ΤΟΠΙΚΑ

Στο προσκήνιο πάλι οι άδειες για τα μάρκετς

στο-προσκήνιο-πάλι-οι-άδειες-για-τα-μάρ-488732

Επανέρχεται και πάλι στην επικαιρότητα το θέμα του πολύπλοκου και ασαφούς θεσμικού πλαισίου το οποίο επιτρέπει να φυτρώνουν μεγάλα σούπερ μάρκετς μπροστά από κεντρικούς και πολυσύχναστους δρόμους που διασχίζουν τον οικιστικό ιστό του Βόλου και της Νέας Ιωνίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι το θέμα επαναφέρουν τις τελευταίες μέρες μηχανικοί της πόλης, οι οποίοι εγείρουν ερωτηματικά για την ανέγερση ενός ακόμη μεγάλου σούπερ μάρκετ, μέλος γνωστής αλυσίδας που δραστηριοποιείται στη Βόρειο Ελλάδα, σε πολυσύχναστο δρόμο της Νέας Ιωνίας και ειδικότερα στην οδό Παρασκευοπούλου, το δρόμο που συνδέει το Βόλο με τη Νέα Ιωνία, στην επέκταση της οδού Γιάννη Δήμου.
Οι τεχνικοί υποστηρίζουν ότι κακώς δόθηκε από την Πολεοδομία του Δήμου Νέας Ιωνίας άδεια ως «εμπορικό κατάστημα», από τη στιγμή που η περιοχή που γειτνιάζει με τη συνοικία της Αγίας Βαρβάρας; είναι περιοχή «Γενικής Κατοικίας» και ως εκ τούτου, όπως υποστηρίζουν οι ενιστάμενοι τεχνικοί, με βάση το άρθρο 3 του Π.Δ του ΄87, δεν επιτρέπονται χρήσεις που έχουν να κάνουν με σούπερ μάρκετς και πολυκαταστήματα.
Στη Νέα Ιωνία υποστηρίζουν ότι σε κάθε περίπτωση για το αν η νέα μονάδα είναι «εμπορικό κατάστημα» ή «σούπερ μάρκετ» θα κληθεί να αποφανθεί η Δημαρχιακή Επιτροπή του Δήμου στην οποία θα εισαχθεί το αίτημα της εταιρίας για την έκδοση της άδειας υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Σημειώνεται πως το θέμα δεν απασχολεί για πρώτη φορά την τοπική επικαιρότητα, καθώς πολλές έχει αποτελέσει αντικείμενο διιστάμενων απόψεων για αντίστοιχα «εμπορικά καταστήματα» που λειτουργούν ήδη στο Βόλο.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση για το σούπερ μάρκετ της αλυσίδας DIA που λειτουργεί από τις αρχές του χρόνου στο ύψος του Περιφερειακού, στην ισόπεδη διάβαση προς Άλλη Μεριά, και το οποίο είχε αποτελέσει σημείο τριβής τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, όσο και αντικείμενο ανταλλαγής επιστολών μεταξύ του Δήμου Βόλου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου.
 Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις τον Μάρτιο του 2009 ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, του Δήμου Γ. Δανηλόπουλος μετά από σχετική καταγγελία είχε στείλει για αυτοψία κλιμάκιο υπαλλήλων της υπηρεσίας που εποπτεύει, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η γνωστή αλυσίδα τροφίμων πουλούσε στους χώρους της και είδη ένδυσης, κάτι που δεν αναγράφονταν στην άδεια για «κατάστημα τροφίμων» που της χορηγήθηκε τόσο από τη Διεύθυνση Υγείας, όσο και από την αρμόδια υπηρεσία έκδοσης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος του Δήμου. Μετά από αυτοψία οι υπάλληλοι είχαν ότι τα συγκεκριμένα είδη που δεν αναγράφονταν στην άδεια του καταστήματος δεν πωλούνταν από το σούπερ μάρκετ και επομένως οι σχετικές καταγγελίες δεν ευσταθούσαν.
Το θέμα είχε προκύψει πριν από δύο χρόνια όταν ο τότε δημοτικός σύμβουλος και νυν Αντιδήμαρχος Γ. Δανηλόπουλος είχε καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόταση όπου ζητούσε εξηγήσεις για την έκδοση οικοδομικής άδειας «για κατάστημα τροφίμων» σε κτίσματα με ισόγειο και άνω όροφο συνολικού εμβαδού 1.600 τ.μ. Το ισόγειο του σούπερ μάρκετ καλύπτει εμβαδό 750 τ.μ., ενώ στον όροφο το εμβαδόν είναι 855 τ.μ.
 Ο κ. Δανηλόπουλος σημείωνε στην πρότασή του ήδη από τον περασμένο Ιούλιο του 2008, εκτός των άλλων, ότι στις πολεοδομικές μελέτες των επεκτάσεων των Βορείων Συνοικιών ότι οι Χρήσεις Γης που επιτρέπονται είναι της Γενικής Κατοικίας. Στις περιοχές χρήσεων Γενικής Κατοικίας δεν επιτρέπονται χρήσεις Μεγάλων Καταστημάτων (SuperMarkets). Το συγκεκριμένο κατάστημα που κατασκευάζεται στην περιοχή, συνολικής έκτασης περίπου 1.600 m2 (800 m2 στο ισόγειο και 800 m2 στον όροφο), «βαφτίστηκε» κατάστημα τροφίμων και κατάστημα και πήρε οικοδομική άδεια, αν και είναι γνωστό από την Νομολογία χρήσεων γης ότι καταστήματα πάνω από 600 m2 θεωρούνται μεγάλα καταστήματα (δηλαδή Super Markets)» .
 
Ο Αντιδήμαρχος Γιαν. Στάμος
Στην πρόταση Δανηλόπουλου είχε απαντήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου που συγκλήθηκε τον Οκτώβριο 2008 ο τότε αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γιάννης Στάμος.
Ο Αντιδήμαρχος Βόλου είχε υποστηρίξει ότι η άδεια οικοδομής που εκδόθηκε είναι «Νέο διώροφο κτήριο καταστημάτων με υπόγειο». Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα Τεύχος Δ΄ ΦΕΚ 275 Δ΄/ 27.3. ΄87, είχε πει στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γ. Στάμος, που αφορά στην έγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης των Βορείων Συνοικιών του Βόλου και στο άρθρο 3 στους οικοδομήσιμους χώρους της εν λόγω περιοχής επιτρέπονται:
α) Κατοικίες και ξενώνες δυναμικού μικρότερου των 20 κλινών
β) εμπορικά καταστήματα, προσωπικές υπηρεσίες
γ) εστιατόρια, αναψυκτήρια , ταβέρνες
δ) χώροι συναθροίσεως κοινού
ε) πολιτιστικά κτίρια
στ) κτήρια εκπαίδευσης
ζ) θρησκευτικοί χώροι
η) κτήρια κοινωνικής πρόνοιας
θ) κτήρια στάθμευσης και γήπεδα στάθμευσης
ι ) παιδικές χαρές
ια) επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης
ιβ) αθλητικές εγκαταστάσεις
 Στην ίδια συνεδρίαση ο τότε Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, απαντώντας στο σημερινό διάδοχό του που είχε υποστηρίξει ότι τα καταστήματα πάνω από 600 τ.μ. θεωρούνται μεγάλα καταστήματα (δηλαδή Super Markets), είχε αντιτείνει ότι πάνω από 600 τ.μ. είναι υποχρεωμένος ο κατασκευαστής να υποβάλει μόνον κυκλοφοριακή μελέτη, κάτι το οποίο έχει κάνει ήδη. Για το ίδιο θέμα ο κ. Στάμος είχε προσθέσει επίσης ότι όταν ο κατασκευαστής μετά την έκδοση της οικοδομικής αδείας φέρει προς έκδοση την έκδοση άδειας λειτουργίας ως σούπερ μάρκετ, θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα από το νόμο.
 
Υπάρχει ασάφεια του νόμου
 Μιλώντας τότε για το συγκεκριμένο θέμα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο τότε Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και νυν Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Στάμος είχε πει ότι όταν οι ιδιοκτήτες του διώροφου κτηρίου έφερναν προς έκδοση την άδεια λειτουργίας του «καταστήματος τροφίμων – κατάστημα», επειδή εμπίπτει στις διατάξεις των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος θα ζητηθεί από το Δήμο Βόλου γνωμάτευση από τα συναρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ για το χαρακτηρισμό του συγκεκριμένου ζητήματος. Κάτι που έπραξε λίγο αργότερα και ο διάδοχός του. Στείλαμε σχετικό ερώτημα στα Υπουργεία, είπε ο κ. Δανηλόπουλος, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει απάντηση, όπως τόνισε. Αυτό έγινε για να απεκδυθούν κάθε ευθύνης τα υπηρεσιακά και πολιτικά στελέχη της Πολεοδομίας του Δήμου και για την άρση της νομοθετικής ασάφειας που υπάρχει για τη λειτουργία των σούπερ μάρκετς όχι μόνο στο Βόλο, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Μία ασάφεια, που όπως υπογράμμισε δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες με το πρόσχημα του χαρακτηρισμού «κατάστημα τροφίμων» να υπερπηδούν τα εμπόδια και τους περιορισμούς που τίθενται από τις χρήσεις γης που επιτρέπονται σε περιοχές γενικής κατοικίας και να «φυτρώνουν» σούπερ μάρκετς και πολυκαταστήματα.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου