ΤΟΠΙΚΑ

Νέα κόντρα Περιφέρειας και Νομαρχίας

νέα-κόντρα-περιφέρειας-και-νομαρχίας-851206

Για απόδοση ευθυνών, μετά την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για την υπερχείλιση της αποστραγγιστικής τάφρου της Κάρλας, προειδοποιεί ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο οποίος υποδεικνύει ως υπαίτιους τοπικούς παράγοντες που προχώρησαν σε αυθαίρετες παρεμβάσεις.
Ο περιφερειάρχης Φ. Γκούπας, δια του Γραφείου Τύπου, κάνει λόγο για εγκληματικές παρεμβάσεις αναρμόδιων, τους οποίους καλεί αντί να διαρρέουν στον τύπο πληροφορίες και να επιρρίπτουν ευθύνες, να αναζητήσουν τις πραγματικές ευθύνες σε όσους αυθαίρετα και παράνομα προβαίνουν σε πρόχειρες κατασκευές, αγνοώντας τις υποδείξεις των αρμόδιων υπηρεσιών.
Η υπερχείλιση της αποστραγγιστικής τάφρου της Κάρλας αποδίδεται από τον περιφερειάρχη στην αυθαίρετη παρέμβαση τοπικών παραγόντων, οι οποίοι παρά τη ρητή εντολή της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της αρμόδιας υπηρεσίας, τοποθέτησαν πρόχειρο θυρόφραγμα.
«Την Κυριακή του Πάσχα, αυτοί που παράνομα τοποθέτησαν του αυθαίρετο θυρόφραγμα, οι ίδιοι αναγκάστηκαν να το σηκώσουν, θέτοντας σε κίνδυνο την περιοχή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας αναφέρονται ακόμη τα εξής:
«Στις 6 Μαρτίου 2007, στη θέση Τ1 των έργων της λίμνης Κάρλας, πραγματοποιήθηκε ειδική συνάντηση, στην οποία εκτός από την Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετείχαν η ΕΥΔΕ Κάρλας του ΥΠΕΧΩΔΕ, ο Δήμος Κάρλας, ο ΤΟΕΒ Κάρλας και άλλοι εμπλεκόμενοι τοπικοί φορείς.
Στη συνάντηση οι τοπικοί φορείς της Κάρλας έθεσαν το αίτημα για την τοποθέτηση πρόχειρου θυροφράγματος στην τάφρο Τ1. Ο αρμόδιος μηχανικός της ΕΥΔΕ εξήγησε τους τεχνικούς κίνδυνους ενός τέτοιου εγχειρήματος, καθώς, όπως έκανε σαφές, η τοποθέτηση ενός πρόχειρου θυροφράγματος, που θα φράζει εντελώς την έξοδο της αποστραγγιστικής τάφρου προς τον Παγασητικό, σε περίπτωση ξαφνικής ροής μεγάλης ποσότητας νερού, θα δημιουργήσει υπερχείλιση και πλημμύρα.
Στη συνάντηση επίσης συμφωνήθηκε συγκεκριμένο σχέδιο ενεργειών για την κατασκευή του κατάλληλου έργου (αναβαθμός), για το οποίο ζητήθηκαν και εδόθησαν 20.000 ευρώ από το ΥΠΕΣΔΔΑ.
Έκτοτε υπήρξε αυθαίρετη παρέμβαση τοπικών παραγόντων, οι οποίοι παρά τη ρητή εντολή της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της αρμόδιας υπηρεσίας να μην τοποθετηθεί πρόχειρο θυρόφραγμα έκαναν ακριβώς αυτό, επιφέροντας με την ενέργειά τους τα γνωστά αποτελέσματα.
Είναι δε αξιοσημείωτο ότι για την αυθαίρετη τοποθέτηση του θυροφράγματος η οποία προκάλεσε πλημμύρα σε χωράφια της παρακάρλιας περιοχής, δεν υπήρξε η παραμικρή ενημέρωση τόσο της Περιφέρειας και της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, όσο και του Φορέα Διαχείρισης.
Επιπλέον, πρέπει να καταστεί σαφές πως τα αντλιοστάσια της Κάρλας είναι ακόμη υπό κατασκευή, δεν έχουν παραληφθεί από την υπηρεσία του, συνεπώς δεν μπορούν ακόμη να δοθούν σε χρήση στον Φορέα Διαχείρισης.
Ως εκ τούτου πρέπει να καταστεί σαφές πως σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει νερό που σπαταλάται. Τα νερά που διοχετεύονται στον Παγασητικό είναι εκτός της Κάρλας και όσο οι εργασίες για την ανασύσταση της λίμνης εκτελούνται, δεν υπάρχει τεχνικός τρόπος να συγκρατηθούν τα νερά στον ταμιευτήρα της Κάρλας.
Το υδραυλικό σύστημα της Κάρλας λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο από το 1960 και όταν υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα, τα νερά διοχετεύονται μέσω της θολωτής σήραγγας στον Παγασητικό.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση συνέβη κάτι διαφορετικό. Υπήρξε πλημμυρικό φαινόμενο και αν δεν είχαν διοχετευθεί τα νερά μέσω της θολωτής σήραγγας στον Παγασητικό, θα πλημμύριζαν τα παρακάρλια χωριά».
Η ανακοίνωση καταλήγει:
«Έχουμε δεσμευτεί ως Κυβέρνηση και για τη σωστή κατασκευή του έργου της Κάρλας και για την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων στη Θεσσαλία.
Η σοβαρή, αποτελεσματική και υπεύθυνη δουλειά της Περιφέρειας Θεσσαλίας δεν μπορεί να αμφισβητείται από αναρμόδιους, που φωνάζουν μόνο για να προκαλέσουν εντυπωσιασμό στην κοινή γνώμη, ενώ οι ίδιοι έχουν κάνει προηγουμένως εγκληματικές παρεμβάσεις.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου