ΤΟΠΙΚΑ

Μη λειτουργικοί οι ποδηλατόδρομοι

μη-λειτουργικοί-οι-ποδηλατόδρομοι-503061

Mη λειτουργικούς κρίνει τους ποδηλατόδρομους που κατασκευάστηκαν σε διάφορους δρόμους του Βόλου με έκθεσή του που έχει παραδώσει εδώ και λίγες εβδομάδες στο Δήμο Βόλου ο Εξειδικευμένος Σύμβουλος Ποιότητας και Ελέγχων Έργων (ΕΣΠΕΛ), που προχώρησε για λογαριασμό της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής του Υπουργείου Μεταφορών σε αυτοψία για το έργο κατασκευής του δικτύου ποδηλατοδρόμων στην πόλη του Βόλου.
Ο ΕΣΠΕΛ προχώρησε στο έλεγχο του έργου από πλευράς διαδικασίας και κατασκευής και εξέτασε τους φακέλους, ενώ κατά την άφιξή του στο Βόλο το συνεργείο με το ειδικά εξοπλισμένο αυτοκίνητο έλεγξε τις προδιαγραφές των υλικών από τα οποία κατασκευάστηκε το έργο.
Η έκθεση αυτοψίας δεν προχωρά σε άλλες παρατηρήσεις, ωστόσο η διαπίστωση του ΕΣΠΕΛ που εμπεριέχεται στην έκθεση αυτοψίας αναμένεται να αποτελέσει βασικό κριτήριο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργεί πταισματοδίκης μετά από εισαγγελική παραγγελία, ο οποίος μέσα στους πρώτους που θα καλέσει θα είναι οι μελετητές του έργου και ειδικότερα οι μηχανικοί του Τμήματος Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Βόλου.
Μάλιστα όπως αποκαλύπτεται τις τελευταίες μέρες η μελέτη για τους ποδηλατοδρόμους θεωρήθηκε εκ των υστέρων από τον πρώην Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και μόνον αφού είχε προηγηθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, το οποίο είχε αποφανθεί υπέρ της έγκρισης του έργου.
Αξίζει να σημειωθεί πως το έργο, ενώ είχε προϋπολογισμό περίπου 1.000.000 ευρώ και μετά την έκπτωσή του έπεσε στα 580.000 ευρώ, τελικά « έκλεισε» στα 230.000 ευρώ, αφού σε πολλούς δρόμους όπως στην Κασσαβέτη, τη Μεταμορφώσεως, την Γκλαβάνη δεν έγιναν τελικά οι παρεμβάσεις που ήταν αρχικά προγραμματισμένες

Προκαταρκτική εξέταση
Υπενθυμίζεται πως μετά από εισαγγελική παραγγελία έχει διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση από πταισματοδίκη για να διερευνηθεί εάν οι ποδηλατόδρομοι στο Βόλο, με τον τρόπο που επελέγη να κατασκευαστούν, δημιουργούν κινδύνους για τους πολίτες.
Η Εισαγγελέας Βόλου στο πλαίσιο της προκαταρκτικής ζητά να ληφθούν καταθέσεις από τον μελετητή-μηχανικό του έργου, από εκπροσώπους του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας και από εκπροσώπους του δήμου Βόλου.

Το βασικό ερώτημα που καλείται να απαντήσει η δικαστική έρευνα είναι εάν οι ποδηλατόδρομοι είναι ασφαλείς για τους χρήστες τους, αλλά και τους πολίτες που τους διασχίζουν κάθετα, ιδίως τα άτομα τρίτης ηλικίας και τα μικρά παιδιά, από τη στιγμή που ο φωτισμός είναι ελλιπής, ενώ δεν υπάρχει επισήμανση για τα τοιχία των ποδηλατοδρόμων.

Η έρευνα θα εξετάσει τους λόγους για τους οποίους προκρίθηκε από το δήμο Βόλου ο συγκεκριμένος τρόπος κατασκευής του έργου με μπετόν, πασσάλους και αιχμηρές απολήξεις και όχι άλλος ηπιότερης μορφής και, επιπλέον, αν είναι λειτουργικός, όπως συμβαίνει σε άλλες πόλεις της χώρας και του εξωτερικού.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου