ΤΟΠΙΚΑ

Η μουσική ενώνει τους λαούς

η-μουσική-ενώνει-τους-λαούς-851206

Με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο θα πραγματοποιηθεί απόψε η απονομή των διακρίσεων στο πλαίσιο του Διαγωνισμών των φετινών “Ημερών Πλαγίαυλου” που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον εκατό περίπου σολίστ φλάουτου, από όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Στην κριτική επιτροπή του Διαγωνισμού, συμμετέχουν η Αν Κατρίν Χάϊντσμαν, σόλο φλαουτίστρια της Οπερας της Φρανκφούρτης, η οποία συμμετείχε και πέρσυ στην επιτροπή και έκανε μαθήματα mastrerclass, η Κριστίνα Φασμπέντερ από την όπερα του Βερολίνου, η Πατρίτσια Μόρις από την Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας του Λονδίνου και η Μαρλένα Δωρή σολίστα της Ορχήστρας των Χρωμάτων του Χατζηδάκι στην Αθήνα. Το υψηλό επίπεδο κριτών και συμμετεχόντων είναι ένα από τα σημεία αναφοράς του φετινού Φεστιβάλ, το οποίο “φιλοξενείται” στον Βόλο και την Νέα Ιωνία αντίστοιχα.
Η Κριστίνα Φασμπέντερ, η οποία συμμετέχει για πρώτη φορά στην Επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνισμού, δηλώνει ενθουσιασμένη από την περιοχή κι όπως αναφέρει χαρακτηριστικά “ οι άνθρωποι είναι πολύ φιλικοί, πολύ πολιτισμένοι, πολύ εγκάρδιοι, και μας υποδέχτηκαν παντού θερμά. Το Φεστιβάλ, συνεχίζει, είναι ένας διαγωνισμός καρδιάς και πιστεύω πως θα εξελιχθεί πολύ καλά. Η μουσική ανοίγει τους επικοινωνιακούς ορίζοντες και μου προσέφερε μια πολύ καλή εμπειρία, διότι γνώρισα έναν διαφορετικό πολιτισμό, μια άλλη περιοχή και τους κατοίκους της που αγαπούν την κλασική μουσική και αυτό το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον”. Ανάλογες θέσεις εκφράζει, μιλώντας στον “Τ” ο Βραζιλιάνος Βίτορ Ντενής, ο οποίος ομολογεί από την πλευρά του “είναι πολύ φιλική η περιοχή, η ατμόσφαιρα πολύ εγκάρδια και συμμετέχω με χαρά στον διαγωνισμό φλάουτου”.
Το σημερινό πρόγραμμα
Το σημερινό πρόγραμμα ανοίγει αυλαία στις 11 το πρωί, στο Θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής, όπου θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος και τρίτος γύρος όλων των κατηγοριών του Διαγωνισμού, που αφορούν ενήλικες, νέους και σύνολα. Στις 17.30 ακολουθεί συναυλία των Συνόλων Φλάουτου στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας υπό την διεύθυνση της Κατερίνας Τσεντς και στις 19.30 η αυλαία κλείνει με την απονομή βραβείων στους νικητές των Διαγωνισμών των Ημερών Πλαγίαυλου 2007, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας. Η βραδιά θα πλαισιωθεί από συναυλία για το “Φλάουτο και την Οπερα”, όπου σολίστες και διδάσκοντες του Φεστιβάλ παρουσιάζουν εισαγωγές, θέματα, διασκευές και ορχηστρικά αποσπάσματα από όπερες
Η φλαουτίστρια Ναταλία Γεράκη, η οποία επιμελείται τον σχεδιασμό των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι “οι Ημέρες Πλαγίαυλου είναι ένα σύνθετο και πολύπλευρο διεθνές Φεστιβάλ Φλάουτου, για το οποίο δουλέψαμε, με σκοπό να δημιουργήσουμε ένα χώρο που θα αποτελεί:Ένα φόρουμ ανταλλαγής μουσικών εμπειριών και προσωπικής εργασίας, μια τάξη για μαθητές και παιδαγωγούς, μια σκηνή για τους ερμηνευτές, ένα στίβο διαγωνισμού για τους νέους φλαουτίστες. Η ετήσια αυτή συνάντηση απευθύνεται σε όλους τους λάτρεις του φλάουτου αλλά και γενικότερα της μουσικής – επαγγελματίες, ερασιτέχνες, μαθητές, σπουδαστές, συναδέλφους, φίλους, συμπολίτες – και έχει οργανωθεί με τέτοιο τρόπο, που δύνανται όλοι να συμμετάσχουν ενεργά, ανεξαρτήτως γνώσεων και εμπειρίας”.
“Ένας ακόμα από τους κύριους στόχους μας, συνεχίζει, είναι να έρχονται οι Ελληνες φλαουτίστες σε επαφή με συναδέλφους άλλων χωρών, παρουσιάζοντας έτσι τη δουλειά τους σε διεθνές κοινό. Φέτος οι συμμετοχές στο Φεστιβάλ θα ξεπεράσουν τις εκατό – ένας σημαντικός αριθμός για μια διοργάνωση ενός τόσο εξειδικευμένου αντικείμενου. Εκτός από τους φλαουτίστες από όλα τα μέρη της Ελλάδας συμμετέχουν και συνάδελφοι από την Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ισραήλ, Βραζιλία, Ιαπωνία και Κορέα.
Για τη φετινή διεξαγωγή του Φεστιβάλ και τις μελλοντικές διοργανώσεις προβήκαμε μαζί με συναδέλφους στη σύσταση της πολιτιστικής εταιρείας «FluteArt», την οποία απαρτίζουν οι: Δημήτρης Φωτόπουλος (φλαουτίστας, παιδαγωγός), Νίκος Κουκής (μόνιμος φλαουτίστας της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης), Κατρίν Τσεντς (λέκτορας του Τμήματος Μουσικής Τέχνης και Επιστήμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας), Νίκος Νικόπουλος (μόνιμος α’ κορυφαίος φλαουτίστας της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής) και Ναταλία Γεράκη (α κορυφαία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης). Φέτος επίσης, πέρα από τη μόνιμη πλέον υποστήριξη και χορηγία του Πολιτιστικού Οργανισμού Ν. Ιωνίας Μαγνησίας (ΠΟΔΝΙ) και της Εταιρείας Κοινωνικής Παρέμβασης και Πολιτισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας (ΕΚΠΟΛ), την δουλεία μας στηρίζει και χορηγεί και το Υπουργείο Πολιτισμού, που έθεσε το Φεστιβάλ υπό την αιγίδα του. Τέλος, καταλήγει, θα είναι μεγάλη μας χαρά από τις εκδηλώσεις και συναυλίες του Φεστιβάλ να επωφεληθούν και οι κάτοικοι της πόλεις και γι αυτό προσκαλούμε τους πολίτες του Βόλου και Νέας Ιωνίας να τις παρακολουθήσουν”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου