ΤΟΠΙΚΑ

Μόλυνση υπόγειων υδάτων από βοθρολύματα

μόλυνση-υπόγειων-υδάτων-από-βοθρολύμ-503948

Πηγή ρύπανσης των υπογείων υδάτων, το πιθανότερο από βοθρολύματα, που καταλήγουν περιοδικά στη θαλάσσια περιοχή, κατέδειξε έλεγχος σε συγκρότημα κατοικιών στην περιοχή της Αγριάς.

Υπάλληλοι της Διεύθυνσης Προστασίας Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Μαγνησίας, ύστερα από καταγγελία για τη σύνδεση του βόθρου λυμάτων του συγκροτήματος κατοικιών με τον αγωγό ομβρίων υδάτων στο Σουτραλί, αλλά και μετά από σχετικό έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος διενήργησαν αυτοψία, στις 5 Ιουλίου, παρουσία και του δημάρχου Αγριάς.

Στο συγκρότημα, το οποίο αποτελείται από αυτοτελείς κατοικίες, διαπιστώθηκε ότι ανά δύο ή τρεις διαθέτουν σύστημα βόθρων, ενώ εντός του συγκροτήματος έχει κατασκευαστεί ένα φρεάτιο, το οποίο συνδέθηκε μέσω τεχνικού έργου με το δημόσιο αγωγό ομβρίων που καταλήγει στη θάλασσα.

Ως αντιπλημμυρικό παρουσίασε το φρεάτιο ο διαχειριστής του συγκροτήματος, υποστηρίζοντας ότι κατασκευάστηκε για τη συλλογή των υπόγειων υδάτων σε ημέρες ανόδου της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα.

Ενήμερος για το έργο του φρεατίου δήλωσε ο δήμαρχος Αγριάς, ενώ ο διαχειριστής ενημέρωσε ότι είχε πραγματοποιηθεί δειγματοληψία των υδάτων του φρεατίου και τα αποτελέσματα είχαν σταλεί στο δήμο.

Οι χημικές αναλύσεις δειγμάτων όμως από το φρεάτιο μέσα στο συγκρότημα, από το φρεάτιο ομβρίων στο δρόμο με το οποίο είχε γίνει η σύνδεση και από την έξοδο του αγωγού ομβρίων στη θάλασσα έδειξαν σοβαρή επιβάρυνση.

Με επιθυμητό όριο για τα ολικά κολοβακτηριοειδή/100ml το 500 και ανώτατο επιτρεπόμενο τα 10.000, για τα κολοβακτηρίδια/100 ml επιθυμητό όριο το 100 και ανώτατο επιτρεπόμενο όριο 500 και για τους εντερόκοκκους/100 ml με επιθυμητό όριο 100 (δεν υπάρχει ανώτατο επιτρεπόμενο όριο), οι αναλύσεις έδειξαν:

- στο φρεάτιο συλλογής υπόγειων υδάτων: ολικά κολοβακτηριοειδή/100 ml 540.000, E. coli (Κολοβακτηρίδια)/100 ml 1.700, εντερόκοκκοι/100 ml 377
- στο φρεάτιο ομβρίων: ολικά κολοβακτηριοειδή/100 ml 3.000.000, E. coli (Κολοβακτηρίδια)/100 ml 700, Εντερόκοκκοι/100 ml 55
- στην έξοδο αγωγού ομβρίων στη θάλασσα: ολικά κολοβακτηριοειδή/100 ml 950.000, E. coli (Κολοβακτηρίδια)/100 ml 200, Εντερόκοκκοι/100 ml 193.

Τα φρεάτια ομβρίων με τα οποία είχε συνδεθεί το συγκρότημα αποτέλεσε αντικείμενο καταγγελίας και από τη Νέα Ένωση Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Θεσσαλίας. Η καταγγελία οδήγησε σε νέα αυτοψία τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος στις 3 Αυγούστου.

Αυτή τη φορά έγιναν δύο δειγματοληψίες, μία από το φρεάτιο συλλογής εντός των οικιών και μία από την έξοδο του αγωγού ομβρίων στη θάλασσα. Το ενδιάμεσο φρεάτιο ομβρίων του δρόμου δεν είχε ροή και δεν ήταν δυνατόν να ληφθεί δείγμα.

Οι τιμές που προέκυψαν ήταν στο φρεάτιο συλλογής υπόγειων υδάτων ολικά κολοβακτηριοειδή 1140, E. coli 0, εντερόκοκκοι 20 και στην έξοδο του αγωγού στη θάλασσα ολικά κολοβακτηριοειδή 72, E. coli (Κολοβακτηρίδια) 0 και εντερόκοκκοι
Σύμφωνα με την αντινομάρχη Περιβάλλοντος Νατάσα Οικονόμου, η οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των αυτοψιών και των δειγματοληψιών, η μεγάλη απόκλιση στις τιμές των παραμέτρων που ελέγχθηκαν κατά τις δύο δειγματοληψίες -απόκλιση που δεν εμπίπτει στα όρια του μετρητικού σφάλματος- υποδεικνύει την ύπαρξη πηγής ρύπανσης των υπογείων υδάτων, το πιθανότερο από βοθρολύματα που διοχετεύονται περιοδικά στο φρεάτιο συλλογής υπόγειων υδάτων του συγκροτήματος και μέσω αυτού στον αγωγό ομβρίων με τελική κατάληξη τη θάλασσα.

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος εισηγήθηκε την άμεση κατάργηση της χρήσης του φρεατίου συλλογής υπόγειων υδάτων του συγκροτήματος, τα οποία είναι επιβαρυμένα με βοθρολύματα, ώστε να διακοπεί η διοχέτευσή τους από τις κατοικίες στον αγωγό των ομβρίων. Κάλεσε τον δήμο Αγριάς να προβεί άμεσα στις δικές του ενέργειες για τη διακοπή της σύνδεσης, ενώ εισηγήθηκε την επιβολή διοικητικών κυρώσεων στους υπεύθυνους ιδιοκτήτες για πρόκληση ρύπανσης και υποβάθμισης περιβάλλοντος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου