ΤΟΠΙΚΑ

Eνα στα τρία περίπτερα έκλεισε στη Μαγνησία

eνα-στα-τρία-περίπτερα-έκλεισε-στη-μαγν-364522

Λουκέτο έβαλε ένα στα τρία περίπτερα στη Μαγνησία στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Η μείωση της κατανάλωσης σε συνδυασμό με τις αυξημένες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, οδήγησε τους επαγγελματίες στην έξοδο από τον κλάδο. Η Ένωση Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων Νομού Μαγνησίας προειδοποιεί ότι αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις για την εγκατάσταση POS, τότε μοιραία τα περίπτερα θα οδηγηθούν σε αφανισμό.

Ο πρόεδρος της Ένωσης, Βασίλης Τόπας, σημειώσει ότι από το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης και μέχρι σήμερα, 250 περίπτερα -από σύνολο 650- σταμάτησαν να λειτουργούν. «Τα λουκέτα στον κλάδο συνεχίστηκαν και το 2017. Άλλοι επτά επαγγελματίες έκλεισαν τα βιβλία τους στην εφορία. Τα περίπτερα μέτρησαν νέα μείωση του τζίρου τους το πρώτο επτάμηνο ύψους 20%», σημείωσε ο ίδιος.

Ενώ οι περιπτερούχοι βρίσκονται με σειρά ρυθμίσεων για οφειλές στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, τώρα έρχονται αντιμέτωποι και με τα POS. «Εξειδικευμένα μαγαζιά καπνού, καπνοπωλεία, μίνι μάρκετ με είδη περιπτέρου τοποθέτησαν ήδη τερματικά μηχανήματα. Τα κιόσκια προς το παρόν και μέχρι το τέλος του 2018 έχουν εξαιρεθεί από την εν λόγω υποχρέωση», τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης.

Ζητούμενο για τους επαγγελματίες του κλάδου είναι να υπάρξουν όροι και προϋποθέσεις. «Περιμένουμε από το Υπουργείο Οικονομίας να εξετάσει τα υπομνήματά μας. Ζητάμε να μην υπάρχει η υποχρέωση αγορών με κάρτες σε είδη όπου τα ποσοστά κέρδους είναι ιδιαίτερα χαμηλά. Συγκεκριμένα, οι αγορές για τον καπνό, τις κάρτες κινητής τηλεφωνίας, τα εισιτήρια και το αθηναϊκό Τύπο να γίνονται με μετρητά. Στα υπόλοιπα είδη να γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο», είπε ο ίδιος.

Τα περίπτερα δουλεύουν με ποσοστά κέρδους στα επίμαχα είδη με 2%. «Αν οι τράπεζες πάρουν το 1% με τις προμήθειες, τότε δεν θα μένει τίποτα στο ταμείο. Θα πρέπει ή οι προμήθειές τους να μειωθούν ή κάποια είδη να εξαιρεθούν από τα POS. Σε διαφορετική περίπτωση όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου θα οδηγηθούμε μοιραία σε παύση της λειτουργίας μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι περιπτερούχοι μετρούν στα χρόνια της οικονομικής κρίσης συνεχείς απώλειες. «Ο κόσμος αντιμετωπίζει οικονομική δυσκολία. Αγοράζει πλέον τα απολύτως αναγκαία. Έχει ρυθμίσεις που πρέπει να τηρήσει, και δυστυχώς βλέπουμε ότι κάθε χρόνο τα πράγματα γίνονται ολοένα και χειρότερα. Φέτος είχαμε και πάλι μείωση ύψους 20%», επαναλαμβάνει.

Παρόλα αυτά η Ένωση δεν είναι αντίθετη με την εγκατάσταση POS. «Βλέπουμε ότι ο κόσμος θέλει να αγοράζει ακόμη και τον καπνό με κάρτα. Με τα τερματικά μηχανήματα θα απαλλαχτούμε από τα φέσια, καθώς οι καταναλωτές δεν θα αφήνουν πληρωμές για αργότερα. Χρειάζεται όμως, να υπάρξει μία φόρμουλα ώστε να μη δυσκολέψει περαιτέρω η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος», είπε ο κ. Τόπας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου