ΤΟΠΙΚΑ

Πτώση 30% στην εστίαση

πτώση-30-στην-εστίαση-351568

Σε απόγνωση βρίσκονται οι επαγγελματίες της εστίασης που δραστηριοποιούνται στον Βόλο λόγω της πολύ μικρής κίνησης που σημειώθηκε στο πλαίσιο του Δεκαπενταύγουστου, και γενικότερα στην αιχμή της σεζόν, και μεταφράστηκε σε πτώση 30%, σε αντίθεση με άλλες κοντινές τουριστικές περιοχές.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών και Καταστημάτων Εστίασης Γιάννης Γρηγορίου, ανέφερε ότι ο κόσμος κινήθηκε σε τουριστικές και παραθαλάσσιες περιοχές εκτός Βόλου, από Πορταριά και Μακρινίτσα μέχρι και τους κοντινούς παραθαλάσσιους προορισμούς.

Η κίνηση στα τοπικά καταστήματα αλλά και την παραλία δεν ήταν η αναμενόμενη, για μια ακόμη φορά, με τον ίδιο να κάνει λόγο για δραματική μείωση τζίρου. «Πληθυσμιακά μπορεί να είναι αυξημένος ο τουρισμός στην Ελλάδα, αλλά ο τζίρος είναι μικρότερος και η απόκλιση πολύ μεγάλη σε σχέση με πέρυσι», αναφέρει ο Γιάννης Γρηγορίου, ο οποίος προσθέτει ότι «δεν μπορέσαμε να καλύψουμε κανένα μήνα, ούτε καν τον Αύγουστο».

Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα που μεταφέρει ο Θανάσης Μπαρούτας, πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών της Ζαγοράς, ο οποίος υπογραμμίζει ότι είχε αυξητική τάση η κίνηση στο Πήλιο, τα καταστήματα εστίασης γέμισαν από κόσμο και οι επαγγελματίες πήραν μια ανάσα λόγω της κίνησης του τριημέρου. Ο ίδιος υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι επαληθεύτηκαν τα μηνύματα από το εξωτερικό και οι προκρατήσεις, ενώ σημειώνει παράλληλα, ότι υπάρχει δυναμική στο Πήλιο και θα μπορούσαν κάλλιστα να γεμίσουν και τα δωμάτια που είχαν «κλειστεί» πολύ καιρό πριν, στο πλαίσιο του early booking, με τιμές χαμηλότερες από τις αντίστοιχες που επικρατούν στη φουλ σεζόν. Κλείνοντας, ο Θανάσης Μπαρούτας αναφέρει ότι η φετινή είναι δυνατή χρονιά, εφάμιλλη αντίστοιχων παλαιότερων, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα είναι λιγότερα σε σύγκριση με τις καλές εποχές.

Ανάλογη εικόνα μεταφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Νεκτάριος Φλωρούς, ο οποίος διατηρεί εστιατόριο στην παλιά χώρα Αλοννήσου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι Έλληνες, που αποτελούν το 80% των τουριστών στο νησί, περιορίζονται στα αναγκαία, ένα μόνο γεύμα και φαγητό στο πόδι για την υπόλοιπη μέρα. Όσο για τους ξένους, «ανέκαθεν δεν έτρωγαν πολύ και περιορίζονταν σε μια χωριάτικη κι ένα σουβλάκι», όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, ενώ προσθέτει ότι στενεύει διαρκώς ο κλοιός γύρω από την εστίαση.

Ικανοποιητική χαρακτηρίζει, τέλος, την εικόνα που υπάρχει στην εστίαση, τηρουμένων των αναλογιών, η Κική Μπάκου, πρόεδρος των επαγγελματιών της Μακρινίτσας, η οποία επισημαίνει ότι υπάρχει πληρότητα 100% στα τουριστικά καταλύματα και πολύ δουλειά αντίστοιχα στα καταστήματα εστίασης. «Νομίζω ότι είναι απολύτως φυσιολογική η κατάσταση σύμφωνα με τους καιρούς που ζούμε», τόνισε η ίδια, ενώ σημείωσε ότι η κίνηση που σημειώνεται είναι ικανοποιητική, παρά το γεγονός ότι η Μακρινίτσα είναι χειμερινός προορισμός.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου