ΤΟΠΙΚΑ

Ρομπότ παίζει μουσική και χορεύει

ρομπότ-παίζει-μουσική-και-χορεύει-403509

Ενα ρομπότ που παίζει μουσική και χορεύει στους ρυθμούς της μελωδίας που συνέθεσαν οι ίδιοι, δημιούργησαν Βολιώτες μαθητές, ηλικίας 9 έως 14 ετών(!) που παρακολουθούν το καλοκαιρινό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οι μικροί μαθητές πάντρεψαν τη ρομποτική και τη μουσική σε μια μοναδική μουσικορομποτική παράσταση, την οποία θα παρουσιάσουν την ερχόμενη Τετάρτη, το πρωί, στη Θόλο του κτιρίου Παπαστράτος στο Βόλο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Δώδεκα μαθητές που παρακολουθούν το πρόγραμμα TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με υπεύθυνο τον διδάκτορα Γιώργο Πρώια, δουλεύουν από την περασμένη Δευτέρα υπό τις οδηγίες των υπεύθυνων διδασκόντων του εργαστηρίου ρομποτικής Μαρτίνα Παπαϊωάννου και Αλεξία Φυτιλή και της υπεύθυνης διδασκαλίας του εργαστηρίου μουσικής έκφρασης, Μαρίλης Κυριακοπούλου, προκειμένου να ετοιμάσουν την πρωτότυπη παράσταση.

Αν και τα παιδιά δεν γνωρίζουν μουσική, καταφέρανε να μάθουνε βασικές αρχές και να γράψουν σε μεταλλόφωνο τη δική τους μελωδία. Μία μελωδία που θα παίζουν και τις νότες της οποίας θα επαναλαμβάνει αμέσως μετά το ρομπότ ο «Τάλως». Παιδιά και ρομπότ θα αποδώσουν τη μελωδία, συμπράττοντας σε μια μοναδική παράσταση.

Στο δεύτερο μέρος, οι μαθητές θα αποδώσουν και το τραγούδι που έγραψαν. «Το ρομπότ μας ο Τάλως» είναι ο τίτλος του τραγουδιού που θα αποδώσουν οι μαθητές. Οι στίχοι του τραγουδιού αποτελούν και «εντολές» για το ρομποτάκι, που θα αναλάβει να τις εκτελεί. «Το ρομπότ μας, τρέχει, τρέχει, σταματά», θα τραγουδούν οι μαθητές και το ρομπότ θα εκτελεί. Είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες οπτικούς, ήχου και κίνησης.

«Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε πάνω στη μουσικορομποτική παράσταση από την περασμένη Δευτέρα. Το διάστημα είναι μικρό, καθώς σε δέκα μέρες πρέπει τα πάντα να είναι έτοιμα, ωστόσο οι μαθητές ανταποκρίνονται θετικά. Εχουν ενθουσιαστεί με την ιδέα», αναφέρει η κ. Μαρίλη Κυριακοπούλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου