ΤΟΠΙΚΑ

Καρκινοπαθείς σε συνθήκες εξαθλίωσης ζητούν βοήθεια από τον Δήμο Βόλου

καρκινοπαθείς-σε-συνθήκες-εξαθλίωση-365230

Τα ποσοστά αναπηρίας λόγω της επάρατου ολοένα και… μειώνονται

Σπεύδουν στην κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Βόλου και ζητούν βοήθεια. Αντιμετωπίζουν προβλήματα με την υγεία τους λόγω της επάρατης νόσου, αλλά έχουν χαμηλό ποσοστό αναπηρίας. Εν μέσω κρίσης και με επιδόματα μερικών εκατοντάδων ευρώ -αν και εφόσον τους επιτρέπουν τα ένσημά τους να τα λάβουν- επιβιώνουν πραγματικά σε συνθήκες μεγάλης ανέχειας, εξαθλίωσης και τελικά παρακαλούν για ενίσχυση.

Μία 55χρονη Βολιώτισσα πέρασε τις προηγούμενες ημέρες το κατώφλι της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου Βόλου. Η γυναίκα, η οποία ζει μόνη, έφτασε να παίρνει επίδομα αναπηρίας 340 ευρώ. Αν και παλαιότερα συγκέντρωνε λόγω καρκίνου ποσοστό αναπηρίας 67%, η επανεξέταση από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας του ΙΚΑ (ΚΕΠΑ) κατέβασε το ποσοστό αυτό σε 50%.

Η γυναίκα ζήτησε βοήθεια. Τα χρήματα, όπως ενημέρωσε, δεν της φτάνουν για να ζήσει. Οι δυο τις κόρες έφυγαν στην Αγγλία για εργασία και εκείνη ζει μόνη. Τα παιδιά της παλαιότερα εργάζονταν στο εξωτερικό και τη βοηθούσαν. Ωστόσο, μετά την επιστροφή τους εκεί από τις διακοπές έχασαν την εργασία τους και πλέον δεν έχουν τη δυνατότητα να τη στηρίξουν. Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, Αναστασία Μορφογιάννη, ενημέρωσε ότι ο Δήμος Βόλου θα τη βοηθάει από εδώ και στο εξής με τη σίτιση και θα εξετάσει πώς αλλιώς μπορεί να βοηθήσει, όμως εξέφρασε τον προβληματισμό για το εν λόγω πρόβλημα, καθώς έχει μεγάλες διαστάσεις.

Το περιστατικό με την 55χρονη δεν είναι και το πρώτο που απασχολεί τον Δήμο Βόλου. Πριν ενάμιση μήνα 40χρονος Βολιώτης απευθύνθηκε εκεί για βοήθεια. Αντιμετώπιζε πρόβλημα με την επάρατη νόσο και ήταν άνεργος. Το ποσοστό αναπηρίας που του έβγαλε το ΚΕΠΑ ήταν μόλις 40%. Στο ενεργητικό του δεν είχε και επαρκή αριθμό ενσήμων. Έχει δύο παιδιά και μία σύζυγο που εργάζεται με εκ περιτροπής εργασία. Ζήτησε λοιπόν βοήθεια.

Η αντιδήμαρχος ενημέρωσε ότι τον Δήμο Βόλου απασχολούν τουλάχιστον τέσσερα με πέντε περιστατικά την εβδομάδα καρκινοπαθών. «Απευθύνονται σε εμάς καθώς δεν μπορούν να σιτίσουν ούτε τις οικογένειές τους ούτε και τους ίδιους», εξηγεί η κ. Μορφογιάννη.

Για το θέμα ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ απευθύνθηκε στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Μαγνησίας. Η πρόεδρος Ελένη Φουστούκου είπε ότι στο πλαίσιο της ακολουθούμενης πολιτικής, όπως συμβαίνει και με όλα τα επιδόματα αναπηρίας, έτσι μειώνεται και αυτό που αφορά στους καρκινοπαθείς.

«Εμείς βοηθούμε συνανθρώπους μας όταν απευθύνονται σε εμάς και κάνουν γνωστό ότι έχουν ανάγκη. Ενισχύουμε και με φαγητό και με ξύλα για θέρμανση τον χειμώνα. Τώρα που είναι καλοκαίρι τα περιστατικά μειώνονται» ανέφερε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου