ΤΟΠΙΚΑ

Συσκευές – απάτη για οικονομία ρεύματος

συσκευές-απάτη-για-οικονομία-ρεύματ-851206

Εξοικονόμηση στη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και μείωση στο λογαριασμό ρεύματος μέχρι και 45% ισχυρίζονται ότι επιτυγχάνουν διάφορες συσκευές που διαφημίζονται στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο.

Την έρευνα της Διεύθυνσης Τεχνικού Ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή προκάλεσαν καταγγελίες της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου, του ΚΕΠΚΑ και άλλων καταναλωτών.

Από την έρευνα και γνωμοδότηση της ΔΕΗ αποδείχθηκε ότι ουδεμία μείωση στο λογαριασμό ρεύματος των οικιακών καταναλωτών επιτυγχάνεται από την τοποθέτηση των συγκεκριμένων συσκευών.

Οι ισχυρισμοί περί μείωσης της κατανάλωσης ρεύματος κατά την προώθηση των συγκεκριμένων προϊόντων αποτελούν παράβαση των άρθρων περί αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, αναφέρει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, ενημερώνοντας με απαντητική επιστολή την Ένωση Καταναλωτών Βόλου.

Για λόγους προστασίας των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών η Γ. Γ. Καταναλωτή θα επιβάλει τις κυρώσεις που προβλέπονται από το νόμο.

Η Ένωση Καταναλωτών Βόλου με επιστολή της στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή είχε αναφέρει μια περίπτωση παραπλανητικής διαφήμισης για συσκευές που υπόσχονται εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας στην οικιακή κατανάλωση.

Από την έρευνα δεν προέκυψε κανένα όφελος για τον καταναλωτή από τη χρήση της εν λόγω συσκευής, γεγονός που επιβεβαιώνει και η ΔΕΗ σε πόρισμά της, σύμφωνα με το οποίο:
- Οι μονοφασικοί και τριφασικοί μετρητές της ΔΕΗ που εγκαθίστανται σε κατοικίες, δεν καταγράφουν άεργο ενέργεια, αλλά μόνο ενεργή και τα αντίστοιχα τιμολόγια δεν συναρτώνται με την τιμή του συντελεστή ισχύος.
- Οι θερμικές απώλειες τις οποίες, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, μειώνουν οι εν λόγω συσκευές δεν καταγράφονται από τους μετρητές και επομένως ουδεμία εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας επιτυγχάνεται.
- Ακόμη και αν καταγραφόταν η μείωση της θερμικής ενέργειας που ισχυρίζονται ότι επιτυγχάνουν οι συσκευές, αυτή θα αποτελούσε ποσοστό της τάξης του 1% της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ένωση Καταναλωτών Βόλου καλεί την πολιτεία να πάρει άμεσα μέτρα κατά των εταιριών, οι οποίες συνεχίζουν απρόσκοπτα να διαφημίζονται και να παραπλανούν τους καταναλωτές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου