ΤΟΠΙΚΑ

Επετειακές εκδηλώσεις στο Βένετο

επετειακές-εκδηλώσεις-στο-βένετο-350633

Ολοκληρώνονται αύριο Κυριακή 20 Αυγούστου οι θεματικές και επετειακές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο Βένετο με αφορμή τη συμπλήρωση 250 χρόνων ιστορίας του ναού Υπαπαντής του Χριστού.

Οι αυριανές επετειακές εκδηλώσεις αρχίζουν στις 9 το πρωί με την πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιστορικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού, που θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιος.

Στον ιερό ναό ήδη θα βρίσκεται η τίμια κάρα του Αγίου Γερασίμου του Νέου, η οποία φυλάσσεται στην ομώνυμη Ιερά Μονή του αγίου στην Μακρινίτσα, την οποία θα συνοδεύει ο ηγούμενος της Μονής Φλαμουρίου, Γέρων Συμεών, ο οποίος και θα συμμετάσχει στη Θεία Λειτουργία.

Τα 250 χρόνια από τα θυρανοίξια του ιερού ναού δεν αποτελούν μόνο ένα συμβατικό ορόσημο. Συμπυκνώνουν την ιστορία και την πορεία μιας ολόκληρης περιοχής. Μιας διαδρομής που διάνυσε από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, την απελευθέρωση του Έθνους και όλους τους νεότερους χρόνους, μέχρι τις μέρες μας.

Στόχος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, του Δήμου Ρήγα Φεραίου και των λοιπών τοπικών φορέων με τη διοργάνωση των τιμητικών εκδηλώσεων, είναι να αναδείξουν την ιστορία του μικρού αυτού χωριού, συνδεδεμένου άρρηκτα με την ιστορική διαδρομή ολόκληρης της περιοχής, αλλά και τον σεβασμό που τρέφουν οι κάτοικοι στα μνημεία και στη λαϊκή δημιουργία.

«Η παρουσία αρχών και κοινού θα αποτελέσει την ύψιστη τιμή στους προγόνους μας, αλλά παράλληλα θα είναι και μήνυμα ελπίδας για τους σημερινούς κατοίκους της περιοχής, όπου μέσα από ιδιαιτέρως δύσκολες συνθήκες διατηρούν, σέβονται και παραδίδουν αυτούσιο το πολιτιστικό απόθεμα του Βενέτου στις νεότερες γενιές», υπογραμμίζουν οι διοργανωτές.

Το πλήρες πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων που έχει καταρτιστεί, είναι το ακόλουθο: Υποδοχή Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνατίου, αρχών και κοινού στις 9.00. Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προσκύνηση της τίμιας κάρας του Αγίου Γερασίμου του Νέου, λιτάνευση της αγίας εικόνας της Υπαπαντής του Χριστού πέριξ του ιερού ναού.

Η εκδήλωση θα συνεχιστεί στον εξωτερικό χώρο με τον χαιρετισμό – υποδοχή του δημάρχου Ρήγα Φεραίου κ. Δημητρίου Νασίκα, για να επακολουθήσει ο χαιρετισμός Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνατίου, του εκπροσώπου Αρχιερατικής Περιφέρειας Καναλίων και των αρχών.

Την επετειακή ομιλία θα εκφωνήσει ο πρόεδρος της Ενοριακής Επιτροπής, Χρήστος Γαλάτος.

Θα επακολουθήσει παραδοσιακό κέρασμα στην πλατεία του Βενέτου και μουσικοχορευτική εκδήλωση, όπου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κεραμιδίου θα παρουσιάσει χορούς και τραγούδια της περιοχής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου