ΤΟΠΙΚΑ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η γιορτή Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

μεγάλη-επιτυχία-σημείωσε-η-γιορτή-αστ-398617

Του Χρήστου Μαυρομμάτη

Με την απονομή των χρηματικών βραβείων στους πρωτεύσαντες μαθητές του Πανελληνίου Διαγωνισμού Αστρονομίας Γυμνασίων, Λυκείων και, εφέτος, για πρώτη φορά του Δημοτικού, αλλά και της Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως, πραγματοποιήθηκε η πανηγυρική τελετή της λήξεως της δραστηριότητας της Εταιρείας Αστρονομίας Βόλου το 2017, με την επίδοση και των πτυχίων τριετούς φοιτήσεως στους μαθητές του Βόλου και της Ελλάδας.

Το αμφιθέατρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γαλλικό Ινστιτούτο), γέμισε από γονείς και μαθητές που συνόδεψαν τα παιδιά τους από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Μεσολόγγι, Ναύπακτο, Γιάννενα, Ηγουμενίτσα, Βέροια, Κατερίνη, Νάουσα, Κιλκίς, Λάρισα, Βόλο και άλλες μικρότερες πόλεις της Ελλάδας, που κυριολεκτικά κατέκλυσαν το αμφιθέατρο το περασμένο Σάββατο στις 8 η ώρα της 9/7/2017.

Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο γραμματέας της Εταιρείας κ. Λουκάς Ζαχείλας, καθηγητής του Παν/μίου Θεσσαλίας, ο οποίος ανέπτυξε τους σκοπούς και τις δραστηριότητες της Εταιρείας Αστρονομίας Βόλου και ιδιαίτερα τη διάδοση της Αστρονομίας μετά την κατάργηση του μαθήματος από τα σχολεία. Ήταν η σοβαρότερη επιστήμη από την αρχαιότητα με τον Αρίσταρχο τον Σάμιο, τον Ίππαρχο και αργότερα μελετώντας τους, τον Κέπλερ και τον Γαλιλαίο, και τον προηγούμενο αιώνα τον Αϊνστάιν, τον Χαμπλ και τον Χοκινγκ, τεράστιοι επιστήμονες της ανθρωπότητας, που έθεσαν τις βάσεις για τις μεγάλες ανακαλύψεις, όλες στην υπηρεσία της ανθρωπότητος.

Έπειτα πήρε το λόγο, ο πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας Βόλου κ. Κων/ντίνος Μαυρομμάτης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους, ιδίως εκείνους που ήλθαν στην τελετή από μακριά, ευχαρίστησε και το Ίδρυμα Ωνάση τον μέγα χορηγό, που χρηματοδοτεί, κάθε χρόνο τον μαθητικό αυτό διαγωνισμό και την αποστολή των δύο μαθητών στη ΝΑΣΑ και τους πέντε μαθητές στην Ολυμπιάδα, ευχαρίστησε και τους άλλους χορηγούς: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δήμο Βόλου, Πλανητάριο Θεσσαλονίκης και Δημήτρη Τσάμπουρα και την Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία, ευχήθηκε και παρότρυνε τα παιδιά να συνεχίσουν τον εμπλουτισμό των γνώσεών τους στην Αστρονομία, που διευρύνει τη μόρφωσή τους.

Στο βήμα, κατόπιν, ανέβηκε ο αντιδήμαρχος Βόλου κ. Απόστολος Γαλάτης, ο οποίος τόνισε την εξαιρετική δουλειά που κάνει η Εταιρεία Αστρονομίας στον Βόλο, με τις ποικίλες δραστηριότητές της και αναφέρθηκε στη συμπαράσταση του δήμου στην Εταιρεία. Πιστεύουμε και πάλι να ενδιαφερθεί, ώστε σύντομα να αποκτήσει στο «Σωρό» στη θέση «Σταυρός», ιδιόκτητο χώρο 15 στρεμμάτων για Αστεροσκοπείο, όπου σήμερα γίνονται κυρίως οι παρατηρήσεις της Εταιρείας και έτσι να κάνει πραγματικότητα, την από χρόνια επιθυμία των μελών της.

Τον λόγο έπειτα πήρε ο αντιπρύτανης του Παν/μίου Θεσσαλίας κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης, ο οποίος τόνισε ότι το Παν/μιο Θεσσαλίας συμμετέχει στη δραστηριότητα της Εταιρείας με τον καθηγητή του κ. Λουκά Ζαχείλα και με τη φιλοξενία σε κτήριο του Πανεπιστημίου, την έδρα της Εταιρείας. Έτσι βοηθούμε την Εταιρεία Αστρονομίας να αναπτυχθεί με όλα τα μέσα που διαθέτουμε.

Εκ μέρους της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας και του Πλανηταρίου Θεσσαλονίκης, σημαντικών χορηγών της Εταιρείας, μίλησε ο κ. Πάνος Πάτσης, ο οποίος παραδέχθηκε τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει επί εικοσαετία η Εταιρεία Αστρονομίας Βόλου για τη διάδοση της Αστρονομίας στην Ελλάδα, αλλά παράλληλα συνεργάζεται και Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία με το περιοδικό «Ίππαρχος», που εκδίδει και το Πλανητάριο Θεσσαλονίκης με πλήθος σχετικά με την Αστρονομία θέματα, που παρουσιάζει και τα τηλεσκόπια και άλλα σχετικά όργανα του καταστήματος του κ. Δημητρίου Τσάμπουρα, που δωρεάν προσφέρει στην εκδήλωση αυτή, και θα κληρωθούν χωριστά για το Λύκειο-Γυμνάσιο το μεγάλο τηλεσκόπιο, και για το Δημοτικό το μικρό τηλεσκόπιο στο τέλος της τελετής.

Στη συνέχεια, οι δύο περσινοί μαθητές που μετέβησαν στη ΝΑΣΑ και την Ολυμπιάδα των Ινδιών, περιέγραψαν τις εντυπώσεις τους από τη δεκαήμερη επίσκεψή τους στις εγκαταστάσεις της ΝΑΣΑ, και με προβολές και εξηγήσεις για τα πειράματα που έλαβαν μέρος, τις ασκήσεις και τις εργασίες που εκτέλεσαν, σε συνθήκες του διαστήματος και τέλος ευχαρίστησαν τους καθηγητές και την εταιρεία, που τους χάρισαν αυτή τη μοναδική εμπειρία στη ζωή τους.

Κατόπιν δόθηκαν τα χρηματικά βραβεία και οι έπαινοι με τα δώρα στους πρωτεύσαντες μαθητές του Λυκείου – Γυμνασίου από τον κ. Κ. Μαυρομμάτη και τον κ. Κ. Μουτσιάρα, τα απολυτήρια της Σχολής Αστρονομίας από τον κ. Χρ. Ξενάκη και τα βραβεία του Δημοτικού από τον κ. Ζαχείλα. Βραβεύτηκαν εκτός από τους δύο μαθητές της ΝΑΣΑ και τους πέντε της Ολυμπιάδας και άλλοι μαθητές. Συνολικά δόθηκαν: 3 βραβεία και 8 έπαινοι σε μαθητές Λυκείου, 3 βραβεία και 5 έπαινοι σε μαθητές Γυμνασίου, 4 βραβεία και 26 έπαινοι σε μαθητές του Δημοτικού, αλλά δόθηκαν και τα απολυτήρια 32 μαθητών της Σχολής Αστρονομίας ύστερα από τριετή φοίτησή. Κατόπιν κληρώθηκαν τα δύο τηλεσκόπια. Το μεγάλο τηλεσκόπιο Γυμνασίων – Λυκείων έτυχε στον Αθανάσιο Κουκούλη, του Εκπαιδευτηρίου Μπακογιάννη Λάρισας, και το μικρό τηλεσκόπιο για το Δημοτικό κέρδισε η Ραυτοπούλου Αγγελική, του Δημοτικού Σχολείου Λυγίας Ναυπάκτου.

Την πανηγυρική αυτή τελετή έκλεισε ο πρόεδρος της Εταιρείας, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση, ευχήθηκε η επόμενη τελετή της Αστρονομίας του χρόνου, να είναι πιο πετυχημένη και συνέστησε στους επισκέπτες να λάβουν μέρος στον πλούσιο Μπουφέ που παραθέτει η Εταιρεία, στο προαύλιο της εκδήλωσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου