ΤΟΠΙΚΑ

Φοιτητές από όλη την Ελλάδα στο Οικονομικό του Βόλου

φοιτητές-από-όλη-την-ελλάδα-στο-οικονο-396476

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το 24ο Θερινό Σχολείο – Συνέδριο με θέμα «Δυναμικά συστήματα και πολυπλοκότητα», που ξεκίνησε χθες στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο κτήριο Ματσάγγου, με τη συμμετοχή σαράντα πέντε φοιτητών και είκοσι, περίπου, προσκεκλημένων ομιλητών.

Οι φοιτητές που παρακολουθούν τις εργασίες, προέρχονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας με σημείο συνάντησης τον Βόλο, όπου θα παραμείνουν έως και την επόμενη Παρασκευή 21 Ιουλίου.

Η παραπάνω διοργάνωση αναλύει επί της ουσίας τη σύγχρονη γνώση σε συνάρτηση με τις εφαρμογές των μαθηματικών μοντέλων στην καθημερινότητά μας, σε ένα ευρύ πεδίο που εκτείνεται από την παραγωγή μέχρι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την καλύτερη απόδοση των κινητήρων, τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κλπ.

Σημαντικοί επιστήμονες συμμετέχουν στο συνέδριο

«Για να διαχειριστούμε καλύτερα όλα τα παραπάνω, έχουν αναπτυχθεί πολλά μαθηματικά μοντέλα που παρουσιάζονται στους φοιτητές, γιατί κυρίως το θερινό σχολείο απευθύνεται σε φοιτητές προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες, καθώς επίσης και νέους ερευνητές. Παράλληλα έχει τη συνιστώσα συνεδρίου, στο οποίο μπορούν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους έμπειροι ερευνητές», όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Θόδωρος Καρακασίδης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της οργανωτικής επιτροπής.

Βασικός στόχος είναι να δοθεί καινούργια γνώση και νέους ορίζοντες στους νέους, διότι ειδικά στις μέρες μας «είναι σημαντικό να δει κανείς πώς μπορεί να χρησιμοποιήσει τα μαθηματικά εργαλεία σε εφαρμοσμένες περιοχές, στην καθημερινότητα και αντιστρόφως, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο μια όσμωση μεταξύ του πρακτικού και του θεωρητικού σκέλους», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Τα μαθηματικά εργαλεία, μέσω του παραπάνω συνεδρίου αποκτούν ενδιαφέρον, διότι εξετάζονται από διαφορετικό πρίσμα και εφαρμόζονται σε περιοχές όπως τα μαθηματικά, η φυσική, η χημεία, η οργάνωση διαφόρων πεδίων όπως τα κοινωνικά συστήματα αλλά και η παραγωγή.

Άλλωστε, είναι κοινά αποδεκτό ότι τα μαθηματικά υπάρχουν παντού, σε όλες τις εκφάνσεις της επιστήμης και της καθημερινότητας και γι’ αυτό τον λόγο κρίνεται επιβεβλημένη η συσχέτισή τους με τη σύγχρονη γνώση, αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου