ΤΟΠΙΚΑ

Ενδιαφέρον από τη Ρωσία για την ελιά Πηλίου

ενδιαφέρον-από-τη-ρωσία-για-την-ελιά-πη-368498

Θετικό πρόσημο αναμένεται να έχει η φετινή σοδιά για τους 5.000 περίπου καλλιεργητές ελιάς οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου, με το ποσοστό της αύξησης στην παραγωγή να υπολογίζεται σε 20% έναντι της περσινής χρονιάς. Στο μεταξύ, εκδηλώνεται έντονο εξαγωγικό ενδιαφέρον από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ενώ γίνονται, ταυτόχρονα, διερευνητικά βήματα και προς άλλες μακρινές αγορές όπως η Κίνα και η Αμερική.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Το μεγάλο πλεονέκτημα της φετινής παραγωγής είναι ότι η σοδειά είναι ικανοποιητική και ποιοτικά καλή, γεγονός που σημαίνει ανάλογο εισόδημα για τον αγρότη του Πηλίου», όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιάννης Διανελλάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Βορείων Σποράδων.

Η ικανοποιητική εικόνα αποδίδεται στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στη διάρκεια του χειμώνα, και περιόρισαν, όπως όλα δείχνουν, στο ελάχιστο τη δακοπροσβολή, η οποία ήταν έντονη τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται ο καρπός ή να υποβαθμίζεται. «Φέτος, φαίνεται ότι δεν υπάρχει προσβολή από δάκο λόγω του παγετού που σημειώθηκε τον χειμώνα, με αποτέλεσμα να έχουμε καλό ποιοτικά καρπό, τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Επιπλέον διαμορφώνονται πολύ καλές συνθήκες στο εμπόριο της ελιάς, ειδικά για την πράσινη ελιά, με καλές έως ικανοποιητικές τιμές και ένα καλό εισόδημα από τον Σεπτέμβριο για τους παραγωγούς του Πηλίου.

Το ενδιαφέρον εκδηλώνεται «από όλες τις χώρες στις οποίες εξάγουμε, Ιταλία, Αυστρία, Γερμανία, Ισραήλ και τρις Βαλκανικές χώρες. Όλες αυτές οι χώρες εκδηλώνουν ενδιαφέρον για ελιές πράσινες, οι οποίες θα συλλεχθούν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ενώ ήδη έχουν κάνει σχετικές κρούσεις στον συνεταιρισμό», επισημαίνει ο πρόεδρος.

Ικανοποιητική παραγωγή, εξηγεί παράλληλα ο ίδιος, σημαίνει ότι «έχουμε πάνω από το 50% της παραγωγής των ελαιοδέντρων», ενώ σημειώνει παράλληλα ότι είναι ιδιαίτερα θετική η διαπίστωση ότι τα δέντρα παράγουν καρπό για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. «Οι συνθήκες που επικράτησαν τον χειμώνα και οι βροχές έδωσαν τη δυνατότητα στο δέντρο να κάνει καρπό για δεύτερη χρονιά», τόνισε ο ίδιος.

Στο μεταξύ, ο συνεταιρισμός συμμετείχε πρόσφατα με επιτυχία σε έκθεση για το λάδι και την ελιά που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, αλλά όπως εκτιμά ο κ. Διανελλάκης χρειάζονται μεγάλες προσπάθειες για να μπορέσει κανείς να διεισδύσει σε τόσο μακρινές και μεγάλες αγορές. Ο μεγάλος όγκος της ελιάς Πηλίου διακινείται, μέχρι στιγμής, στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και από τις ανατολικές χώρες, αλλά και τα Βαλκάνια.

Οι κρούσεις που έγιναν από την πλευρά της Ρωσίας δεν τελεσφόρησαν μέχρι στιγμής, αλλά ο δίαυλος της διερευνητικής επικοινωνίας παραμένει ανοιχτός, με την ελπίδα ότι ο στόχος ενδέχεται να επιτευχθεί τελικά στο μέλλον.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου