ΤΟΠΙΚΑ

«Πληγή» τα οικόπεδα -ζούγκλες για τη δημόσια υγεία των πολιτών

πληγή-τα-οικόπεδα-ζούγκλες-για-τη-δη-376429

«Πληγή» που αιμορραγεί… τα οικόπεδα – ζούγκλες στον Δήμο Βόλου. Μόνο μέσα στο τελευταίο δίμηνο, η Υπηρεσία Καθαριότητας έχει αναγκαστεί να παρέμβει σε 55 περιπτώσεις οικοπέδων, στο σύνολό τους μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα. Δαπανώνται εκατοντάδες εργατοώρες και όταν έρχεται η ώρα του… λογαριασμού, η Κτηματική Υπηρεσία, μέσω της οποίας αναζητούνται τα στοιχεία των ιδιοκτητών για να τους χρεωθεί η «λυπητερή», επικαλείται… προσωπικά δεδομένα και αφήνει το χρέος στον Δήμο!

Μόλις προχθές, στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ κατέφυγε απεγνωσμένος δημότης που κατήγγειλε ότι ετοιμόρροπο κτίριο σε οικόπεδο στο κέντρο της πόλης έχει μετατραπεί σε φωλιά τρωκτικών. Η δε, άγρια… βλάστηση καθιστά το οικόπεδο «βόμβα» σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς. Κι όλα αυτά ανάμεσα σε σπίτια στη συμβολή των οδών Αθανασίου Διάκου και Μαγνήτων.

Το συγκεκριμένο οικόπεδο, δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το μοναδικό, που συνιστά εστία μόλυνσης και κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία και περιουσία.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας του Δήμου Βόλου, Γιώργο Πράττο, η «μάχη» για τον καθαρισμό των οικοπέδων – ζούγκλες είναι διαρκής, ακόμη και μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα.

Σε διάστημα δύο μηνών, η υπηρεσία έχει αναγκαστεί να παρέμβει σε 55 περιπτώσεις οικοπέδων, τα οποία είχαν μετατραπεί σε ζούγκλες από την βλάστηση, «φιλοξενούσαν» τόνους σκουπιδιών και είχαν μετατραπεί σε φωλιές τρωκτικών ακόμη και φιδιών.

Παρεμβάσεις έγιναν σε επιπλέον 100 μικρότερες εκτάσεις, παραοικόπεδα. Το σύνολο των 55 παρεμβάσεων αφορά παντού μέσα στον αστικό ιστό. Όπως επισημαίνει ο κ. Πράττος, η κατάσταση είναι χαώδης στην περιφέρεια.

Για τον καθαρισμό οικοπέδων που οι ιδιοκτήτες τους εγκαταλείπουν, αδιαφορώντας για τα προβλήματα και τους κινδύνους που προκαλούν για άλλους συμπολίτες τους, χρεώνονται καθημερινά δεκάδες εργατοώρες στον δήμο. Σε κάθε οικόπεδο απασχολούνται τουλάχιστον 4-5 άτομα και μηχανήματα για τον καθαρισμό από τα χόρτα και τα σκουπίδια που πολλές φορές είναι «θαμμένα» κάτω από τη βλάστηση.

Κανονικά, ο κανονισμός καθαριότητας προβλέπει, ότι τα ακαθάριστα οικόπεδα καταγράφονται, εντοπίζονται οι ιδιοκτήτες τους που ειδοποιούνται ότι υποχρεούνται να προχωρήσουν στον άμεσο καθαρισμό τους, σε διαφορετική περίπτωση το κάνει ο δήμος και χρεώνει τα έξοδα στον ιδιώτη.

«Δυστυχώς, ελάχιστοι είναι οι ιδιοκτήτες τους οποίους μπορούμε να εντοπίσουμε και ακόμη πιο λίγοι εκείνοι που συμμορφώνονται», ανέφερε ο κ. Πράττος.

Στη συντριπτική πλειοψηφία, ο δήμος φροντίζει για τον καθαρισμό και επιβαρύνονται τα δημοτικά ταμεία με το κόστος. «Έχουμε δύο δυνατότητες να αναζητήσουμε τους ιδιοκτήτες. Μέσω της αστυνομίας που πολλές φορές δεν είναι δυνατό να εντοπίσει τους ιδιοκτήτες και μέσω της Κτηματικής, στα κεντρικά γραφεία στην Αθήνα, όπου υποτίθεται ότι έχουν πλήρη στοιχεία. Δυστυχώς από την Κτηματική επικαλούνται προσωπικά δεδομένα και αρνούνται να μας δώσουν στοιχεία, με αποτέλεσμα τα έξοδα να χρεώνονται τα δημοτικά ταμεία», ανέφερε ο κ. Πράττος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου