ΤΟΠΙΚΑ

Ενδιαφέρον στον Βόλο για φοιτητική στέγη ~ Φοιτητικός αέρας φύσηξε στην κτηματαγορά

ενδιαφέρον-στον-βόλο-για-φοιτητική-στ-377897

Είδος προς εξαφάνιση οι μονοκατοικίες – Σε πρώτη ζήτηση διαμερίσματα, δυάρια και τριάρια για επενδύσεις

Φοιτητικός αέρας «φύσηξε» στην κτηματαγορά του Βόλου. Αν και ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί τα μόρια για τα τμήματα στις σχολές στις οποίες θα εισαχθούν οι επιτυχόντες των πανελλαδικών εξετάσεων, η έρευνα για την ενοικίαση στέγης νέων φοιτητών έχει ξεκινήσει, ενώ ήδη φοιτούντες σε σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο μεταφέρονται σε στούντιο με καλύτερες ανέσεις.

Στο Βόλο αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμες πολλές γκαρσονιέρες με ικανοποιητικές τιμές, με επίπλωση και εξοπλισμό. Το προηγούμενο διάστημα οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων αναμόρφωσαν τα ακίνητά τους. Οι τιμές ενοικίασης ξεκινούν από 180 ευρώ και φτάνουν και τα 250 ευρώ ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα, την αυτονομία στη θέρμανση, την επίπλωση, τον εξοπλισμό. Οι τιμές παραμένουν σταθερές σε σχέση με πέρυσι.

Το φοιτητικό ενδιαφέρον «σηκώνει» την κτηματαγορά από μία δύσκολη χρονική περίοδο λόγω κρίσης. Αυτή την περίοδο η αγορά ακινήτων κινείται με διαμερίσματα δυάρια και τριάρια για ιδιόχρηση, με τους οικονομικούς μετανάστες που ζουν και εργάζονται χρόνια στην Ελλάδα να κάνουν κι αυτοί την εμφάνισή τους και να ετοιμάζονται για επενδύσεις. Η ζήτηση για την εξοχική κατοικία έχει εξαφανιστεί.

Αυξημένη ζήτηση στις γκαρσονιέρες

Αυξημένη κινητικότητα για την ενοικίαση γκαρσονιερών παρουσιάζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Καθημερινά δεκάδες φοιτητές τηλεφωνούν σε μεσιτικά γραφεία και ζητούν πληροφορίες, ενώ αρκετοί κάνουν και επιτόπιες επισκέψεις.

«Φοιτητές που είναι σίγουροι για τη σχολή στην οποία πρόκειται να εγγραφούν, επισκέπτονται την πόλη και κλείνουν στούντιο», ανέφερε η μεσίτρια Σοφία Χαλκιά.

Ταυτόχρονα υπάρχουν και πολλές μετακινήσεις. «Φοιτητές που ενδιαφέρονται να βελτιώσουν τις συνθήκες διαμονής τους ζητούν πληροφορίες και μεταφέρονται σε νέες γκαρσονιέρες», είπε η ίδια.

Αισθητή την παρουσία τους στην πόλη έχουν κάνει και Κύπριοι φοιτητές. «Έρχονται από την Κύπρο στον Βόλο και αρχίζουν την έρευνα», είπε από την πλευρά της η μεσίτρια Ρία Σκούρτη.

Η ίδια επισήμανε ότι «υπάρχει μεγάλη κινητικότητα για την αναζήτηση της φοιτητικής στέγης, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα στο τέλος Αυγούστου, με την ανακοίνωση των μορίων των τμημάτων των σχολών».

Φοιτητές που είναι σίγουροι για τη σχολή στην οποία πρόκειται να εγγραφούν, επισκέπτονται την πόλη και κλείνουν στούντιο

Σε ζήτηση δυάρια και τριάρια

Στο μεταξύ, λίγες διαθέσιμες για πώληση απέμειναν οι μονοκατοικίες στον Βόλο. Αν και συνεχίζει να υπάρχει ζήτηση, ωστόσο δεν υπάρχει η αντίστοιχη προσφορά.

«Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται σε δυάρια και τριάρια στο κέντρο της πόλης με ποσά της τάξεως των 50.000-60.000 ευρώ», είπε η κ Χαλκιά.

Το ενδιαφέρον που παρουσιάζεται έχει να κάνει κυρίως με επένδυση χρημάτων. «Οι αγοραστές θέλουν να αξιοποιήσουν τις καταθέσεις τους. Στρέφονται λοιπόν στην απόκτηση διαμερισμάτων, καθώς οι μονοκατοικίες που υπάρχουν προς διάθεση είναι όλες παλιές», επισήμανε η κ. Σκούρτη.

Μεταξύ του αγοραστικού κοινού, σύμφωνα με τις δύο μεσίτριες, υπάρχουν πλέον και πολλοί οικονομικοί μετανάστες, οι οποίοι ζουν και εργάζονται επί χρόνια στην Ελλάδα, και σήμερα που οι τιμές πώλησης των ακινήτων έχουν μειωθεί περαιτέρω έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν επιτέλους δική τους στέγη και να φύγουν από το ενοίκιο.

Yπάρχει μεγάλη κινητικότητα για την αναζήτηση της φοιτητικής στέγης, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο διάστημα

Ισχνό το ενδιαφέρον για την εξοχική κατοικία

Η οικονομική κρίση φαίνεται πλέον ότι έχει εξαφανίσει -τουλάχιστον στις περισσότερες από τις περιπτώσεις- το ενδιαφέρον αγοραστών για επενδύσεις στην εξοχική κατοικία, για τις οποίες φαίνεται ότι δεν υπάρχει ζήτηση ούτε και από ξένους επενδυτές.

Τα ποσά πώλησής της μπορεί να έχουν μειωθεί έως και 35%, όμως και πάλι παραμένουν υψηλά για το βαλάντιο των αγοραστών, ενώ ενδιαφέρον δεν υπάρχει ούτε και για τα αγροτεμάχια.

Η κτηματαγορά κατάφερε ωστόσο να σταθεροποιήσει την πορεία της, καταγράφοντας από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα ελαφριά τάση ανόδου. «Το ενδιαφέρον για το αστικό ακίνητο παραμένει σε σταθερά επίπεδα με μία ελαφριά τάση ανόδου. Πιο μεγάλα ακίνητα δεν πουλιούνται, ούτε και αγροτεμάχια, ακόμη και εντός του Βόλου», είπε η κ. Σκούρτη.

Η αγορά ακινήτων επιβιώνει σε ένα διαρκές μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Το φορολογικό σύστημα, η οικονομία της χώρας, η πολιτική της κατάσταση, σημείωσε περαιτέρω η κ. Χαλκιά, έχουν στρέψει τους επενδυτές προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου