ΤΟΠΙΚΑ

Φωτιά και λαύρα το πετρέλαιο θέρμανσης

φωτιά-και-λαύρα-το-πετρέλαιο-θέρμανση-851206

Ακόμα πιο βαθιά βάζει η Κυβέρνηση το μαχαίρι στο κόκαλο με την πρόταση που έριξε στο τραπέζι για εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης. Η τυχόν υλοποίηση των νέων μέτρων – σοκ για τα νοικοκυριά θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, αφού η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 60%, αγγίζοντας ακόμα και τα 1,30 ευρώ το λίτρο!

Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή εξετάζεται ένα εναλλακτικό σενάριο από το Υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με το οποίο η μετάταξη του 30% όσων ειδών επιβαρύνονται με συντελεστή ΦΠΑ 11% στον υψηλό συντελεστή του 23% μπορεί να αντικατασταθεί με μέτρο ισοδύναμης δημοσιονομικής αποτελεσματικότητας.

Το νέο μέτρο θα έχει άμεση επίπτωση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 15 Απριλίου.

Πιο συγκεκριμένα με την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης η τιμή του πετρελαίου θα σκαρφαλώσει στα ύψη, σημειώνοντας αύξηση έως και 60%. Ουσιαστικά ο καταναλωτής θα αγοράζει πλέον το πετρέλαιο προς 1,25 – 1,30 ευρώ το λίτρο, όταν το 2009 διατέθηκε προς 0,77 – 0,82 ευρώ/λίτρο.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της μεταβολής των τιμών, εάν εφαρμοστεί το νέο μέτρο, τότε ο καταναλωτής θα καλείται να πληρώνει από 500 έως και 550 περίπου ευρώ παραπάνω το τόνο από πέρυσι! Ουσιαστικά δηλαδή κάποιος πλέον θα χρειάζεται συν ένα μισθό για να βάλει πετρέλαιο!

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της πολιτικής ηγεσίας από την εφαρμογή του νέου μέτρου τα έσοδα θα ανέλθουν στο 1,5 εκ. ευρώ την ίδια στιγμή που οι καταναλωτές θα απογυμνωθούν.

Χαριστική βολή

«Το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ένα απαραίτητο καταναλωτικό αγαθό. Κάτι αναγκαίο. Δεν μπορεί κανείς να το στερήσει από τον κόσμο. Κάθε σκέψη για νέους φόρους θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στα ήδη υπερχρεωμένα νοικοκυριά και θα είναι η χαριστική βολή για τους καταναλωτές». Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου κ. Κουτσελίνης σχολίασε την πρόταση που εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών.

Όπως επεσήμανε ο ίδιος, θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας αυτός που έρχεται για πολλούς από τους συνανθρώπους μας και μια επιπλέον φορολογία θα οδηγήσει σε περιστατικά ίσως πρωτοφανή και στενάχωρα.

Πάντως ο κ. Κουτσελίνης διαβεβαίωσε ότι η Ένωση Καταναλωτών Βόλου θα αναζητήσει τρόπους ενίσχυσης και στήριξης των ασθενών στρωμάτων στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της.

Να αναφερθεί ωστόσο ότι σε περίπτωση εφαρμογής του μέτρου στα ειδικά κοινωνικά στρώματα, με βάση το εισόδημά τους, θα υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις όπως η καταβολή επιδόματος θέρμανσης 500 ευρώ, ενώ εξετάζεται συνταξιούχοι και οι μισθωτοί που έχουν πληγεί από τις τελευταίες περικοπές να εξαιρεθούν από τη νέα υψηλή φορολογία.

Ο κ. Κουτσελίνης αναφέρθηκε και στην περίπτωση του φυσικού αερίου, εκφράζοντας την αισιοδοξία του πως δεν θα έχουμε τα παρατράγουδα του 2009.

Θηλιά και για τον αγροτικό κόσμο

Κάτι αντίστοιχο για όλο το 2011 θα συμβεί και με το αγροτικό πετρέλαιο, για το οποίο μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη επιστρέψει σε πάνω από 300.000 αγρότες την οφειλόμενη διαφορά φόρου με το πετρέλαιο κίνησης για όλο το 2010!

Ο αγροτικός κόσμος κάνει λόγο για ακόμα ένα χτύπημα, που είναι αμφίβολο αν το αντέχει με την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση. «Καθυστερούν τα επιδόματα, ακόμα δεν έχουμε πάρει την διαφορά φόρου από το πετρέλαιο κίνησης για όλο το 2010 και θέλουν να ανεβάσουν και το πετρέλαιο θέρμανσης; Μας ξεκληρίζουν και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μας λένε ξεκάθαρα ότι θέλουν να μας αφανίσουν να τελειώνουμε. Να βρούμε και εμείς να κάνουμε μια άλλη δουλειά, να μην έχουν και αυτοί φασαρίες», λέει αγρότης από την περιοχή του Βελεστίνου.

Αντιδράσεις και από βενζινοπώλες

Βενζινοπώλες και πρατηριούχοι επίσης αντιδρούν στην ενδεχόμενη ενοποίηση του Εδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για δυσμενείς επιπτώσεις στην αγορά καυσίμων και την επιβίωση χιλιάδων φτωχών νοικοκυριών.

Αναφέρουν πως μια τέτοια κίνηση αποτελεί νέα τεράστια επιβάρυνση, τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για χιλιάδες πρατήρια, που σε μεγάλο βαθμό στηρίζουν την επιβίωσή τους στη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης.

Μάλιστα η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος ήδη έστειλε σχετική επιστολή στο αρμόδιο Υπουργείο, ζητώντας συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών για την έγκαιρη, πριν την νέα περίοδο, επίλυση των ζητημάτων του πετρελαίου θέρμανσης ώστε να βρεθούν λύσεις που δεν στρέφονται κατά των καταναλωτών και των πρατηριούχων.

«Η μεγαλύτερη επίπτωση θα είναι στους καταναλωτές. Αλλά επειδή εάν επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά θα επιβαρυνθεί και η δική μας δουλειά και πώληση, αυτό είναι κύκλος άλλωστε, θα μειωθεί και η δική μας δουλειά», επισημαίνει ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Μαγνησίας Άγγελος Τσαβές.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου