ΤΟΠΙΚΑ

Δεν πάει για πρόεδρος ο Ερντογάν

δεν-πάει-για-πρόεδρος-ο-ερντογάν-851206

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι δεν έχει εμμονή να γίνει πρόεδρος της δημοκρατίας και προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τις δηλώσεις του αρχηγού του γενικού επιτελείου, λέγοντας ότι ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ «μίλησε συνετά ως πολιτειακός παράγοντας».
Την ώρα που ο στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ έδινε τη γνωστή πλέον συνέντευξη ο Τούρκος πρωθυπουργός βρισκόταν σε σύσκεψη με βουλευτές του κόμματος του, απευθυνόμενος στους οποίους φέρεται να είπε σύμφωνα με τη Radikal: «Δεν έχω εμμονή με το προεδρικό μέγαρο» (Στην πραγματικότητα μίλησε σε πιο λαϊκό ύφος, όπως άλλωστε συνηθίζει, λέγοντας ακριβώς: «Ο καημός αυτού του φτωχού δεν είναι το προεδρικό»).
«Δεν έχω εμμονή να γίνω πρόεδρος ή πρωθυπουργός. Η εμμονή μου είναι να γίνει αυτή η χώρα ένας τόπος που οι πολίτες θα απολαμβάνουν να ζουν» συμπλήρωσε.
Ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ παρενέβη και στην επικείμενη εκλογή προέδρου της δημοκρατίας, αποφεύγοντας πάντως να αναφερθεί ευθέως στην κυοφορούμενη υποψηφιότητα του νυν πρωθυπουργού, οι ισλαμιστικές καταβολές του οποίου προκαλούν την αντίδραση των ενόπλων δυνάμεων. Υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος της δημοκρατίας είναι παράλληλα και αρχιστράτηγος των ενόπλων δυνάμεων και υπέδειξε ότι το πρόσωπο που θα αναλάβει το ύπατο πολιτειακό αξίωμα θα πρέπει να «να ενστερνίζεται τις βασικές αρχές της τουρκικής δημοκρατίας, τον κοσμικό χαρακτήρα τους κράτους, τις δημοκρατικές και την ενότητα του κράτους, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, όχι μόνο στα λόγια άλλα και στην πράξη».
Ο Ερντογάν επιχείρησε να υποβαθμίσει την προειδοποίηση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων. «Ο κ. Γιασάρ Μπουγιούκανιτ αναφέρθηκε στα θέματα της δικής του ατζέντας. Κάποιοι δημοσιογράφοι προσπάθησαν να τον προκαλέσουν και να τον
κατευθύνουν σε μια διαφορετική κατεύθυνση, αλλά έδωσε συνετές απαντήσεις ως πολιτειακός παράγοντας. Δεν εγκατέλειψε την αντζέντα του. Αυτό ήταν θετικό» σχολίασε.
Η υποψηφιότητα του Τούρκου πρωθυπουργού προκαλεί τις αντιδράσεις των κεμαλικών κοσμικών κύκλων, λόγω των ισλαμιστικών ιδεολογικών καταβολών του κ. Ερντογάν. Σε περίπτωση που εκλεγεί θα είναι ο πρώτος πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας του οποίου η σύζυγος θα καλύπτει το κεφάλι της με την παραδοσιακή ισλαμική μαντήλα. Οι στρατηγοί ανησυχούν ότι ο κ. Ερντογάν θα προωθήσει τη δική του ισλαμική ατζέντα από τη θέση του προέδρου, ένα αξίωμα που μέχρι σήμερα θεωρείται ένα από τα προπύργια του κοσμικού κεμαλικού κράτους.
Οι υποψηφιότητες για την προεδρία της Δημοκρατίας πρέπει να κατατεθούν το αργότερο μέχρι τις 15 Απριλίου για να ξεκινήσει στη συνέχεια η εκλογική διαδικασία στην Εθνοσυνέλευση, ώστε ο νέος αρχηγός του τουρκικού κράτους να αναλάβει καθήκοντα στις 16 Μαΐου.

Τρόμαξε η Ευρώπη
Μετά την Ουάσινγκτον και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνεται στην Αγκυρα ζητώντας αυτοσυγκράτηση μπροστά στην κλιμακούμενη ένταση με τους Κούρδους και την προτροπή του Γιασάρ Μουγιούκανιτ στην τουρκική πολιτική ηγεσία να εγκρίνει στρατιωτική εισβολή στο βόρειο Ιράκ.
Η εκπρόσωπος επισήμανε πως οι Βρυξέλλες παρακολουθούν στενά την κατάσταση, αρνούμενη να σχολιάσει ευθέως τις δηλώσεις του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας στρατηγού Γιασάρ Μπουγιούκανιτ. Ζητά ειρηνική επίλυση των διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ.
«Η σταθερότητα του Ιράκ είναι προς το κοινό μας συμφέρον και η ΕΕ αναγνωρίζει τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην περιοχή και υπό αυτή την έννοια είναι σημαντικό να συνεχίσει η Τουρκία να έχει αυτό τον εποικοδομητικό ρόλο» επισήμανε η Κριστίνα Νάγκι.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου