ΤΟΠΙΚΑ

Υπαναχωρούν τώρα οι εργολήπτες ~ Ζητούν την ακύρωση του διαγωνισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

υπαναχωρούν-τώρα-οι-εργολήπτες-ζητού-379134

Με προσωπικές επιστολές αποσύρουν τις προσφορές τους – Γ. Πετράκος: «Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη»

Ανέκρουσαν πρύμνη οι εργολήπτες δημοσίων έργων μετά τις επιθέσεις κατά τεχνικών γραφείων που συνέβησαν από αντιεξουσιαστές στον απόηχο της προκαταρκτικής εξέτασης για τα επεισόδια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και μέσω της ΠΕΔΜΕΔΕ ζητούν ακύρωση του διαγωνισμού και επιστροφή των προσφορών που κατέθεσαν, με υπαρκτό πλέον τον κίνδυνο να χαθεί ένα έργο ζωτικής σημασίας για το ίδρυμα αλλά και την πόλη, μία ζωντανή πανεπιστημιούπολη. Χθες με προσωπικές τους επιστολές προς τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Π.Θ., η πλειοψηφία των εργοληπτών δημοσίων έργων, τα γραφεία των οποίων έγιναν στόχος επίθεσης, δηλώνουν ότι δεν θέλουν να ανοιχτούν οι προσφορές τους κι ότι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. «Εμείς συνεχίζουμε τον διαγωνισμό με βάση τη νομοθεσία», απαντά σε αυστηρό ύφος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Πετράκος.

Ενώ μετά τα απανωτά χτυπήματα στα επίμαχα τεχνικά γραφεία καταδίκαζαν την ομολογουμένως άδικη επίθεση κατά των ιδιοκτητών εργοληπτών, τώρα ζητούν από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να ακυρώσει ως μη νόμιμη τη όλη διαγωνιστική διαδικασία. Κάνουν λόγο για έλλειψη δέουσας επιμέλειας και παραλείψεις από πλευράς των αρμοδίων οργάνων του Πανεπιστημίου, και μάλιστα επιφυλάσσονται να ασκήσουν και κάθε νόμιμο δικαίωμά τους σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους, παρότι έχουν στο πλευρό τους τους τοπικούς φορείς προκειμένου η διαδικασία να συνεχιστεί.

Αυτό προκύπτει από την επιστολή που έστειλε στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας η Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, με την οποία συντάσσεται και το Περιφερειακό Τμήμα ΠΕΔΜΕΔΕ Μαγνησίας. Μάλιστα, η Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών ισχυρίζεται ότι είχε πλήρη άγνοια για τις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο όπου θα ανεγερθούν τα νέα κτίρια στα Παλιά που θα στεγάσουν τα τμήματα πολιτικών μηχανικών και μηχανολόγων μηχανικών, προκειμένου να στηρίξει το αίτημά της για την ακύρωση του διαγωνισμού.

Ερωτηθείς σχετικώς ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Μαγνησίας της ΠΕΔΜΔΕ Αλέξανδρος Καμπύλης, λέει ότι οι εργολήπτες μηχανικοί δεν είχαν γνώση για την κατάληψη χώρων, ώστε να ενημερώσουν και τους συναδέλφους τους εκτός Μαγνησίας. «Αν γνωρίζαμε για την κατάληψη Termita δεν θα παίρναμε μέρος στον διαγωνισμό. Επίσης, δεν ξέραμε και για τους διαπληκτισμούς με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πρέπει πρώτα να λύσει το πρόβλημα, όχι να το μεταθέτει σε άλλους», ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «εμείς δεν λέμε ότι δεν πρέπει να γίνει το έργο, αλλά όχι με αυτές τις συνθήκες. Διεκδικούμε έργα για να επιβιώσουμε όχι για να ξεσπιτώσουμε κάποιον. Αυτά πρέπει να γίνονται με εξασφαλισμένο δίκαιο για όλους. Δεν είμαστε ενάντια σε καμία κοινωνική ομάδα». Οι τεχνικές εταιρείες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, ενώ έχουν δίπλα τους όλους τους τοπικούς φορείς για τη συνέχιση της διαδικασίας, ζητούν ωστόσο, η μία μετά την άλλη την ανάκληση των προσφορών, ενώ η ΠΕΔΜΕΔΕ απειλεί τώρα να ασκήσει και κάθε νόμιμο δικαίωμά της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιθέσεις κατά των γραφείων τεχνικών εταιρειών συνεχίζονται μέχρι σήμερα, με αφισοκολλήσεις με απειλητικό περιεχόμενο και με τηλεφωνήματα στους ιδιοκτήτες τους, με αυστηρές προειδοποιήσεις προς τους ίδιους και τις οικογένειές τους σε περίπτωση που υλοποιηθεί το έργο.

Προσωπικές επιστολές

Τις δύο τελευταίες ημέρες κι ενώ οι επιθέσεις συνεχίζονται, η πλειοψηφία των εργοληπτών δημοσίων έργων έστειλε προσωπικές επιστολές στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ζητώντας να μην ανοιχτούν οι φάκελοί τους και δηλώνοντας ότι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.

«Είναι ζήτημα που θα χειριστεί η Τεχνική Υπηρεσία κατά τον νόμο», σχολίασε ο πρύτανης του Π.Θ., Γιώργος Πετράκος.

«Είναι απαράδεκτα»

Κληθείς να σχολιάσει το περιερχόμενο της επιστολής της ΠΕΔΜΕΔΕ, με την οποία ζητείται ακύρωση του διαγωνισμού και επιστροφή των φακέλων, ο κ. Πετράκος αναφέρει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Κακώς το ζητούν. Δεν πρόκειται να τους κάνουμε τη χάρη. Αυτά που λένε είναι απαράδεκτα και όσα ισχυρίζονται δεν στηρίζονται σε επιχειρήματα».

Ο ίδιος δηλώνει κατηγορηματικά ότι ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί: «Εμείς θα κάνουμε ό,τι προβλέπει ο νόμος. Ο διαγωνισμός συνεχίζεται κανονικά».

Σημειώνεται ότι η εργολαβία αφορά στην κατεδάφιση των παλιών κτιρίων στην περιοχή των Παλαιών, προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα για την κατασκευή δύο συγκροτημάτων κτιρίων της Πολυτεχνικής Σχολής, που θα στεγάσουν τα τμήματα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ και εκτός από το ότι θα προσφέρει θέσεις εργασίας, θα αναβαθμίσει μία ολόκληρη περιοχή στον κεντρικό ιστό της πόλης, και επιπλέον θα «απογειώσει» τη λειτουργία της πολυτεχνικής σχολής.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ – ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου