ΤΟΠΙΚΑ

Απεργούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

απεργούν-οι-ξενοδοχοϋπάλληλοι-388208

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Το κοινό αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία για το σύνολο των 500 και πλέον εργαζομένων στους κλάδους του επισιτισμού και του τουρισμού κυριαρχεί στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση που διοργανώνεται από την Επιτροπή Αγώνα Επισιτισμού – Τουρισμού του ΠΑΜΕ στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Πανεπιστημίου. Τα μέλη του ΠΑΜΕ απευθύνουν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων, και περιλαμβάνει πικετοφορία και ενημερωτική εξόρμηση στους χώρους εστίασης στο κέντρο της πόλης.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με αφορμή τη σημερινή απεργία, που έχει πανελλαδικό χαρακτήρα, εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα Επισιτισμού – Τουρισμού του ΠΑΜΕ παραχώρησαν χθες συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, δηλώνοντας την αντίθεσή τους απέναντι σε κάθε μορφή ελαστικής εργασίας.

Τις θέσεις τους ανέπτυξαν οι: Γιώργος Μαστρογιάννης, μέλος του ΔΣ Επισιτισμού, Κωνσταντίνος Γκουντέλιας, επίσης μέλος του ΔΣ Επισιτισμού και η Αγαθή Μανίκα, μέλος του Σωματείου Επισιτισμού, καλώντας τους εργαζόμενους να ενώσουν τη φωνή τους και να διεκδικήσουν τα αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσαν οι ίδιοι, «χιλιάδες εποχιακά εργαζόμενοι έχουν εισόδημα 4.000 ευρώ, δηλαδή λιγότερα από 330 ευρώ το μήνα. Ο μάγειρας και ο σερβιτόρος που ταΐζουν πάνω από 300 άτομα τη φορά, αμείβονται με λιγότερα από 30 ευρώ τη μέρα. Η καμαριέρα που τακτοποιεί πάνω από 25 δωμάτια, πότε στο 8ωρο, πότε στο 10ωρο, πότε στο 12ωρο, αμείβεται στην καλύτερη περίπτωση με 20 ευρώ».

Η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ αποτελεί κάλεσμα για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδου του τουρισμού – επισιτισμού, προκειμένου να διεκδικήσουν:

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Ίση αμοιβή, για ίση εργασία. Καμιά διάκριση με βάση το φύλο, τη φυλή, την ηλικία, την εθνικότητα. Υποχρεωτικότητα, επέκταση σε όλη τη χώρα των ΣΣΕ και ισχύ της ευνοϊκότερης σύμβασης. 7ωρο, 5θήμερο, 35ωρο με μισθούς που να ανταποκρίνονται στο σημερινό επίπεδο διαβίωσης με βάση τις δυνατότητες από την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας. Επαναφορά των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και ένταξη και άλλων ειδικοτήτων. Επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία και του τρόπου υπολογισμού όπως ήταν πριν από την κρίση. Επέκτασή του σε όλο τον κλάδο του τουρισμού – επισιτισμού.

Παράλληλα αιτήματα είναι: Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές δουλειάς, τα δουλεμπορικά, η ενοικιαζόμενη εργασία. Η πρακτική των σπουδαστών των σχολών του κλάδου να αμείβεται σύμφωνα με τη ΣΣΕ και να είναι εργασία 6ωρη, 5θημερη 30ωρη. Να γίνουν αυστηρότερα τα μέτρα για την απλήρωτη κι ανασφάλιστη δουλειά. Επίδομα ανεργίας για τους εποχικούς 600 ευρώ τον μήνα μέχρι να επαναπροσληφθούν. Ο χρόνος ανεργίας να προσμετράτε ως κανονικός χρόνος για τη συνταξιοδότηση.

Τέλος, η λήψη μέτρων που να διασφαλίζουν την πρόληψη, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς. Κατάργηση των ενώσεων προσώπων που δημιουργούν οι εργοδότες για να υπογράφουν μειώσεις μισθών. Κατάργηση των κάθε λογής δουλεμπορικών, για να έχουμε όλοι δουλειά με δικαιώματα. Φτηνές και ποιοτικές διακοπές και αναψυχή για όλους τους εργαζόμενους, για όλο το λαό.

Ανακοίνωση του Σωματείου Επισιτισμού – Τουρισμού Μαγνησίας

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Διοίκηση του Σωματείου Επισιτισμού – Τουρισμού Ν. Μαγνησίας καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στη σημερινή 24ωρη απεργία που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ), «ενάντια στον εργασιακό Μεσαίωνα που επικρατεί στον κλάδο», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά. Παράλληλα στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος για: «Απορρύθμιση και χειραγώγηση των εργασιακών σχέσεων. Μισθολογική ανισότητα, με συνεχή και βίαιη αποειδίκευση των κλαδικών ειδικοτήτων σε όρους εργασίας και αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη. Γενικευμένη ανασφάλεια από την επιβολή ενός νέου εργασιακού μοντέλου χαμηλού εργασιακού κόστους, σε συνδυασμό με ευελιξία και περιορισμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και αρπαγή των εισφορών, των αποθεματικών και της περιουσίας του Ταμείου Πρόνοιας Ξενοδοχοϋπαλλήλων, με αυθαίρετο νέο κούρεμα στο εφάπαξ που κατέληξε και κάτω από τη σημερινή αξία των εισφορών των ασφαλισμένων αλλά και με παράλληλη κατάργηση της 20ετίας».

Συμπαρατάσσονται οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

Ανακοίνωση εξέδωσε με αφορμή τη σημερινή απεργία και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Μαγνησίας, επισημαίνοντας ότι «θέλουμε υγιή τουρισμό και όχι τουριστικά κάτεργα στην Ελλάδα».

Η διοίκηση του σωματείου τονίζει ότι είναι πολύ βαρύ το τίμημα που καλούνται να σηκώσουν στις πλάτες τους οι 340.000 και πλέον απασχολούμενοι του κλάδου. «Οι ώρες στη δουλειά είναι πολλές, οι αμοιβές μικρές. Πολλοί Έλληνες απασχολούνται παράνομα, δεν έχουν ασφαλιστική προστασία και μπορούν εύκολα να απολυθούν. Τα ρεκόρ και τα κέρδη βασίζονται σε εργαζόμενους που δουλεύουν υπερβολικά και υφίστανται εκμετάλλευση, ενώ πολλοί από αυτούς καταρρέουν από εξάντληση», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου