ΤΟΠΙΚΑ

Επικροτεί τον αγωγό ενέργειας η Ευρώπη

επικροτεί-τον-αγωγό-ενέργειας-η-ευρώπ-851206

Ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Άντρις Πίμπαλγκς έγινε δεκτός στο Μέγαρο Μαξίμου χθες το μεσημέρι από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας.
Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο επίτροπος Πίμπαλγκς δήλωσε ότι το αντικείμενο της συζήτησης που είχε με τον πρωθυπουργό, ήταν οι τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης και σημείωσε πως τον ευχαρίστησε για την υποστήριξη που παρέχει στις προτάσεις της Επιτροπής (σσ. όπως στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο).
“Ενθάρρυνα την ελληνική πλευρά να συνεχίσει τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη ως σύνολο”, δήλωσε ο κ. Πίμπαλγκς και τόνισε ότι αποτελεί μεγάλη επιτυχία η εξέλιξη του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, όπως επίσης ο αγωγός αερίου με την Τουρκία και αργότερα με την Ιταλία.
Σε ερώτηση σχετικά με την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο επίτροπος Πίμπαλγκς σημείωσε ότι “εξόσων γνωρίζω, όλες οι χώρες που μετέχουν στο έργο, προσβλέπουν στην υλοποίηση του και δεν αναμένεται καθυστέρηση” και επισήμανε ότι “η Επιτροπή θα κάνει ό,τι μπορεί για την ταχεία υλοποίηση του έργου”.
Εξάλλου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, προέβη στην εξής δήλωση: “Ενημερώσαμε τον πρωθυπουργό της χώρας Κώστα Καραμανλή για την ενεργειακή στρατηγική που ακολουθεί η χώρα σε όλους τους τομείς – στην παραγωγή ηλεκτρισμού, στη χρήση του φυσικού αερίου, στο πετρέλαιο, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα βιοκαύσιμα. Η ενεργειακή μας στρατηγική είναι πλήρως εναρμονισμένη με την ευρωπαϊκή στρατηγική για την ενέργεια, την οποία τη στηρίζει η κυβέρνηση, το υπουργείο Ανάπτυξης, με όλες τις δυνάμεις της, γιατί είναι μια στρατηγική που φέρνει την Ευρώπη στην πρωτοπορία των πολιτικών για να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που σχετίζονται και με τις κλιματικές αλλαγές”.
Όπως επισήμανε ο κ. Σιούφας, “η συνεργασία που έχουμε με τον επίτροπο για την ενέργεια κ. Πίμπαλγκς, είναι σε υψηλότατο επίπεδο, εφαρμόζουμε τους Κανονισμούς και όλες τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιστεύουμε ότι θα καλύψουμε τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόσο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όσο και για τη χρήση των βιοκαυσίμων για τις μεταφορές”.
Σε ερώτηση σχετικά με το τι πρόσθετα μέτρα θα πάρει το υπουργείο, ώστε να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο διακοπών ηλεκτρικής ενέργειας το καλοκαίρι, ο κ. Σιούφας σημείωσε: “Σας απήντησα και προχθές ότι παίρνουμε όλα τα μέτρα για να μην υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο”.
Νωρίτερα -χθες το πρωί- ο επίτροπος Πίμπαλγκς είχε συνάντηση στο υπουργείο με τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και στη συνέχεια συναντήθηκε με εκπροσώπους φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις τρέχουσες εξελίξεις στα ενεργειακά θέματα, ιδιαίτερα όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την παρουσίαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του πακέτου “Ενέργεια για ένα μεταβαλλόμενο κόσμο”.
Ο κ.Πίμπαλγκς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, στη συνέχεια, από κοινού με τον υπουργό Ανάπτυξης Δ.Σιούφα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης. Ο κ.Πίμπαλγκς σημείωσε ειδικότερα την πρόοδο στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στις Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ) και στις διεθνείς ενεργειακές διασυνδέσεις, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει τα απαιτούμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και των επιπτώσεών της στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Για τον ελληνο-τουρκικό αγωγό φυσικού αερίου τόνισε ότι είναι έργο σημαντικό για την Ευρώπη και «ιστορικό επίτευγμα», ενώ αποδέχθηκε την πρόσκληση να παραστεί στα εγκαίνιά του, τον προσεχή Ιούλιο. Για τον ελληνο-ιταλικό αγωγό αερίου, που αποτελεί συνέχεια του πρώτου, επανέλαβε τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού, λέγοντας ότι «θα είχε ενδιαφέρον το αέριο να προέρχεται από την περιοχή της Κασπίας και από νέους προμηθευτές». Η Ευρώπη, πρόσθεσε, πρέπει να προμηθεύεται αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Τουρκμενιστάν, το Ιράκ και στο μέλλον το Ιράν. Για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη είπε ότι θα διευκολύνει τη μεταφορά πετρελαίου από την Κασπία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου