ΤΟΠΙΚΑ

Κρύβουν τους ανασφάλιστους σε βυτία!!!

κρύβουν-τους-ανασφάλιστους-σε-βυτία-479677

Σε βυτία, παλιές αποθήκες ακόμη και στα χωράφια…  τρέχουν να κρυφτούν για να αποφύγουν τον έλεγχο του ΙΚΑ ή της Επιθεώρησης Εργασίας εργαζόμενοι που για ένα κομμάτι ψωμί απασχολούνται ανασφάλιστοι σε διάφορους κλάδους αλλά και  επιχειρήσεις στο Βόλο και ολόκληρο το Νομό.
 
 
Κωμικοτραγικές καταστάσεις περιλαμβάνουν οι αφηγήσεις στελεχών του ΙΚΑ και της Επιθεώρησης Εργασίας που έχουν κατά καιρούς γίνει μάρτυρες απίστευτων σκηνικών από όσους μηχανεύονται διάφορους τρόπους για να αποφύγουν ελέγχους.
Όταν πριν από μερικές εβδομάδες μία παρέα πέντε ατόμων μπήκε σε θερινό μαγαζί εστίασης, όπου η διασκέδαση κάθε βράδυ «χτυπάει κόκκινο», σε ένα από τα όμορφα νησιά των Σποράδων, η πρώτη εντύπωση ήταν πως επρόκειτο για πελάτες. Χρειάστηκε  μόνο να δείξουν στον πρώτο σερβιτόρο  που πέρασε από μπροστά τους το ειδικό σήμα ελέγχων του ΙΚΑ, για να ακολουθήσει στη συνέχεια πανδαιμόνιο. Οι εργαζόμενοι που αντιλήφθηκαν την ιδιότητα των ανδρών άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι προς την πίσω πόρτα της επιχείρησης και… χάθηκαν από προσώπου γης. Το «σήμα» έπεσε γρήγορα και στους υπόλοιπους υπαλλήλους, οι οποίοι έσπευσαν να γίνουν άφαντοι για να γλυτώσουν τον έλεγχο.
Το περιστατικό είναι πραγματικό αλλά όχι το μοναδικό, αφού σε αρκετές επιχειρήσεις όχι μόνο εστίασης αλλά και εργοστάσια «ανθεί» η απασχόληση αλλοδαπών αλλά και γηγενών με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών ή χωρίς καθόλου ασφάλιση.
Σε «βυτίο» που χρησιμοποιείται στο χώρο παραγωγής βρήκαν «απάγκιο» αλλοδαποί προκειμένου να μην καταγραφούν κατά τη διάρκεια ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ σε άλλη επιχείρηση άρχισαν να τρέχουν προς τα χωράφια… για να μη γίνουν αντιληπτοί.
Σε άλλη δε περίπτωση υπήρξαν επιχειρήσεις που «σφραγίστηκε» η πύλη…  μέχρι να εξαφανιστούν οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι και να ξεκινήσει ο έλεγχος.
«Δεν είναι δυνατόν οι υπάλληλοι του ΙΚΑ, που ούτως ή άλλως δεν επαρκούν για τους ελέγχους, να κάνουν τους ακροβάτες ή τους μυστικούς πράκτορες για να πατάξουν τη φοροδιαφυγή» λέει με αρκετή δόση σκωπτικού χιούμορ ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΙΚΑ Μαγνησίας Δημήτρης Κουτσούκος.
 
Μονόδρομος οι μικτοί έλεγχοι….
Από τις αρχές του καλοκαιριού πάντως τα μικτά κλιμάκια της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης μαζί με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) έχουν πραγματοποιήσει πολλές εφόδους σε εποχικές επιχειρήσεις – εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, καφετέριες, beach bar στη χερσαία και τη νησιωτική Μαγνησία,   καταγράφοντας τις αυξητικές διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο της μαύρης εργασίας στην περιοχή μας.
 «Δεν μπορεί η κάθε κυβέρνηση να μιλάει για προβληματικά ασφαλιστικά ταμεία, να προωθείται η μείωση των κοινωνικών παροχών και την ίδια στιγμή να επιτρέπουν να διαφεύγουν από τα ταμεία τέτοια τεράστια ποσά ή καλύτερα να τα χαρίζουν στους βιομήχανους και τους εφοπλιστές. Πρέπει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση  να πάρει τέλος, να δικαιωθούν οι εργαζόμενοι και βέβαια να αποτελέσει τον κανόνα για άλλες παρόμοιες περιπτώσεις" εκτιμά ο Δημ. Κουτσούκος.
Στους  περισσότερους εργασιακούς χώρους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης του πογκρόμ απολύσεων και συρρίκνωσης προσωπικού επικρατεί πλέον κλίμα τρομοκρατίας. Οι εργαζόμενοι αποδέχονται ακόμη και τις πιο δύσκολες συνθήκες, γιατί φοβούνται πως αν διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, θα μπουν στη μαύρη λίστα και δεν θα μπορούν να βρουν δουλειά.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαδικασία που ακολουθείται σε περίπτωση καταγγελίας: Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία η Επιθεώρηση Εργασίας σε περίπτωση που διαπιστώσει ανασφάλιστη εργασία καλεί τον εργαζόμενο και τον εργοδότη για διαπραγμάτευση. Συνήθως ο εργοδότης διαψεύδει κατηγορηματικά τα πάντα και ακολουθεί η δικαστική οδός, όπου οι καταγγέλλοντες καλούν ως μάρτυρες όποιους συναδέλφους τους τολμήσουν να πουν την αλήθεια.

«Αν η Επιθεώρηση Εργασίας είχε το ανάλογο προσωπικό  θα είχαν αποκαλυφθεί δεκάδες περιπτώσεις μαύρης εργασίας» λένε και ξαναλένε οι συνδικαλιστές, που επιμένουν ότι θα πρέπει άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο να βάλει σε πρώτη προτεραιότητα όπως έχει δεσμευθεί την πρόσληψη προσωπικού για να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι της Υπηρεσίας αυτοβούλως.

 
Βόμβα…  στα θεμέλια των ασφαλιστικών ταμείων…
Στο Βόλο η εισφοροδιαφυγή έχει χτυπήσει «κόκκινο»   εδώ και μία δεκαετία, ενώ τα βεβαιωθέντα χρέη έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη την ώρα που το Κράτος αναζητά έσοδα για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους. 
Τα βεβαιωθέντα χρέη χωρίς ακόμη να έχει γίνει νέα επικαιροποίηση υπολογίζονται στα 45 εκ. ευρώ. Πρόκειται για οφειλές προς το ΙΚΑ που βαραίνουν κοινές επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες οικοδομές, καθώς και φυσικά πρόσωπα. Την ίδια ώρα 4 στους δέκα μόνο πληρώνουν κανονικά ασφαλιστικές εισφορές από κοινές επιχειρήσεις, ενώ η μαύρη εργασία οργιάζει και στις οικοδομές  στο Βόλο αλλά και την περιοχή του Πηλίου.
Η εισφοροδιαφυγή οφείλεται κυρίως στην έλλειψη ελεγκτικού μηχανισμού αλλά και μηχανοργάνωσης σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ κ. Δημ . Κουτσούκο. Επιπλέον εγκύκλιος του 1999 περιορίζει τους ελέγχους στις επιχειρήσεις, ενώ από τις διαφορές και μόνο που καλούνται να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις με τις διάφορες ρυθμίσεις χάνεται ένα ποσό 80 εκ. ευρώ ετησίως.
“Ακούμε διαρκώς μεγάλα λόγια για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, όμως επί της ουσίας όλα επαφίενται στο φιλότιμο και την ευσυνειδησία του προσωπικού. Εάν πράγματι ήθελαν οι κυβερνήσεις να λύσουν το Ασφαλιστικό και να γίνουν βιώσιμα τα ταμεία δεν είχαν παρά να ασχοληθούν σοβαρά με το μεγάλο πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής” επισημαίνει ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΙΚΑ Κουτσούκος, κρατώντας επιφυλάξεις εάν και κατά πόσο και αυτή τη φορά μετά τις εξαγγελίες των αρμοδίων θα επιχειρηθεί επί της ουσίας πια να «μπει βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο».
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου