ΤΟΠΙΚΑ

Παρελθόν η Γαλάζια Σημαία στη Συκιά

παρελθόν-η-γαλάζια-σημαία-στη-συκιά-851206

Το βραβείο «Γαλάζια Σημαία» αφαιρέθηκε φέτος από εννέα ελληνικές ακτές, μεταξύ αυτών και η παραλία Συκιά του δήμου Μηλεών. Σε ελέγχους της Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων και της Συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος διαπιστώθηκε μεν η άριστη ποιότητα των νερών, ωστόσο δεν πληρούνταν βασικά κριτήρια για τη διατήρηση του βραβείου.

Οι εννέα αυτές βραβευμένες ακτές με το Διεθνές Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης «Γαλάζιες Σημαίες» αποσύρθηκαν από τους καταλόγους του 2010, εθνικούς και διεθνείς, και έχασαν το βραβείο τους επειδή δεν πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια του Προγράμματος, όπως διαπιστώθηκε από τις επιθεωρήσεις κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού.

Πιο συγκεκριμένα τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων και η Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος διαπίστωσαν μεν την πολύ καλή ποιότητα των νερών κολύμβησης στις εν λόγω ακτές, αξιολόγησαν όμως τις σοβαρές ελλείψεις στην επιβεβλημένη παροχή υπηρεσιών, προς τους λουόμενους και επισκέπτες, στην τήρηση των κριτηρίων του βραβείου που αναφέρονται σε καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και δράσεις προστασίας περιβάλλοντος ακτής και παράκτιου χώρου.

Να αναφερθεί ότι ο δήμος Μηλεών φέτος είχε αποσπάσει τέσσερα συνολικά βραβεία για τις παραλίες Καλά Νερά, Κορώπη/Μπούφα, Συκιά και Καλά Νερά/Θέρετρο Αξ/κών, ενώ συνολικά στη Μαγνησία φέτος βραβεύτηκαν 22 συνολικά.

Σύμφωνα πάντως με τους όρους του Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες», οι παραπάνω ακτές δεν μπορούν να είναι υποψήφιες για βράβευση τη επόμενη χρονιά.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μηλεών και πρόεδρος της ΤΕΔΚ Μαγνησίας Απόστολος Αρέθας, αναφερόμενος στο γεγονός, θέλησε να ξεκαθαρίσει πως «επειδή είναι πολύ εύκολο να μπερδευτεί ο κόσμος πρέπει να καταστεί σαφές ότι η παραλία Συκιά έχει πεντακάθαρα νερά. Η Γαλάζια Σημαία δεν αποσύρεται μόνο για τα νερά, αλλά συνήθως και κυρίως για την έλλειψη των υποδομών που πρέπει να υπάρχουν στις παραλίες σύμφωνα με τα κριτήρια που υπάρχουν για την βράβευση, και δυστυχώς η Εταιρεία Προστασίας της Φύσης φαίνεται πως ασχολείται με τέτοια ανούσια πράγματα. Υποδομές υπήρχαν και υπάρχουν στη Συκιά, ωστόσο μπορεί να μην είναι αυτές που έχουν ακριβώς στο μυαλό τους από το Πρόγραμμα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου