ΤΟΠΙΚΑ

Αγώνας δρόμου για να μη χαθούν οι πιστώσεις για τη Μελέτη του Π.Σ. Βόλου

αγώνας-δρόμου-για-να-μη-χαθούν-οι-πιστ-851206

Το Δημοτικό συμβούλιο Βόλου ομόφωνα αποφάσισε χθες να ανακαλέσει προηγούμενη απόφαση με την οποία, στη διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών για την Αναθεώρηση και Επέκταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, γίνονταν αποδεκτή η βαθμολόγηση της τεχνικής προσφοράς της εταιρίας “Γραφείο Δοξιάδη” στην πρώτη θέση, σε σχέση με την τεχνική προσφορά της εταιρίας “Πρίσμα ΕΠΕ” που κατατάσσονταν στη δεύτερη θέση, διότι δεν ελήφθη υπόψιν το κριτήριο εμπειρίας του συντονιστή της ομάδας εκπόνησης της μελέτης και όπου η εταιρία Δοξιάδη είχε υποβάλλει 4 μελέτες εμπειρίας του συντονιστή και 21 σχετικές μελέτες η εταιρία “Πρίσμα ΕΠΕ”.
Η απόφαση αυτή κρίθηκε απαραίτητη, καθώς το Συμβούλιο Επικρατείας μόλις προχθές με απόφασή του- μετά από προσφυγή της εταιρίας “Πρίσμα ΕΠΕ”, αφενός έκρινε ότι πρέπει να αποκλειστεί η συμμετοχή της σύμπραξης της εταιρίας “ΓΑΙΑ Α.Ε ΜΕΛΕΤΏΝ” από το διαγωνισμό (είχε καταταγεί πέμπτη), αφετέρου έκρινε αβάσιμους τους λόγους προσφυγής της εταιρίας “Πρίσμα ΕΠΕ” στο ΣΤΕ κατά του Μελετητικού Γραφείου Δοξιάδη και ζητούσε από το δημοτικό συμβούλιο Βόλου να λάβει απόφαση, ώστε η Επιτροπή Αξιολόγησης να επανέλθει προκειμένου να διατυπώσει αναλυτικά την αξιολόγηση επί των τεχνικών προσφορών των εταιριών Δοξιάδη και Πρίσμα.
Το Δημοτικό Συμβούλιο χθες ομόφωνα εξουσιοδότησε τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιάννη Στάμο να συγκαλέσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα την Επιτροπή, προκειμένου να αξιολογηθούν οι τεχνικές προσφορές εκ νέου.
Το Συμβούλιο Επικρατείας αφενός έκρινε ότι πρέπει να αποκλειστεί η συμμετοχή της σύμπραξης της εταιρίας “ΓΑΙΑ Α.Ε ΜΕΛΕΤΏΝ” από το διαγωνισμό, αφετέρου έκρινε αβάσιμους τους λόγους προσφυγής της εταιρίας “Πρίσμα ΕΠΕ” στο ΣτΕ κατά του Μελετητικού Γραφείου Δοξιάδη και συστήνει στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου να λάβει απόφαση, ώστε η Επιτροπή Αξιολόγησης να επανέλθει προκειμένου να διατυπώσει αναλυτικά την αξιολόγηση επί των τεχνικών προσφορών των εταιριών Δοξιάδη και Πρίσμα.
Μετά την αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών θα ακολουθήσει η διαδικασία της αξιολόγησης των οικονομικών προσφορών , ενώ η καταληκτική ημερομηνία για την κατοχύρωση του διαγωνισμού είναι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.
Ο δήμαρχος Βόλου Αλ. Βούλγαρης στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο κατεπείγον του θέματος, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει μετά την απόφαση του ΣΤΕ να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία, ώστε να μην χαθούν οι εξασφαλισμένοι πόροι και να προχωρήσει η εκπόνηση της μελέτης για την Αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, άποψη με την οποία συνηγόρησε τόσο ο πρώην δήμαρχος Βόλου Κ. Μήτρου, όσο και ο πρώην αντιδήμαρχος Τάσος Στρατηγόπουλος , που επισήμανε ότι η όλη διαδικασία καθυστέρησε λόγω των προσφυγών και συμφώνησε ότι θα πρέπει σύμφωνα και με την απόφαση του ΣΤΕ να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για να ανατεθεί η μελέτη.
Το υπό αναθεώρηση και επέκταση Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου αναμένεται να συμβάλει στην εξασφάλιση των μελλοντικών αναγκών οικιστικής ανάπτυξης, των αναγκών σε τεχνική και κοινωνική υποδομή, καθώς και στον περιορισμό των επιπτώσεων οικιστικής ανάπτυξης στο περιβάλλον.
Η μελέτη χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Θεσσαλίας με 560.081 ευρώ και αφορά έξι Δήμους και συγκεκριμένα τους Δήμους Βόλου, Ν. Ιωνίας, Αισωνίας, Πορταριάς, Αγριάς και Ιωλκού.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μέχρι σήμερα καθυστέρηση της μελέτης έχει σταματήσει τις διαδικασίες πολεοδόμησης περιοχών που έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί μέχρι και το 1990 και την οργάνωση του δομημένου περιβάλλοντος.
Το αναθεωρημένο ΓΠΣ αναμένεται αφενός να καθορίσει τα μεγέθη της οικιστικής ανάπτυξης και να προσδιορίσει τις κατευθύνσεις της πολεοδομικής οργάνωσης σε όλη την έκταση του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου βάσει της καταλληλότητας των τοπικών αναγκών αλλά και των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και αφετέρου να αποτελέσει το εργαλείο εκείνο που θα επιτρέψει την χωρική οργάνωση και ανάπτυξη κάθε Δήμου του ΠΣ με γνώμονα τον υπερκείμενο χωροταξικό εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό.
Στο πρώτο στάδιο θα διενεργηθεί ανάλυση των υφιστάμενης κατάστασης προκειμένου να καταστεί εφικτή η διάγνωση των προβλημάτων, των προοπτικών αλλά και των τάσεων των έξι Δήμων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος και θα διατυπωθεί μια κατ΄ αρχήν πρόταση για την χωροτακτική και πολεοδομική οργάνωση της περιοχής.
Σε δεύτερο στάδιο θα ξεκινήσει με τη συνθετική παρουσίαση του προτύπου της οικιστικής ανάπτυξης και της χωρικής οργάνωσης του ΠΣΒ που θα έχει προκριθεί κατόπιν της αξιολόγησης των εναλλακτικών προτάσεων του πρώτου σταδίου. Σημεία αναφοράς θα αποτελέσουν τα βασικά προγραμματικά μεγέθη σε επίπεδο Δήμου και επιμέρους οικισμών, οι σχέσεις των οικισμών και οι ρόλοι τους στο οικιστικό δίκτυο, καθώς και οι βασικές αρχές οργάνωσης του αστικού, του περιαστικού ή και του αγροτικού χώρου με ιδιαίτερη έμφαση και εξειδίκευση τις παράκτιες και τις ορεινές περιοχές.
Στη συνέχεια θα γίνει παρουσίαση των χωρικών ρυθμίσεων σε όλη τη διοικητική περιφέρεια των έξι Δήμων, οι οποίες θα εξειδικεύονται στον καθορισμό τριών ειδών περιοχών: α) περιοχών ειδικής προστασίας, β) περιοχών οικιστικής ανάπτυξης και γ) ζωνών παραγωγικών δραστηριοτήτων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου