ΤΟΠΙΚΑ

Κουμπάροι αυτοί, διαφάνεια εμείς

κουμπάροι-αυτοί-διαφάνεια-εμείς-851206

Η εμπέδωση της διαφάνειας αποτελεί δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, απέναντι στην αντίληψη του συστήματος των κουμπάρων και των ημετέρων της ΝΔ, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του Κινήματος.
Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τη ΝΔ ότι καθημερινά αποδεικνύει την αντίληψή της για το κομματικό κράτος – λάφυρο, χρησιμοποιώντας γι΄αυτό τρία παραδείγματα, των Ταμείων, της Λάρκο και του ΟΑΕΔ.
Τόνισε ότι πρόκειται για μια πελατειακή αντίληψη που διευθετεί συμφέροντα της παραδοσιακής Δεξιάς και εξυπηρετεί φίλια και ημέτερα συμφέροντα και δυνάμεις.
Η αντίληψη αυτή, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, συνδέεται σήμερα με ένα νέο στελεχειακό δυναμικό, το οποίο έχει την εμπειρία των χρηματιστηρίων και των κερδοσκοπικών Funds της Αμερικής, καθώς και από τις χρηματιστηριακές απάτες τύπου ENRON. Η γενιά αυτή, την οποία ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε “γενιά της απληστίας” έχει ενσωματωθεί σήμερα στη ΝΔ και αυτός ο συνδυασμός, όπως τόνισε, είναι καταστροφικός για τη χώρα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προέβλεψε ότι η ΝΔ θα χειριστεί την όλη υπόθεση προς δύο κατευθύνσεις: Πρώτο θα προσπαθήσει να δημιουργήσει κλίμα μεταφοράς ευθυνών προς τα πίσω (την περίοδο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ) και προς τα κάτω (προς χαμηλόβαθμα και μεσαία κυβερνητικά στελέχη). Δεύτερον, θα κάνει κινήσεις προς το χώρο του ΠΑΣΟΚ επιχειρώντας να τοποθετήσει σε διοικήσεις στελέχη που πρόσκεινται στην αξιωματική αντιπολίτευση, αναζητώντας έτσι άλλοθι συναίνεσης, εκ των υστέρων.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό από το ΠΑΣΟΚ, καθώς θα συνιστούσε συμμετοχή του και συνενοχή σε μία διαχείριση της ΝΔ, η οποία έχει όλα τα στοιχεία διαφθοράς και ιδιοποίησης του δημόσιου πλούτου.
Μιλώντας για τα ασφαλιστικά ταμεία, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για σκάνδαλο το οποίο συνδέεται με το ασφαλιστικό σύστημα και έθεσε το ερώτημα πώς μπορεί η ΝΔ να έχει οποιαδήποτε αξιοπιστία σε οποιαδήποτε πρότασή της για το ασφαλιστικό.
Για το ίδιο θέμα, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι τίθεται ένα σημαντικό πολιτικό δίλημμα για το ποιός θα διαχειριστεί με αξιοπιστία το ασφαλιστικό, προσθέτοντας ότι η πολιτική και το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ δίνουν τη θετική απάντηση.
Επίσης ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως αν η πρόταση που είχε κάνει το Νοέμβριο του 2005 για τη διαφάνεια, αποτελούμενη από τριάντα σημεία, δεν θα είχε συμβεί το σκάνδαλο των ταμείων.
Στην αρχή της συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου, όπου το βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν “πρόνοια, κοινωνική φροντίδα, αλληλεγγύη”, με εισηγητή το Χρήστο Πρωτόπαπα,παρέστη και ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς της Ιταλίας Πιέρο Φασίνο, με τον οποίο είχε νωρίτερα συνάντηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Γ. Παπανδρέου καλωσόρισε τον κ. Φασίνο και αναφέρθηκε στην προσπάθεια που εξελίσσεται στην Ιταλία για συνένωση των κομμάτων της Κεντροαριστεράς σε ένα κόμμα.
Ο κ. Φασίνο χαρακτήρισε πολύ φιλόδοξο το σχέδιο,το οποίο, όπως είπε, δεν έχει ενδιαφέρον μόνο για την Ιταλία, αλλά και ευρύτερα. Η προσπάθεια, τόνισε, είναι να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα προοδευτικό και μεταρρυθμιστικό, το οποίο να αποτελέσει την πρώτη πολιτική αλλά και εκλογική δύναμη της χώρας.
Το νέο κόμμα δημιουργείται με τη συνένωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος και της κόμματος “Μαργαρίτα”, αλλά η προσπάθεια είναι να ενταχθούν στο σχήμα και άλλα κόμματα και δυνάμεις της Κεντροαριστεράς ώστε να μπορεί να απευθύνεται σε ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας.
Ο Ιταλός πολιτικός ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου για τη βοήθεια που έχει προσφέρει ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ενώ τόνισε ότι οι σχέσεις των δύο κομμάτων ήταν πάντα άριστες.
Επίσης εξέφρασε τις ευχές του για εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι “έχουμε ανάγκη να νικήσετε”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου