, και το αυτοκίνητό του καλυμμένο με μπογιές από πάνω ως κάτω.

Οι συνεχιζόμενες απειλές που δέχονται εργολήπτες, προκαλούν και παρεμβάσεις από τον σύλλογό τους προς το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ζητούν να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εργολάβων και να εκκενωθούν τα κτίρια πριν προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί από τις αρχές Αυγούστου, έως και χθες όμως δεν ξεκίνησαν οι εργασίες κατεδάφισης.

Ανακοινώσεις μέσω indymedia

Στο μεταξύ μέσω της σελίδας indymedia ανακοινώθηκε διπλή δράση στον Βόλο: την Παρασκευή 25 Αυγούστου δράση αλληλεγγύης στις καταλήψεις στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης, και την 1η Σεπτεμβρίου πορεία στον Βόλο για την υπεράσπιση της κατάληψης Τερμίτα.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Με αφορμή τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό και αφορούν το σπίτι μας, την κατάληψη Τερμίτα, αλλά και πολλές συντροφικές κατειλημμένες κοινότητες που δέχονται απειλές από εταιρείες, μπάτσους, πρυτανικές αρχές κτλ, παίρνουμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε μια πανελλαδική ημέρα δράσεων αλληλεγγύης στις καταλήψεις την Παρασκευή 25 Αυγούστου. Κλείνουμε το μάτι στις/στους καταληψίες και τα αλληλέγγυα συντρόφια, και περιμένουμε να συναντηθούμε μέσω των συντονισμένων μας δράσεων. Να στήσουμε αναχώματα στην καταστολή, να υπερασπιστούμε τις κοινότητες μας.
Επιπλέον, καλούμε σε διαδήλωση υπεράσπισης της Τερμίτας κόντρα στους σχεδιασμούς του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Α.Ε. την Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη στον Βόλο.
Περισσότερες πληροφορίες και υλικό θα αναρτηθούν σύντομα.
Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυνατά, κρατάμε τις κοινότητες μας ζωντανές, τα σχέδια τους θα μείνουν στα χαρτιά».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου