ΤΟΠΙΚΑ

Μάστιγα οι ακάλυπτες βάρδιες στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας

μάστιγα-οι-ακάλυπτες-βάρδιες-στα-κέντ-371682

Ακάλυπτες βάρδιες σε ασθενοφόρα, ελλείψεις γιατρών ακόμη και βασικών ειδικοτήτων, ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού… Η «ακτινογραφία» της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), σε επτά κέντρα υγείας της Μαγνησίας, μεταξύ 65 σε όλη τη χώρα, έρχεται να επιβεβαιώσει τις δραματικές συνθήκες στον χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που έχουν στοιχίσει ή θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Μόλις προ ημερών, όπως κατέγραψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, ένας 75χρονος από τον Αλμυρό έχασε τη ζωή του λόγω καθυστέρησης στη διακομιδή του με ασθενοφόρο στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο του Βόλου, εξαιτίας της απουσίας απογευματινής βάρδιας οδηγού ασθενοφόρου. Το Κέντρο Υγείας Αλμυρού δεν είναι το μοναδικό που έχει έλλειψη οδηγών ασθενοφόρων…

Σύμφωνα με την έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ, σε 65 κέντρα υγείας καταγράφεται σωρεία ελλείψεων -μεταξύ άλλων- και σε επτά κέντρα υγείας της Μαγνησίας, μιας περιοχής της οποίας ο πληθυσμός, ιδίως στα νησιά των Βορείων Σποράδων, αυξάνεται κατακόρυφα την καλοκαιρινή περίοδο, και ως εκ τούτου και οι ανάγκες της.

Στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού: Ακάλυπτη η απογευματινή βάρδια από ασθενοφόρο (με πολλές παρεμβάσεις από δήμαρχο, σωματείο κ.λπ. για να καλυφθεί). Δεν έχει παιδίατρο. Γίνονται μόνο βιοχημικές εξετάσεις. Όπου δεν υπάρχουν τεχνικοί, την τεχνική υποστήριξη αναλαμβάνουν οι δήμοι.

Στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς: Δεν γίνονται μικροβιολογικές εξετάσεις. Εάν κάποιος αντιμετωπίσει καρδιολογικό πρόβλημα σώζεται από τύχη. Δεν υπάρχει παιδίατρος. Δεν υπάρχει οδοντίατρος. Πέντε γενικοί γιατροί και όλα τα Π.Ι. σε καλή κάλυψη με αγροτικούς. Δεν υπάρχει τεχνική υποστήριξη.

Στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής: Δεν καλύπτονται όλες οι βάρδιες με ασθενοφόρο. Παρότι η απόσταση φθάνει τη μία ώρα από το Νοσοκομείο του Βόλου, δεν γίνονται μικροβιολογικές εξετάσεις, δεν υπάρχει οδοντίατρος.

Στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου: Δεν έχουν παιδίατρο. Δεν γίνονται μικροβιολογικές εξετάσεις. Δεν υπάρχει οδοντίατρος. Ακάλυπτες βάρδιες με ασθενοφόρα.

Στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου: Μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό (2 θέσεις νοσηλευτριών σε διαδικασία απόσπασης και 2 μέσω ΟΑΕΔ). Δεν υπάρχει οδοντίατρος. Γίνονται μόνο βιοχημικές εξετάσεις.

Στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου: Χρειάζεται σίγουρα ενίσχυση με έναν γενικό γιατρό.

Στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου: Έλλειψη ενός γιατρού γενικής ιατρικής. Οι προκηρύξεις βγαίνουν άγονες. Αυτή τη στιγμή εργάζονται 2 αγροτικοί και 1 νοσηλεύτρια με μετακίνηση, και 1 χειρίστρια ακτινολογικού και 1 οδηγός – πλήρωμα ασθενοφόρου.

Ο Χρήστος Μπουκώρος

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό με τον 75χρονο από τον Αλμυρό, αλλά και την πρόσφατη έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ, ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, παρεμβαίνει για το θέμα των ελλείψεων στα κέντρα υγείας, με ερώτηση που κατέθεσε.

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής: «Σκηνές πρωτόγνωρες και τριτοκοσμικές σημειώνονται, επί μονίμου βάσεως το τελευταίο διάστημα στα Κ.Υ. του νομού Μαγνησίας, λόγω των μεγάλων ελλείψεων που υπάρχουν σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό.

Το θλιβερό συμβάν με 75χρονο από τον Αλμυρό, ο οποίος έχασε τη ζωή του λόγω καθυστέρησης στη διακομιδή του με ασθενοφόρο στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο του Βόλου, εξαιτίας της απουσίας απογευματινής βάρδιας οδηγού ασθενοφόρου, έρχεται να προστεθεί σε όσα έχουν σημειωθεί στην περιοχή του Αλμυρού το τελευταίο διάστημα λόγω της υποστελέχωσης του Κέντρου Υγείας, και ενώ αυτό εξυπηρετεί περίπου 20.000 κατοίκους στην ευρύτερη περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί πως, αν και έχει εκφρασθεί ενδιαφέρον από οδηγούς του ΕΚΑΒ εδώ και τέσσερις μήνες περίπου να μεταφερθούν στο Κ.Υ. Αλμυρού και να προσφέρουν εκεί τις πολύτιμες και απαραίτητες υπηρεσίες τους, ώστε να καλυφθούν τα κενά στις βάρδιες, η 5η ΥΠΕ δεν έχει ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες.

Ελλείψεις σε οδηγούς και πληρώματα ασθενοφόρων υπάρχουν και στα κέντρα υγείας Αργαλαστής, Βελεστίνου και Σκοπέλου, καθώς και στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου, αφού οι περισσότερες οργανικές θέσεις οδηγών δεν καλύπτονται πλήρως, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά στις βάρδιες. Στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου, μάλιστα, το πλήρωμα των ασθενοφόρων καλύπτεται κυρίως με επικουρικούς οδηγούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που τονίζει το μέγεθος του προβλήματος, αποτελεί η διακομιδή δύο τραυματιών από τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε στη Σκιάθο, στο Κέντρο Υγείας με ταξί, γιατί δεν υπήρχε διαθέσιμος οδηγός ασθενοφόρου για τη μεταφορά τους.

Τέλος, στα περισσότερα Κ.Υ. δεν γίνονται μικροβιολογικές εξετάσεις, ενώ υπάρχουν ελλείψεις σε ειδικότητες, όπως οδοντίατροι, καρδιολόγοι, παιδίατροι. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι τα περισσότερα Κ.Υ. της χερσαίας Μαγνησίας απέχουν τουλάχιστον μια ώρα, ενώ τα νησιωτικά περίπου τρεις ώρες από το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, τότε η συγκεκριμένη κατάσταση μπορεί να αποβεί μοιραία για τους ασθενείς, όπως έχει συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν.

Ερωτάται ο κ. υπουργός πώς σκοπεύει να ενισχύσει τα Κέντρα Υγείας του νομού Μαγνησίας, ώστε να περιοριστούν τα δυσάρεστα περιστατικά που σημειώνονται επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα και τα οποία αναδεικνύουν τις δραματικές συνθήκες υπό τι οποίες λειτουργούν;».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου