ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΣΤΕΛΛΙΝΑ ΑΠΛΑΝΤΗ Άνοιξε τα φτερά της και «πετάει» από επιτυχία σε επιτυχία

στελλινα-απλαντη-άνοιξε-τα-φτερά-της-κ-347662

Συνέντευξη στη ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Γέννημα-θρέμμα Βολιώτισσα, η 20χρονη Στελλίνα Απλαντή το περασμένο καλοκαίρι πήρε τη μεγάλη απόφαση να μετακομίσει στον Πειραιά και να κολυμπήσει στο μεγαλύτερο σωματείο της χώρας και μόνιμο πρωταθλητή στην κατηγορία ανδρών-γυναικών Ολυμπιακό Πειραιώς.

Επειτα από χρόνια στις πισίνες του Βόλου, μετρώντας πολλά μετάλλια και με τον ΠΑΟΚ, στον οποίο ανήκε, η Απλαντή έκανε το βήμα για να προπονείται δίπλα στον κορυφαίο προπονητή Νίκο Γέμελο, καταγράφοντας μάλιστα και την παρθενική της συμμετοχή σε διοργάνωση ανοιχτής θάλασσας.

Δύσκολη ήταν μόνο η αρχή για τη νεαρή φοιτήτρια που σπουδάζει στο Παιδαγωγικό Τμήμα προσχολικής εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και βελτιώνεται καθημερινά, δηλώνοντας έτοιμη να κατακτήσει και τις διεθνείς πισίνες. Αλλωστε, η επαγγελματική δουλειά στον Ολυμπιακό Πειραιώς την βοήθησε πολύ τη φετινή χρονιά, όπου και διέγραψε μια εξαιρετική πορεία, βελτιώνοντας τα ατομικά της ρεκόρ και φθάνοντας πολλές φορές στο βάθρο.

Η Στελλίνα Απλαντή βρέθηκε στα γραφεία του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ και μίλησε για τη χρονιά που πέρασε και η οποία ξεκίνησε από τις συζητήσεις με τον Νίκο Γέμελο το καλοκαίρι του 2016 στο Βόλο, λίγο πριν ο τεχνικός του Ολυμπιακού φύγει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο εκεί όπου ο Σπύρος Γιαννιώτης χάρισε ένα ιστορικό μετάλλιο στην Ελλάδα:.

Η ίδια σημειώνει: «Ηταν πολύ δύσκολη χρονιά, από τη στιγμή που πήρα την απόφαση το περσινό καλοκαίρι να φύγω για τον Ολυμπιακό Πειραιώς. Οι άνθρωποι βέβαια του Ολυμπιακού δεν γνώριζαν για το σχέδιο μετακόμισής μου, κάτι το οποίο όταν έμαθαν, τους έδωσε παραπάνω κίνητρο ώστε να προχωρήσουν οι συζητήσεις» και συνεχίζει: «Είχα δύο προοπτικές, ή να μετακομίσω Αθήνα ή να παραμείνω στον ΠΑΟΚ και τη Θεσσαλονίκη. Δεν ήξερα που να καταλήξω και έφθασα στον Βόλο από διακοπές, δύο μέρες πριν αναχωρήσει ο Νίκος Γέμελος με τον Γιαννιώτη και την Αραούζου για το Ρίο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς τότε βρίσκονταν στην πόλη μας για προετοιμασία. Μίλησα με τον κ. Γέμελο, για το κολυμβητικό πρόγραμμα και το θέμα του γυμναστηρίου, οπότε και το αποφάσισα επιτόπου».

Αλλωστε, παραδέχεται ότι από τη στιγμή που πήγε στην Αθήνα, οι προπονήσεις της είναι πολύ πιο σκληρές, αλλά και ποιοτικές παράλληλα: «Ηξερα ότι επειδή κολυμπάω αποστάσεις, ο μόνος δρόμος είναι η συνεργασία με τον Νίκο Γέμελο. Φοβόμουν όμως, αν θα μπορέσω να ανταπεξέλθω στις συνθήκες αυτές, γιατί στο Βόλο κολυμπούσα πολύ λιγότερο, από ότι εκεί. Κάνω πλέον σχεδόν 5χλμ παραπάνω στον Ολυμπιακό, στις καθημερινές προπονήσεις. Επιπλέον, όλη η προπόνηση άλλαξε άρδην, είναι τεράστιες οι διαφορές. Αυτός είναι ο λόγος που το σκεφτόμουν, αλλά δεν το μετανιώνω για κανένα λόγο τώρα».

Εχοντας δυσκολίες σε σχέση με το δελτίο της, η Απλαντή το διεκδίκησε με σθένος, καταφέρνοντας περί τα τέλη Οκτωβρίου να μεταγραφεί και επίσημα στον Ολυμπιακό Πειραιώς, λίγες ώρες πριν τους πρώτους της αγώνες: «Στην αρχή δυσκολεύτηκα να πάρω το δελτίο μου. Εμεινα στην Αθήνα σχεδόν δύο μήνες και κατάφερα να το πάρω, περί τα τέλη Οκτωβρίου, μία ημέρα πριν τους πρώτους μου αγώνες με το σκουφάκι του Ολυμπιακού Πειραιώς. Πιέσαμε τον ΠΑΟΚ και έτσι πήραμε το δελτίο εν τέλει. Ο ΠΑΟΚ ήταν φυσιολογικό να αντιδράσει, ωστόσο επέλεξα να κάνω το βήμα παραπάνω για εμένα και θέλησα να αποδεσμευτώ. Διαφωνίες μπορεί να υπήρξαν, αλλά θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους εκεί, για όσο καιρό ήμουν κολυμβήτρια στον ΠΑΟΚ».

Μιλώντας για τη μετάβαση από το Βόλο στην Αθήνα, η 20χρονη κολυμβήτρια υπογραμμίζει: «Πήγα στην Αθήνα μετά την εξεταστική μου, στις 17 Σεπτέμβρη. Βέβαια, επειδή είχαν αρχίσει προπονήσεις, εγώ κολυμπούσα μόνη μου στον Βόλο υπό τις οδηγίες του κ. Γέμελου. Γενικά όταν δεν ξέρεις πότε θα έρθει το δελτίο σου, είσαι λίγο αγχωμένος, βλέπεις και πιο ώριμα κάποια πράγματα. Εξάλλου η μετάβαση από το να μένεις με γονείς, στο να μένεις μόνος απαιτεί άλλες συνθήκες και πιστεύω ότι είμαι διαφορετική πια».

Αν και αρχικά η προπόνηση δεν έβγαινε με τις καλύτερες προοπτικές, εν τέλει η διαφορά και η βελτίωση στην ομάδα του Πειραιά ήταν τρομακτική για την Βολιώτισσα αθλήτρια: «Είδα τρομερή διαφορά στον Ολυμπιακό. Ηταν πολύ δύσκολα, γιατί προσπάθησα εκτός από τις προπονήσεις να μπω στο γενικότερο κλίμα που απαιτεί η ομάδα. Εκεί πρέπει να είσαι σοβαρός, το βλέπεις πολύ επαγγελματικά, βλέπεις αλλαγή συμπεριφοράς. Συνειδητοποίησα τη διαφορά, ωστόσο, λίγο πριν το Πανελλήνιο, γιατί τότε άρχισα να βρίσκω το παλιό μου πάτημα και κολύμπι. Στην αρχή δυσκολευόμουν πολύ, έμενα πολύ πίσω, κυριολεκτικά σερνόμουν. Εννοείται στενοχωριόμουν, αλλά μετά από συζητήσεις με τον κ. Γέμελο το ηθικό αναπτερώθηκε, αφού μου είπε ότι ήταν φυσιολογικό».

Εξάλλου, κάθε βδομάδα υπήρχαν αγώνες στο πρόγραμμα, γεγονός που συνετέλεσε στην αισθητή βελτίωση που η Απλαντή παρουσίασε: «Συνέχιζα να προσπαθώ και μέρα με τη μέρα γινόμουν καλύτερη. Φέτος, κάθε Σαββατοκύριακο είχαμε αγώνες και πηγαίναμε με φουλ προπόνηση. Απλώς συνειδητοποίησα ότι έκανα καλύτερους χρόνους, όντας κουρασμένη, κάτι που δεν έκανα παλιότερα. Επίσης, παρατηρούσα ότι αγώνα με τον αγώνα έμενα σταθερή, μου ανέβαζε την ψυχολογία».

Ευεργετικές ήταν οι πολυήμερες προετοιμασίες με τον Ολυμπιακό σε Καβάλα και σε Γαλλία, εκεί όπου το μεγάλο υψόμετρο επιδρά θετικά στις επιδόσεις των κολυμβητών: «Μετά τις προετοιμασίες σε Καβάλα και Γαλλία ξεκίνησα να βλέπω τεράστια διαφορά, έβγαζα άψογες προπονήσεις. Αρχικά ήταν επίπονα, ιδιαίτερα στη Γαλλία, σε υψόμετρο περίπου 1.890 μέτρων, γιατί δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε. Ειδικά, τις δύο πρώτες μέρες υπέφερα. Εννοείται πως εκεί δεν κάναμε τόσο μεγάλες προπονήσεις, αλλά έβλεπα ότι είμαι χαλαρή μετά από ένα διάστημα, στην αναπνοή μου, κάτι το οποίο σήμαινε ότι μπορώ πια να ανταπεξέλθω καλά».

Αλλωστε η ίδια έμεινε εντυπωσιασμένη από τη διαμονή και προετοιμασία στη Γαλλία, μιλώντας για εκπληκτικές εγκαταστάσεις: «Ηταν τρομερή η εμπειρία στη Γαλλία. Οι εγκαταστάσεις ήταν σα να ζεις κυριολεκτικά σε άλλον κόσμο. Είναι από τις προετοιμασίες που δε θα ξεχάσω ποτέ. Βλέπεις πράγματα που στην Ελλάδα δε μπορείς να φανταστείς, ήταν επαγγελματικός χώρος, πήγαμε καθαρά για σοβαρή προετοιμασία».

Τα πρώτα αποτελέσματα ήρθαν μία εβδομάδα μετά την επιστροφή από τη Γαλλία τον περασμένο Μάιο, ενώ η εξαιρετική χρονιά για την Απλαντή σε επίπεδο πισίνας, όπου ξεπέρασε τον εαυτό της σημειώθηκε στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα της ΟΠΕΝ κατηγορίας: «Γυρίσαμε από τη Γαλλία μία μέρα πριν από το Ακρόπολις. Εκεί ήταν για μένα μία πρώτη δυνατή δοκιμή. Πήρα μετάλλιο, αλλά με ενδιέφερε ο χρόνος, που δεν ήταν και ο καλύτερος. Την επόμενη εβδομάδα όμως, σε μία από τις ημερίδες ορίων, κυριολεκτικά «πέταξα», κατέβασα τους χρόνους μου και στα 3 αγωνίσματα που έπεσα. Ηταν η πρώτη δικαίωση».

Η Απλαντή κάνοντας και τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε στην πισίνα τονίζει ότι αυτή η χρονιά θα είναι πολύ καλύτερη από την προηγούμενη: «Ερχεται το Πανελλήνιο πρωτάθλημα και εκεί κατέβασα και πάλι τους χρόνους μου, έκανα την καλύτερή μου εμφάνιση. Ενιωθα βέβαια αρκετά κουρασμένη και το γεγονός ότι η δεύτερη ημέρα και τα 1.500μ. δε μου βγήκαν τόσο καλά, με έριξαν ψυχολογικά. Κατάφερα όμως να το ξεπεράσω και στο φινάλε έκλεισε καλά για εμένα η διοργάνωση. Είναι άθλημα ψυχολογίας η κολύμβηση, πρέπει για να είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος να είσαι καλά με τον εαυτό σου. Η χρονιά στην πισίνα έκλεισε για εμένα με θετικό πρόσημο, πιστεύω ότι θα τα πάω ακόμη καλύτερα την επόμενη, τώρα που προσαρμόστηκα και με τη νέα μου ομάδα. Ξέρω πια πώς να διαχειρίζομαι τις προπονήσεις μου και θα παλέψω ακόμη περισσότερο. Εξάλλου, φέτος θεωρώ ότι είμαι πιο σίγουρη για τον εαυτό μου».

Η Απλαντή την ερχόμενη χρονιά έχει και διεθνείς υποχρεώσεις, έχοντας ήδη αρχίσει να σκέπτεται τους Μεσογειακούς αγώνες της Ισπανίας το 2018, ενώ ένα όριο και μια συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης θα ήταν κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενη: «Επόμενοι στόχοι είναι οι Μεσογειακοί αγώνες, στην Ταραγόνα της Ισπανίας τον Ιούλιο του 2018 και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Τα όρια στην Ελλάδα για το Ευρωπαϊκό βέβαια είναι δύσκολα, είναι ιδιαίτερα αυστηρά. Είναι και όνειρο κάθε αθλητή πάντως η συμμετοχή σε μια τέτοια διοργάνωση, θα το παλέψω για να μου βγει, αλλά θα είμαι πιο σίγουρη όταν η χρονιά θα ξεκινήσει. Φυσικά, όπως έχω ξαναπεί οι Ολυμπιακοί αγώνες στο Τόκιο είναι ο μακροπρόθεσμός στόχος, έχω ωστόσο 3 χρόνια να το καταφέρω, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο».

Μιλώντας για την απόφασή της να δοκιμάσει και στην ανοιχτή θάλασσα για το Πανελλήνιο πρωτάθλημα σημειώνει: «Tο πρωτάθλημα ανοιχτής θάλασσας ήταν πριν το ΟΠΕΝ της πισίνας. Είναι σαφώς για κολυμβητές αποστάσεων. Μίλησα με τον κ. Γέμελο και αποφάσισα να το δοκιμάσω και η παρθενική διοργάνωση έγινε στη Βεγορίτιδα, όπου συμμετείχα στη σκυτάλη με τον Ολυμπιακό και στα 5χλμ. με πολύ καλά αποτελέσματα. Είναι σκληρά αγωνίσματα, θέλουν καλή ψυχολογία κυρίως τα 10χλμ, στα οποία δεν αγωνίστηκα. Κουράστηκα πολύ, αλλά σαν εμπειρία μου άρεσε πολύ. Θα δοκιμάσω ξανά την ερχόμενη χρονιά, μου αρέσει να δοκιμάζω τις δυνάμεις μου σε καινούρια πράγματα και σίγουρα η ανοιχτή θάλασσα προσφέρει νέες εμπειρίες. Είναι στα σχέδιά μου, το open water θέλει εμπειρία και χρόνια».

Ιδιαίτερα διαδεδομένες είναι οι διοργανώσεις Patmos Revelation και Santorini Experience, που περιλαμβάνουν τρέξιμο και κολύμβηση, με την Απλαντή να έχει πάρει πολύτιμες εμπειρίες, όπως τονίζει, από την Πάτμο, όπου βρέθηκε, ενώ πλέον ανυπομονεί για την αντίστοιχη διοργάνωση στη Σαντορίνη τον ερχόμενο Οκτώβριο: «Ηταν η πρώτη μου συμμετοχή στο Patmos Revelation, είναι διοργάνωση εφάμιλλη με το Santorini Experience και μεταξύ άλλων διεξάγεται αγώνας κολύμβησης και τρεξίματος. Η εμπειρία από την Πάτμο ήταν άριστη, ήταν πολύς κόσμος και τερματίσαμε όλοι μαζί, σαν Ολυμπιακός, συμμετέχοντας μόνο στην κολύμβηση βέβαια. Ως διοργάνωση ήταν εξαιρετική και ανυπομονώ να πάω και στη Σαντορίνη τον Οκτώβριο, για τον αντίστοιχο αγώνα, στον οποίο θα μετάσχω και πάλι για πρώτη φορά. Είναι και περισσότερα χιλιόμετρα από την Πάτμο και είναι από τις κορυφαίες διοργανώσεις. Είναι για μένα και μια άλλη εμπειρία στη θάλασσα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου