ΤΟΠΙΚΑ

Δυσαρέσκεια συμβολαιογράφων για τη νέα τροπολογία για τους πλειστηριασμούς

δυσαρέσκεια-συμβολαιογράφων-για-τη-ν-371704

Παρά τις μεγάλες αντιδράσεις των συμβολαιογράφων για την τροποποίηση – συμπλήρωση διατάξεων του Κώδικα Συμβολαιογράφων (ν. 2830/2000) και επανακαθορισμό του νομοθετικού πλαισίου των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, ψηφίστηκε χθες κατά πλειοψηφία από τη Βουλή, η εν λόγω τροπολογία στη συζήτηση επί του συνόλου του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας.

Η ψήφιση της τροπολογίας, σύμφωνα με πληροφορίες έχει προκαλέσει διάχυτη δυσαρέσκεια στους περισσότερους από τους Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους της χώρας και στον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Εφετείου Λάρισας, καθώς οι συμβολαιογράφοι θεωρούν φωτογραφική τη εν λόγω τροποποίηση και γι’ αυτό είχαν ζητήσει την απόσυρσή της.

Από σύνολο εφτά συνολικά Συμβολαιογραφικών Συλλόγων στη χώρα, μόνο ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών ήταν εκείνος που δέχτηκε και πλήρωσε ποσό ύψους 20.000 ευρώ για τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη διενέργεια πλειστηριασμών.

Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Λάρισας, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχε δεχτεί να πληρώσει χρήματα για τη δημιουργία της πλατφόρμας, πιστεύοντας ακράδαντα ότι η πλατφόρμα πρέπει να είναι δημόσια και όχι ιδιωτική.

Οι συμβολαιογράφοι, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν κινητοποιηθεί και είχαν ενημερώσει τον πρόεδρο της Βουλής και όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.

Ερωτηθείς σχετικώς ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας, Γιάννης Κόνσουλας, ο οποίος στο επίμαχο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου είχε προτείνει η πλατφόρμα να λειτουργεί με ευθύνη του ΤΑΙΠΕΔ, είπε ότι οι συμβολαιογράφοι θα εξετάσουν από εδώ και στο εξής πώς θα κινηθούν.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας δεν λέει όχι στους πλειστηριασμούς, αλλά στη διαδικασία με την οποία επιλέχτηκε αυτοί να γίνονται.

Οι συμβολαιογράφοι ως νομικά πρόσωπά δημοσίου δικαίου, όπως επισημαίνεται από κύκλους συμβολαιογράφων, δεν είναι έμποροι προκειμένου να κερδίσουν κάτι από τη διαδικασία. Ούτε όμως και ένας ιδιώτης, μία εταιρεία ή ένα τραπεζικό ίδρυμα μπορεί να συμμετάσχει σε διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης, που είναι μέρος της απονομής της Δικαιοσύνης.

Ούτως η άλλως, όπως επισημάνθηκε, από την αναλογική αμοιβή ο συμβολαιογράφος κρατά το 15%. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι συμβολαιογράφοι είναι εκείνοι που παρέχουν τα εχέγγυα για να κινηθεί σύννομα η διαδικασία.

Η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά, όπως επισημάνθηκε, να βάλει μπροστά τους συμβολαιογράφους για τους πλειστηριασμούς, αν και η κυβέρνηση ήταν εκείνη που ψήφισε τον καινούργιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος εκτιμάται ότι φαλκιδεύει βάναυσα τα δικαιώματα των δανειοληπτών.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου