ΤΟΠΙΚΑ

Το πλαφόν καυσίμων στη Μαγνησία

το-πλαφόν-καυσίμων-στη-μαγνησία-504380

Οροφή στην τιμή λιανικής πώλησης της βενζίνης επέβαλε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας. Με παραπομπή στον εισαγγελέα απειλούνται οι βενζινοπώλες που θα παραβιάζουν το πλαφόν. Οι ιδιοκτήτες πρατηρίων όμως δεν αποδέχονται την επιβολή του και προειδοποιούν ακόμη και με «λουκέτα» διαμαρτυρίας.

Με τη θέσπιση ανώτατης τιμής στη βενζίνη η κυβέρνηση επιχειρεί να θέσει τέλος στο νέο κύκλο αισχροκέρδειας και ανακόψει τυχόν αυξήσεις, εν μέσω των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών φορτηγών.

Η χερσαία Μαγνησία συγκαταλέγεται στη ζώνη Α’, με ανώτατη τιμής λιανικής πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων το 1,496 ευρώ, ενώ η νησιωτική Μαγνησία στη Γ’ ζώνη με ανώτατη τιμή 1,561 ευρώ ανά λίτρο.

«Δεν το δεχόμαστε», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Μαγνησίας Αγγ. Τσαβές, εξηγώντας ότι δεν μπορεί ο πρατηριούχος να αγοράζει με τιμές υψηλότερες του πλαφόν και να πουλά φθηνότερα.

«Υπάρχουν προβλήματα», ανέφερε ο κ. Τσαβές και ενημέρωσε ότι οι βενζινοπώλες αναμένουν σήμερα τις αποφάσεις του υπουργείου για την άρση του πλαφόν, μετά τη διαμαρτυρία που κατέθεσαν χθες. Σε διαφορετική περίπτωση οι κινητοποιήσεις θα είναι δυναμικές, πρόσθεσε. Χθες το βράδυ σε εξέλιξη βρισκόταν γενική συνέλευση του κλάδου.

Η Διεύθυνση Εμπορίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας έλαβε την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, με την οποία επιβάλλεται ανώτατη τιμή στα πετρελαιοειδή προϊόντα.

Η Μαγνησία -με εξαίρεση τις Σποράδες- συγκαταλέγεται στην Α’ ζώνη με 32 συνολικά νομούς της χώρας. Οι ανώτατες τιμές διαμορφώνονται ως εξής: αμόλυβδη 95 1,496 ευρώ, αμόλυβδη 100 1,706 ευρώ, LRP 1,566 ευρώ, diesel 1,290 ευρώ.

Στη Γ’ ζώνη συμπεριελήφθησαν τα νησιά των Βορείων Σποράδων, με τις τιμές να διαμορφώνονται: αμόλυβδη 95 1,561 ευρώ, αμόλυβδη 100 1,764 ευρώ, LRP 1,624 ευρώ, diesel 1,322 ευρώ.

Η Διεύθυνση Εμπορίου της Νομαρχίας Μαγνησίας καλείται να μεριμνήσει για την αυστηρή τήρηση των τιμών που προσδιορίζει η εγκύκλιος, επιβάλλοντας άμεσα σε περίπτωση που διαπιστωθεί υπέρβαση τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Η ανώτατη τιμή θα ισχύσει για 7 ημέρες, οπότε θα επανεξεταστεί η σκοπιμότητα παράτασης των ανώτατων τιμών.

Πάντως χθες σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων (www.fuelprices.gr) η αμόλυβδη βενζίνη πωλούνταν στη Μαγνησία με μεγάλες αποκλίσεις από πρατήριο σε πρατήριο.

Από τα 28 πρατήρια της Μαγνησίας που καταχώρησαν τις τιμές λιανικής πώλησης της βενζίνης στην ιστοσελίδα, τα 13 κινούνταν κάτω από πλαφόν που επιβλήθηκε, οκτώ πρατήρια πωλούσαν με την ανώτατη τιμή που επιβλήθηκε (1,496 ευρώ), ενώ επτά γέμισαν ρεζερβουάρ με τιμή υψηλότερη του πλαφόν και συγκεκριμένα από 1,507 ευρώ έως 1,607 ευρώ το λίτρο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου