ΤΟΠΙΚΑ

Χτίζοντας ένα σχολείο για την Γκάνα ~ Ξεκίνησε η υλοποίηση του βραβευμένου πρότζεκτ

χτίζοντας-ένα-σχολείο-για-την-γκάνα-ξε-377837

Η Βολιώτισσα Λήδα Λιούπη μαζί με εθελοντές ανοίγουν «παράθυρο» στη μόρφωση

Ενα χρόνο μετά τη βράβευσή της, η Λήδα Λιούπη, βρίσκεται ως διπλωματούχος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στη μακρινή Γκάνα εδώ και δύο μήνες. Έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας μία φιλόδοξη αποστολή. Την κατασκευή ενός σχολείου στα πρότυπα των σχεδίων που εκπόνησε η ίδια μαζί με την Πένυ Στεργιοπούλου, τελειόφοιτη της αρχιτεκτονικής, όταν πήραν μέρος σε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και διακρίθηκαν.

Δίπλα της έχει την αδερφή της Άρτεμις, φοιτήτρια στο χημικό του ΑΠΘ που αναχώρησε από τον Βόλο πριν από δύο μόλις μέρες όπως και ο Θωμάς Μεϊκόπουλος, τελειόφοιτος του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, οι οποίοι θα εργαστούν εθελοντικά για την υλοποίηση του προγράμματος.

Η Λήδα ολοκλήρωσε πριν λίγους μήνες τις σπουδές της στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ η Πένυ είναι τελειόφοιτη στο ίδιο τμήμα. Πριν από ένα χρόνο τα δύο κορίτσια υπέβαλαν την πρότασή τους για την οικοδόμηση μίας σχολικής αίθουσας στο Abetenim, στο πλαίσιο ενός διεθνούς διαγωνισμού αρχιτεκτονικής που είχε προκηρυχτεί από την ΝΚΑ Foundation με θέμα «Ένα Σχολείο για την Γκάνα» και απέσπασαν εύφημο μνεία. Τώρα καλούνται να χτίσουν αυτό που σχεδίασαν.

Το εγχείρημα ήταν εξαρχής φιλόδοξο, καθώς η ομάδα έπρεπε να βρει η ίδια και τους οικονομικούς πόρους και το εργατικό δυναμικό, αλλά και να εμπλέξει την τοπική κοινότητα και τους αυριανούς μαθητές του σχολείου στη διαδικασία της κατασκευής.

Τα σχέδια που η Λήδα και η Πένυ επιμελήθηκαν και τώρα υλοποιούνται, περιλαμβάνουν κοιτώνες, σχολικές αίθουσες, γραφεία καθηγητών σε μικρά κτίρια, καθώς η δόμηση στην περιοχή είναι χαμηλής κλίμακας.

Η μη κυβερνητική οργάνωση ΝΚΑ Foundation βοήθησε να λυθούν διάφορα διαδικαστικά θέματα λόγω γλώσσας και οι δύο αρχιτεκτόνισσες να έρθουν σε επαφή με την τοπική κοινότητα. Παράλληλα, πριν αναχωρήσουν για την Γκάνα, ξεκίνησε η αναζήτηση χορηγιών καθώς το project δεν χρηματοδοτείται από κάπου. Διοργανώθηκαν Bazaar για να συγκεντρωθούν χρήματα, ενώ για να καλυφθούν τα έξοδα των υλικών υπάρχει ένα αρκετά μικρό budget, κάτι που ήταν και στις προϋποθέσεις του διαγωνισμού, όπου έπρεπε να κυμαίνεται σε συγκεκριμένα ποσά. Το συνολικό budget υπολογίζεται γύρω στα 12.000 δολάρια.

Η Βολιώτισσα Λήδα Λιούπη και η Πένυ Στεργιοπούλου βρίσκονται ήδη στην Γκάνα

Σχολική αίθουσα από πλαστικά μπουκάλια

Τα βασικά υλικά για την κατασκευή της σχολικής αίθουσας, χωρητικότητας 40 μαθητών, περιλαμβάνουν ανακυκλώσιμα υλικά, όπως μπουκάλια. Για την κατασκευή των τοίχων θα αξιοποιηθούν πλαστικά μπουκάλια γεμάτα με χώμα -σαν τούβλα- ενώ γυάλινα μπουκάλια θα χρησιμοποιηθούν σαν υαλότουβλα, προκειμένου να αφήνουν το φως να περνάει μέσα στην αίθουσα.

Τα σχέδια έγιναν με βάση τις περιβαλλοντικές πρακτικές της περιοχής, ενώ βάση του σχεδιασμού θα ανταποκρίνεται στο τροπικό κλίμα της χώρας. Εκτός από τον καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα που θα έχει το σχολείο, στο κτίριο θα γίνεται συλλογή βρόχινου νερού, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως πόσιμο όσο και για την άρδευση μικροκαλλιεργειών.

Το αγροτικό χωριό Αμπετενίμ χαρακτηρίζεται από έλλειψη βασικών υποδομών, ενώ μεγάλο ποσοστό των νέων ανθρώπων που απαρτίζουν την κοινότητα και τις γύρω αγροτικές περιοχές, δεν είναι σε θέση να διαβάσει ή να γράψει αφού δεν έχει λάβει ούτε τη στοιχειώδη σχολική εκπαίδευση.

Σημαντική η συνεισφορά των εθελοντών

Εξαρχής είχε καταστεί σαφές πως για την υλοποίηση του προγράμματος θα πρέπει να αναζητηθούν εθελοντές. Έτσι δημιουργήθηκε μια διεπιστημονική ομάδα σαράντα νέων εθελοντών, πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ αλλά και άλλες σχολές που ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή, και ανά γκρουπ ταξιδεύουν για 20 ημέρες στην Γκάνα ώστε να συνεισφέρουν εθελοντικά στο χτίσιμο της αίθουσας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι εθελοντές μπορούν να μείνουν όσο θέλουν, τουλάχιστον όμως δύο βδομάδες, γιατί απαιτείται ένα χρονικό διάστημα εξοικείωσης με τις τεχνικές. Μένουν σε ξενώνες στο Abetenim και τα έξοδα υπολογίζονται στα 80€ την εβδομάδα για διαμονή και φαγητό, ενώ 400€ είναι το κόστος συμμετοχής στο εργαστήριο και συνεισφοράς στο εγχείρημα.

Η Άρτεμις Λιούπη και ο Θωμάς Μεϊκόπουλος έφτασαν ήδη στη μακρινή Γκάνα εδώ και λίγες μέρες, συνεισφέροντας και εκείνοι στην υλοποίηση του προγράμματος που εκπόνησαν η Λήδα Λιούπη και η Πένυ Στεργιοπούλου με στόχο να αναβαθμίσουν την περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον από τον Βόλο να συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν εκδηλώσει και άλλοι εθελοντές.

Η Άρτεμις Λιούπη και ο Θωμάς Μεϊκόπουλος αναχώρησαν από τον Βόλο για να συμμετέχουν ως εθελοντές στην υλοποίηση του εγχειρήματος

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου