ΤΟΠΙΚΑ

Απειλεί τη Μεσόγειο η υπερθέρμανση

απειλεί-τη-μεσόγειο-η-υπερθέρμανση-851206

Ειδικοί από όλον τον κόσμο που συμμετείχαν στο 38ο συνέδριο της Διεθνούς Επιτροπής για την Επιστημονική Εξερεύνηση της Μεσογείου (CIESM) δημιουργούν μια απαισιόδοξη εικόνα για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην περιοχή.
Σύμφωνα με την Μπέλα Γκαλίλ από το Εθνικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ισραήλ, τροπικά ψάρια και φύκια βρέθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο, κάτι που είναι γνωστό από τη δημιουργία της Διώρυγας του Σουέζ, αλλά σήμερα αποτελούν το 80% των 550 ξένων ειδών που εντοπίζονται στη λεκάνη της Μεσογείου.
Οι οργανισμοί αυτοί είναι, όπως επισημαίνει η ερευνήτρια, «υποψήφιοι για να επεκταθούν περισσότερο στη Μεσόγειο αφού μπορούν να προσαρμόζονται καλύτερα και ευκολότερα στη ζέστη σε σχέση με τους τοπικούς οργανισμούς».
Αυτή η «σύγκρουση πολιτισμών» στη θάλασσα, που έχει ήδη αρχίσει με την εξάπλωση ασπόνδυλων, όπως ο δικέλυφος Brachidantes pharaonis στις ακτές τις ανατολικής Μεσογείου και της μέδουσας Rhopilema nomadica μέχρι την Πελοπόννησο, μπορεί να αποδειχθεί μοιραία για μεγάλο αριθμό τοπικών ειδών, προβλέπει η κ. Γκαλίλ.
Πολλοί από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στο συνέδριο επισήμαναν την άνοδο κατά ένα βαθμό Κελσίου της θερμοκρασίας των υδάτων στη Μεσόγειο την περασμένη δεκαετία.
Μετρήσεις της CIESM που έγιναν στην περιοχή του Γιβραλτάρ αποκάλυψαν πως στα μεγάλα βάθη η θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 0,3 βαθμούς από το 1985 ως το 2000, μικρή αύξηση με μεγάλες όμως επιπτώσεις για τους οργανισμούς που ζουν σε αυτά τα βάθη και δεν έχουν συνηθίσει στις εποχικές αλλαγές.
Τέλος, η άνοδος της επιφάνειας της θάλασσας, που οφείλεται στο λιώσιμο των πάγων, παρατηρείται πλέον και στη Μεσόγειο, εξηγεί ο καθηγητής Μπούχτα Ελ Μούμνι από το πανεπιστήμιο της Ταγγέρης στο Μαρόκο.
«Στη διάρκεια της δεκαετίας του 60 ήταν στη μόδα τα κτίρια κυριολεκτικά να χτίζονται πάνω στο νερό. Σε πολλές περιοχές τα κτίρια αυτά έχουν ήδη παρασυρθεί ή καταστραφεί. Άνοδος της θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό σημαίνει πως η θάλασσα θα προχωρήσει μερικές δεκάδες μέτρα ακόμα», είπε χαρακτηριστικά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου