ΤΟΠΙΚΑ

Πόλεμος για τους κάδους στις γειτονιές Βόλου και Ν. Ιωνίας

πόλεμος-για-τους-κάδους-στις-γειτονιέ-367794

Θυμίζουν σκηνές από φάρσες της γνωστής… Candid Camera. Κι όμως είναι σκηνές της καθημερινότητας που εξελίσσονται σε γειτονιές του Βόλου και της Ν. Ιωνίας, όπου ένας αέναος «πόλεμος» δείχνει να συνεχίζεται ακόμη και σήμερα: ο πόλεμος των κάδων απορριμμάτων, που όλοι θέλουμε στη γειτονιά, κανείς όμως έξω από την πόρτα του σπιτιού του.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Υπάλληλοι της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Βόλου καλούνται σε καθημερινή βάση να γίνουν… «δικαστές» ανάμεσα στις αντιμαχόμενες για τους κάδους πλευρές. Γίνονται δέκτες έντονων διαμαρτυριών, από δημότες που δεν καταφθάνουν απλώς με «το δίκαιο να τους πνίγει» στην υπηρεσία. Έχουν φροντίσει να έχουν μαζί τους και αποδεικτικά στοιχεία. Φωτογραφίες και βίντεο ως… πειστήρια της «παράνομης» δράσης γειτόνων τους.

Λένε ότι η πρώτη καλημέρα είναι στον γείτονα. Σε αυτές τις περιπτώσεις όμως, οι γείτονες δεν ανταλλάσσουν καλημέρες, αλλά καταγγελίες στα γραφεία της διεύθυνσης καθαριότητας.

Ορισμένες πάντως διηγήσεις παραπέμπουν σε σκηνές απείρου κάλλους…

«Μπαλάκι» ο κάδος

Σε γειτονιά του Βόλου, ο κάδος απορριμμάτων που υπάρχει σε συγκεκριμένη πλευρά του δρόμου, γίνεται καθημερινά μπαλάκι μεταξύ ενός φούρνου και μιας κάβας. Ο κάδος ήταν αρχικά τοποθετημένος στο μέσο της απόστασης που χωρίζει τα δύο καταστήματα. Κάποιος φέρεται να έκανε την αρχή μετακινώντας τον μερικά μέτρα προς την αντίπαλη πλευρά και έκτοτε ξεκίνησαν οι… ιστορίες. Κάθε πρωί που ανοίγει ο φούρνος, ο κάδος καταλήγει στην πόρτα της κάβας και μόλις ο φούρνος κλείσει, ο κάδος βρίσκεται έξω από την εξώπορτά του.

Το ίδιο συμβαίνει και σε κεντρική οδική αρτηρία του Βόλου, μεταξύ δύο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, που καθημερινά βγάζουν… ποδαράκια και βρίσκονται πότε στη μία γωνία και πότε στην άλλη, ανάλογα με το ποιος τους έχει μετακινήσει.

Ψάχνουν τον κάδο

Ενας δρόμος χωρίζει τα σπίτια σε γειτονιά της Ν. Ιωνίας και ένας… κάδος, ο οποίος κάνει… βόλτες καθημερινά. Κανένας από τους ενοίκους των σπιτιών δεν θέλει τον κάδο έξω από το σπίτι του. Και αρχίζει ο… κύκλος. Από τη μία γωνία, ο κάδος μετακινείται στην επόμενη και στην επόμενη κ.ο.κ. Το απορριμματοφόρο που κάνει την αποκομιδή καθημερινά, δεν ξέρει σε ποια από τις τέσσερις γωνίες θα βρει τον… κάδο.

Αυτό βέβαια είναι το λιγότερο. Γιατί σε άλλη γειτονιά της Αγίας Παρασκευής, δημότης που νευρίασε, έκανε το απλό: έβγαλε το φρένο από τον κάδο, που άρχισε να τσουλάει μόνος του στο δρόμο και το προσωπικό της καθαριότητας τον βρήκε την επομένη το πρωί να έχει «ταξιδέψει» πέντε τετράγωνα μακριά από τη θέση του.

Δύο μήνες «πόλεμος»

Δεν είναι πολύ μακρινός ο «πόλεμος» που εξελίχθηκε στο κέντρο του Βόλου μεταξύ καταστηματαρχών που κανείς δεν ήθελε τον κάδο έξω από την επιχείρησή του. Για το συμβάν υπήρξε μάλιστα και παρέμβαση του συλλόγου τους. Όταν όμως η Υπηρεσία Καθαριότητας απείλησε ότι θα βγάλει τον κάδο από την περιοχή όλοι αντέδρασαν. Πλέον εφαρμόζεται το εξής σύστημα: υπάρχουν τέσσερις οριοθετημένες θέσεις στις οποίες μπαίνει ο κάδος εκ περιτροπής. Και φυσικά αλλάζει πλευρά κάθε μήνα που αλλάζει και η πλευρά στάθμευσης, σύμφωνα με το σύστημα των «μονών – ζυγών».

Της χαλάει τη θέα

Επί χρόνια δημότης σε συνοικία του Βόλου, έχει τον κάδο έξω από το σπίτι του. Απέναντι, έκλεισε προ μηνών κατάστημα και η υπηρεσία θεώρησε ότι θα πρέπει να μεταφέρει εκεί τον κάδο, μπροστά από τη σκοτεινή βιτρίνα, ώστε να ανακουφιστεί από την επιβάρυνση ο δημότης. Θύελλα αντιδράσεων: από την ιδιοκτήτρια από την Αθήνα που διαμαρτυρήθηκε ότι δεν μπορεί να νοικιάσει το μαγαζί της επειδή ο κάδος είναι μπροστά από αυτό, μέχρι και από τη γειτόνισσα που ισχυρίστηκε ότι της χαλάει τη θέα!

Κάδοι ΙΧ

Κι ενώ αλλού μαίνεται πόλεμος για την απομάκρυνση των κάδων, σε μια ολόκληρη συνοικία, κάθε σπίτι έχει έξω από την πόρτα της αυλής του, το δικό του… ΙΧ κάδο απορριμμάτων!

Η κατάσταση είναι σε γνώση της υπηρεσίας…

Φόρτωσαν κάδους από γειτονιά, τους

γέμισαν σκουπίδια και τους επέστρεψαν!

Στελέχη της Υπηρεσίας Καθαριότητας κοιτούσαν να βρουν την… κρυμμένη κάμερα, πιστεύοντας ότι κάποιος τους κάνει πλάκα.

Ειδοποιήθηκαν από δημότη σε συνοικία του Βόλου και έπιασαν επ’ αυτοφώρω δημότες από άλλες γειτονιές να κάνουν το εξής: για άγνωστο λόγο, επιστράτευσαν ανοιχτού τύπου φορτηγάκι και επέλεξαν γειτονιά. Φόρτωσαν τους κάδους άδειους, τους πήγαν στον… μαχαλά τους, τους γέμισαν και τους επέστρεψαν γεμάτους στις θέσεις τους!

Όταν ρωτήθηκαν τι κάνουν, η απάντηση ήταν αποστομωτική: μπορείς να κουβαλήσεις τόσα σκουπίδια με τα χέρια μέχρι τους κάδους;

Τον… πρόδωσαν οι σακούλες

Τον μπελά του παραλίγο να βρει πλήρωμα απορριμματοφόρου που μόλις είχε ολοκληρώσει την αποκομιδή από συνοικία του Βόλου. Το προσωπικό είχε μόλις σχολάσει, όταν ζητήθηκε να απολογηθεί γιατί οι κάδοι ήταν ξέχειλοι σε βόρεια συνοικία της πόλης.

Ο οδηγός του απορριμματοφόρου, που μόλις είχε τελειώσει την αποκομιδή, νόμιζε ότι κάποιος του κάνει πλάκα. Όταν όμως πήγε στο σημείο, διαπίστωσε ότι μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας, οι κάδοι ξεχείλιζαν από σκουπίδια.

Χρειάστηκε αστυνομικό… δαιμόνιο και παρατήρησαν ότι τα σκουπίδια ήταν όλα σε ίδιες σακούλες σε όλους τους κάδους. Και σε μια βόλτα που έγινε στη γειτονιά, εντοπίστηκε δημότης που περιφερόταν από δρόμο σε δρόμο, και όπου έβρισκε άδειο κάδο τον γέμιζε με σκουπίδια που είχε συγκεντρώσει και ήθελε να ξεφορτωθεί μεμιάς. Αναγκάστηκε να σταματήσει υπό την απειλή προστίμου, και το απορριμματοφόρο επέστρεψε στη συνοικία για μια… επαναληπτική αποκομιδή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου