ΤΟΠΙΚΑ

Σκουπιδότοπος το Κουρί

σκουπιδότοπος-το-κουρί-851206

Σπασμένες περιφράξεις που αδέσποτα εκμεταλλεύονται για τρυπώνουν και να ψαχουλεύουν τα σκουπίδια στους κάδους, πεταμένα παλιοσίδερα, σκουπίδια διάσπαρτα παντού, λίμνες νεκρές… Αυτή είναι η εικόνα που αντικρίζει κανείς στο δάσος Κουρί, ωστόσο η αρχή για την αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης θα ξεκινήσει από τα… ξερά χόρτα!

Το δάσος Κουρί, μια έκταση 1.200 περίπου στρεμμάτων, ένας ιδανικός τόπος περιπάτου πνιγμένος στις βελανιδιές, με το παραδοσιακό τρενάκι, όμορφες λίμνες, αλλά και ζώα που κυκλοφορούν ελεύθερα, είναι εντελώς εγκαταλελειμμένο.

Οι κάδοι που βρίσκονται δίπλα στο Αρχοντικό είναι σχεδόν πάντα υπερχειλισμένοι και τα σκουπίδια που είναι πεταμένα γύρω – γύρω γίνονται λεία των αδέσποτων που μπαίνουν μέσα από τις σπασμένες περιφράξεις…

Οι λίμνες έχουν μετατραπεί σε έλη με μαύρα νερά και απορρίμματα. Πλαστικά μπουκάλια, χαρτιά και κάθε λογής σκουπίδια επιπλέουν στα νερά τους, ξύλα και σπασμένες μικροκατασκευές κολυμπούν αμέριμνα, έχοντας εκτοπίσει τις πάπιες που μέχρι πριν λίγο καιρό ζούσαν εκεί. Πλέον έχει μείνει μία μόνο πάπια στην πρώτη λίμνη του δάσους!

Μικρά βουναλάκια με ξερά χόρτα και κλαδιά βρίσκονται σε κάθε γωνιά του δάσους, αποτελώντας τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την εκδήλωση πυρκαγιάς…

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που συνθέτουν την εγκατάλειψη του δάσους, καθώς στο έλεος της μοίρας τους έχουν αφεθεί και οι μικρές ξύλινες υποδομές, το τρενάκι, οι τουαλέτες.

Μπροστά σε όλα αυτά ο δήμος έκανε το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή τους, ξεκινώντας από τον καθαρισμό των κλαδιών και των ξερών χόρτων! Για την εκτέλεση μάλιστα της εργασίας ζήτησε και έλαβε άδεια από την Περιφερειακή Διεύθυνση Δασών, ώστε να εισέλθει στο δάσος και να προχωρήσει στην αποκομιδή.

Βέβαια αυτό δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα, καθώς απαιτείται συνολική αντιμετώπιση και δρομολόγηση ανάληψης πρωτοβουλιών για την ανάδειξη του αισθητικού πάρκου, που αποτελεί βασικό κομμάτι της κληρονομιάς του Αλμυρού.

Τέλος να σημειωθεί ότι δεν χρειάζεται να λάβει ο δήμος άδεια για την αποκομιδή των σκουπιδιών, καθώς εδώ και χρόνια η αποκομιδή γίνεται από τα απορριμματοφόρα του δήμου, ωστόσο στο όνομα της ελλιπούς στελέχωσης της υπηρεσίας μόνο δύο άτομα υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην καθαριότητα και τελικά το δάσος παραμένει παρατημένο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου