ΤΟΠΙΚΑ

Ξανά στο Δ.Σ. Βόλου η λήψη του δανείου

ξανά-στο-δ-σ-βόλου-η-λήψη-του-δανείου-504058

Επανεισάγεται την ερχόμενη Παρασκευή στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου το θέμα της λήψης του δανείου των 4.950.000 ευρώ από το Δήμο Βόλου, καθώς η απόφαση που ελήφθη την περασμένη εβδομάδα κρίθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ότι ήταν μη σύννομη.
Πιο συγκεκριμένα η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενημέρωσε το Δήμο ότι η υπ΄ αριθμόν 333/2010 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη από τις διατάξεις του άρθρου 176 παρ.2 του Ν.3463/ 2006 πλειοψηφία του συνόλου των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Πιο συγκεκριμένα για τη λήψη της απόφασης χρειάζονταν 17 ψήφοι σε σύνολο 33 ψήφων. Ωστόσο υπέρ της λήψης του δανείου τάχθηκαν 16 μέλη από την πλευρά της πλειοψηφίας, τα οποία ήταν παρόντα, αφού απουσίαζαν για διάφορους λόγους οι κ.κ. Ζιάκας, Καραγιάννη, Κρομμύδας και Τζαφλέρης, ενώ τα μέλη της μειοψηφίας είχαν καταψηφίσει τη λήψη του δανείου. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διάταξη του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων «η απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου που αφορά τη σύναψη του δανείου και η οποία λαμβάνεται, υπό την επιφύλαξη της παρ.4, με απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του, πρέπει να καθορίζονται, ο σκοπός, οι όροι του και η τοκοχρεωλυτική δόση».
Επίσης μετά από παρότρυνση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και προκειμένου η απόφαση να είναι νόμιμη έγιναν συμπληρώσεις και στην εισήγηση του Γενικού Διευθυντή Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου κ. Νίκου Παλαμιώτη, προκειμένου να ληφθεί εκ νέου απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο και με τις οποίες δικαιολογείται ότι το δάνειο δεν είναι για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών, αλλά για την υλοποίηση των διετών προγραμμάτων δράσης που έχει υπογράψει ο Δήμος με τις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, ενώ η χρηματοδότηση για τα ΝΠΔΔ παρέχεται για την προσφορά των υπηρεσιών τους σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την ιδρυτική τους πράξη.
Ειδικότερα στην απόφαση διευκρινίζεται ότι για το δάνειο των 4.950.000 ευρώ τα 2.800.000 ευρώ προορίζονται για την κάλυψη χρεών προς τις Δημοτικές Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, το 1.450.000 ευρώ για την κάλυψη χρεών προς τα ΝΠΔΔ και 700.000 ευρώ για την αγορά ακινήτου και προστίθεται ότι για το δάνειο που θα ληφθεί ύστερα από έρευνα αγοράς, απαιτείται η κατ΄ αρχήν λήψη απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
«Τα πιο πάνω χρέη του Δήμου, όπως σημειώνεται, δεν αποτελούν χρέη από λειτουργικές του δαπάνες, καθόσον α) σύμφωνα με το άρθρο 259 παρ1 του Νόμου 3463/2006 η χρηματοδότηση των κοινωφελών επιχειρήσεων από τον οικείο ΟΤΑ παρέχεται για τις δραστηριότητες και τις παρεχόμενες από αυτές υπηρεσίες μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με βάση τα προβλεπόμενα διετή προγράμματα δράσης, ενώ εκταμιεύεται κατόπιν πρακτικού πεπραγμένων της επιχείρησης β ) η χρηματοδότηση των ΝΠΔΔ παρέχεται για την προσφορά των υπηρεσιών τους σύμφωνα με τα οριζόμενα στην οικεία ιδρυτική πράξη γ) η δαπάνη για την αγορά του ακινήτου συνιστά επένδυση».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου