ΤΟΠΙΚΑ

Παράνομες παρεμβάσεις σε δίκτυο Natura

παράνομες-παρεμβάσεις-σε-δίκτυο-natura-503581

Σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση στην παραλία της Παρίσαινας, προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura 2000, από το δήμο Ζαγοράς. Το WWF Ελλάς και δημότης κατήγγειλαν στο Συνήγορο του Πολίτη παράνομες ενέργειες του δήμου και ταυτόχρονα τη διάνοιξη δύο νέων δρόμων προς την παραλία από ιδιώτες.

Οι καταγγελίες δημότη και WWF αφορούν σε διάνοιξη δρόμου στην παραλία χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση, απόρριψη προϊόντων εκσκαφής (μπάζα) σε γειτονικό μη οριοθετημένο ρέμα και τοποθέτηση στύλων ηλεκτροφωτισμού.

Στο πλαίσιο αυτό και μετά την εξέταση των καταγγελιών ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε να οριοθετήσει ο δήμος το ρέμα, να συνεργαστεί ο δήμος με την Κτηματική Υπηρεσία ώστε να καθοριστούν τα όρια αιγιαλού και παραλίας στο τμήμα που εκκρεμεί, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής να δρομολογήσει την εκπόνηση της ειδικής περιβαλλοντικής διαχειριστικής μελέτης για την περιοχή, να τηρηθεί η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης των δρόμων που διανοίχθηκαν παράνομα ή εναλλακτικά να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες αποκατάστασης του περιβάλλοντος.

Ωστόσο οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες αρχικά… αδράνησαν. Από την πλευρά του ο δήμος Ζαγοράς ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να συμμορφωθεί με τις συστάσεις των ελεγκτικών υπηρεσιών, επειδή δε διαθέτει τεχνική υπηρεσία και κατάλληλο προσωπικό, ενώ η ΔΕΗ Βόλου ζήτησε τη συνδρομή της Κτηματικής Υπηρεσίας, ώστε να πληροφορηθεί τα ακριβή όρια του αιγιαλού για να μετατοπίσει τους στύλους ηλεκτροφωτισμού εκτός αιγιαλού.

Παράλληλα ο δήμος και η Κτηματική Υπηρεσία, αν και αναγνώρισαν ότι είναι αναγκαίος ο καθορισμός των ορίων του αιγιαλού, επικαλούνταν αδυναμία και δεν προέβαιναν σε καμία ενέργεια. Για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από τη νομαρχία Μαγνησίας ως προς την εκπόνηση ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης στην προστατευόμενη περιοχή.

Λαμβάνονται μέτρα…

Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη και τη σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ανεξάρτητης Αρχής σε πρώτη φάση η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας ανέθεσε την εκπόνηση ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών του Πηλίου και της ευρύτερης περιοχής καθώς και της μελέτης οριοθέτησης των ρεμάτων της περιοχής.

Παράλληλα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας ξεκίνησε τον καθορισμό των ορίων αιγιαλού-παραλίας στο τμήμα της παράκτιας ζώνης όπου εκκρεμούσε, ενώ η ΔΕΗ μετατόπισε τους δύο στύλους ηλεκτροφωτισμού που βρίσκονταν στον αιγιαλό.

Από την πλευρά του ο δήμος αποξήλωσε το σκυροδετημένο τμήμα του δρόμου δίπλα στην κοίτη του ρέματος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος βεβαίωσε ως παράβαση τη διάνοιξη των τριών δρόμων και εισηγήθηκε την επιβολή σχετικών προστίμων στους παραβάτες.

Η νομοθεσία

Σύμφωνα με τη νομοθεσία (νόμος 1650/86, όπως τροποποιήθηκε με τον νόμο 3010/02) για την τεκμηρίωση της σκοπιμότητας λήψης μέτρων προστασίας φυσικών οικοτόπων και ειδικών ζωνών είναι απαραίτητη η σύνταξη εδικής περιβαλλοντικής μελέτης, ενώ ο δήμος έχει και την αρμοδιότητα να οριοθετεί τα ρέματα της περιοχής του.

Παράλληλα με τους νόμους 2971/01 και 3010/02 επιβάλλεται να υπάρχει περιβαλλοντική άδεια για τα έργα που κατασκευάζονται για να εξυπηρετούν συγκοινωνιακούς σκοπούς στην παράκτια ζώνη. Μάλιστα επισημάνθηκε ότι χρειάζεται να εκπονηθεί ευρύτερος περιβαλλοντικός σχεδιασμός και να ληφθούν μέτρα αποκατάστασης του περιβάλλοντος για την προστατευόμενη περιοχή.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου